buiten koken rstig
Nederland
Paulien
Nederland
05/27/2022
5 min

Doe ff RØSTIG! Een solo kampeeravontuur aan De Linge

05/27/2022
5 min

Slingerend over de dijk volg ik de weg naar RØSTIG. In de middle of nowhere sla ik een klein zijweggetje in en rijd een oase van rust binnen. De late lentezon weerkaatst op het water en de blaadjes ritselen zachtjes door de bomen. Met een grote glimlach word ik welkom  geheten in dit paradijsje. Ik voel me er meteen thuis.

Dit verhaal is geschreven door Eline Oosterbosch, die net als ik dol op avonturen in het groen is. Ze ging voor dit verhaal namens Outdoor Inspiratie op avontuur. Je kunt haar ook kennen van de Selfcare School.

camping-rstig-de-linge

Voor het tweede jaar op rij verwelkomt pop-up camping RØSTIG jou op hun terrein. Dit jaar niet in het bos maar RØSTIG aan het water langs rivier de Linge. Hoe verder je de dijk op rijdt, hoe verder je  de bewoonde wereld achter je laat. De uitnodiging is dan ook om lekker te komen ontspannen, te  onthaasten en vooral lekker niets te doen. Wanneer ik het terrein op loop knappert het vuurtje al,  staan de spullen voor de bbq al klaar en hoef ik alleen nog maar neer te ploffen.

rstig-kamperen-de-linge

RØSTIG is niet zomaar een camping, hier komt natuur, zelfontwikkeling en rust samen. Geen witte  caravans dus! Je slaapt in je eigen solo tipi of duo tipi wat al snel voelt als thuis. Ieder heeft een eigen vlonder waar naast de tent ook een houtkachel staat. Alle tipi’s liggen aan het water dus stap je zo in je eigen kano vanaf je eigen stijger. Ideaal want zo hoef je met niemand rekening te houden, je stapt in wanneer je zelf zin hebt.

En dat is in feite het hele weekend zo. Doordat ik hier alleen op avontuur ben, staat alles in het teken van røst. Ik hoef me niet aan te passen aan een ander, ik kan doen en laten waar ik zelf zin in heb. Een weekend om weer even bij mezelf terug te komen en te voelen wat ik nodig heb.

pop-up-rstig

buiten-yoga-rstig

Zelfontwikkeling

Het activiteitenbord is goed gevuld en voor de eerste avond staat yoga nidra op het programma.  Bij yoga denk je misschien al snel aan moeilijke houdingen en korte leggings, maar bij yoga nidra  is het net allemaal even anders. Yoga Nidra wordt ook wel slaapyoga genoemd, waarbij je heerlijk  onder een dekentje verdwijnt en volledig tot rust komt en soms zelfs in slaap valt ;)

Naast yoga nidra staat er ook breathwork, yin yoga en een slow flow op het programma. Ieder  weekend wisselt het aanbod zodat je terug kunt blijven komen. Denk maar aan het nemen van  een ijsbad of klankschalensessie! Alleen maar luieren is er dus niet bij, het is echt een weekend dat in het teken staat van persoonlijke groei. Doordat je een heel weekend met dezelfde mensen  de workshops volgt, ontstaat er ook een bepaalde band. Iedereen voelt heel vertrouwd en al snel voelt het alsof ik hier niet meer alleen ben.

kanoen-de-linge

Er op uit!

Je kan je dag dus beginnen met een kano- of sup-sessie over de Linge, waarbij je prachtig uitzicht hebt op al het groen om je heen. Het is een vrij rustige rivier, dus je hoeft niet bang te zijn  voor hele grote boten die je overvaren. Een rondje kan je niet varen maar dat mag de pret niet drukken. We komen hier tenslotte om te relaxen, niet om het grootste of mooiste rondje te varen. Ik besluit om ’s morgens vroeg met de kano op pad te gaan om samen met de natuur wakker te worden. Onderweg kom ik moeder gans tegen met haar jongen, hoor ik de kikkers luidruchtig kwaken en lijkt de bewoonde wereld even heel ver weg. Wat een begin van de dag!

wandelen-de-linge

Direct naast RØSTIG kan je een klein paadje inslaan waar je in eerste instantie misschien aan voorbij loopt. Pas als je goed kijkt en niet te gehaast doorloopt zie je het pad liggen. Door het groen kan je alle tipi’s zien liggen waardoor RØSTIG nog meer als een geheime oase aanvoelt.

Aan het eind van dit paadje kom je weer op de dijk uit waar je een wandelknooppunt vindt. Deze wandelknooppunten verbinden het hele gebied met elkaar en als je zin hebt in een wat langere wandeling kan je verschillende knooppunten aan elkaar verbinden. Het fijne is dat ook bij RØSTIG een knooppunt staat. Zo kom je altijd weer terug bij de camping zonder dat je echt hoeft te navigeren.

rstig-ontbijt-glamping

Samen buiten kokkerellen

Ondanks dat ik hier alleen ben, heb je met iedereen aanspraak. Een van de verbindende factoren  is namelijk het eten. In de woonkamer vind je iedere ochtend, middag en avond lekkere maaltijden  die je zelf kan samenstellen tegen een klein prijsje. De eerste avond stond de barbecue klaar, maar de tweede avond mocht ik zelf aan de slag. Op het menu: couscous met gegrilde groenten van  het vuur. Ik kreeg een kratje mee met verse ingrediënten en het vuur was al aan. Hakken maar en al snel had ik een pan vol pruttelende groente.

kamperen-rstig

buiten-koken-rstig

Koken op vuur is toch heel anders dan op je fornuis en als nel leerde ik de ins en outs van boven vuur koken. Wil het een beetje pruttelen, zal je toch echt een groot vuurtje onder je pan moeten opstoken. Het was even wat werk maar doordat ik daar samen met anderen zat te wachten en te roeren, heb je al snel het gevoel dat je onderdeel bent van een groter geheel. De ikke, ikke, ikke mentaliteit verdwijnt en uiteindelijk eindig je alsnog allemaal om hetzelfde vuur met een dampend  bord couscous op schoot.

Een weekend bij RØSTIG is een weekend waarbij je echt helemaal uit de dagelijkse sleur stapt en alles in het teken staat van ontspanning. Ik heb eindelijk de boeken uit kunnen lezen die ik uit  wilde lezen, ik luierde lekker in het zonnetje maar leerde ook nieuwe ademhalingsoefeningen die ik  thuis kan gebruiken als ik gespannen ben. Oftewel een geslaagd avontuur dat ik ieder ander ook gun.

Meer informatie over het unieke concept van RØSTIG vind je op hun website. Neem ook eens een kijkje op hun Instagrampagina voor meer fijne sfeerbeelden.

Reacties
Categorieën