Koffie zetten tijdens je wandelvakantie: tips en tricks
Kamperen
Paulien
Kamperen
07/15/2021
2 min

Koffie zetten tijdens je wandelvakantie: tips en tricks

07/15/2021
2 min

Ik heb tijdens mijn gidsreizen gemerkt dat koffiedrinkers (waar ik dus niet onder val) ook op reis graag de dag beginnen met een kop koffie. Gelukkig zijn er, ook als je back-to-basics en lichtgewicht reist, genoeg opties voor een kop koffie onderweg. Ik geef je tips voor koffie zetten tijdens je wandelvakantie.

Koffie zetten tijdens je wandelvakantie tip 1: neem instantkoffie mee

Denk je nu gelijk: ‘bah!’, lees dan even verder naar tip 2. Mensen die niet gruwelen van instantkoffie, halen in de winkel een paar zakjes oploskoffie. Reken uit hoeveel zakjes je nodig hebt om tijdens de hele reis je gewenste aantal koppen koffie per dag te kunnen drinken, en neem niet meer zakjes mee dan nodig. Laat het doosje thuis en stop de zakjes in een dry bag of diepvrieszakje met ritssluiting om te voorkomen dat ze nat worden of door je tas gaan zwerven. Kook water op je brander, giet het in de oploskoffie in je beker en taadaaa, koffietijd!

Tip 2: gebruik een lichtgewicht koffiefilter

De Ultralight Java Drip van GSI Outdoors is een herbruikbaar koffiefilter van slechts 11 gram. Het filter is gemaakt van fijn nylon en goed schoon te houden. Het filter heeft drie pootjes, waarmee je hem op je mok bevestigt. Deze zijn wel kwetsbaar, dus berg je filter voorzichtig op in je wandelrugzak. GIS heft ook een opvouwbare koffiefilterhouder, waarvoor je zelf koffiefilters mee moet nemen. Een voordeel van deze methode is de stabiliteit en het verminderde morsen. Een nadeel is dat zo’n filter best veel ruimte inneemt, en dat je elke dag met extra afval zit (je laat de filters natuurlijk niet in de natuur achter: leave no trace).

koffie-zetten-wandelvakantie

Tip 3: koop Freshdip koffie

Een ingenieuze uitvinding voor makkelijke én lekkere koffie onderweg, is Freshdip koffie. De bedenker is los gegaan met origami en bedacht een systeem waarbij je goede koffie zowel bewaard als gefilterd wordt. Zie in onderstaande video wat ik hiermee bedoel: 

Tip 4: koop een koffiepers bij je kooktoestel

Sommige kooktoestellen, zoals de Jetboil en sommige hoge pannetjes, kun je uitbreiden met bijbehorende koffiepers. Kook je water, voeg koffie toe, laat het trekken met het deksel op de pan en druk na een paar minuten de pers naar beneden. Eenmaal beneden aangekomen met de pers, is je koffie klaar en kun je genieten van een stomende kop koffie bij je tent.

koffie-maken-tijdens-wandelvakantie

Tip 5: ‘Cowboy coffee’

Echte bikkels (of eigenlijk vooral wanhopige mensen) drinken ‘cowboy coffee’, of ‘koffie-modder’. Kook water, haal je pan van het vuur en wacht tot het water niet meer borrelt. Gooi vervolgens je losse koffie in het water, roer het en wacht tot de koffie zinkt. Giet je koffie vervolgens rustig in een kopje, waarbij je je best doet om het koffiedik in de pan te houden.

Tip 6: zoek koffies langs de route van je wandelvakantie

Je kunt natuurlijk ook je dagetappes zo plannen, dat je op het juiste moment in een lokaal koffietentje komt. Zo kun je gelijk ook even comfortabel zitten, opwarmen, socializen en je telefoon en andere elektrische apparaten opladen.

Reacties
Categorieën