Meerdaagse wandelroutes in Zwitserland
Meerdaagse wandeltochten
paulien@outdoorinspiratie.nl
Meerdaagse wandeltochten
11/04/2023
8 min

Meerdaagse wandeltochten in Zwitserland

11/04/2023
8 min

Kruidenrijke almen, ruige rotstoppen en heldere bergmeren. Het geklingel van bellen en de geur van koeienpoep. Wandelaars met een big smile op hun gezicht en vrolijk gekleurde wandeltassen. Oh en gezellige berghutten waar de simpelste gerechten als 5*-maaltijden smaken. Tijdens een meerdaagse wandeltocht in Zwitserland ervaar je het beste wat het Alpenland te bieden heeft. Ik heb handige informatie en tien voorbeeldroutes voor je op een rijtje gezet.

meerdaagse-wandeltochten-zwitserland

Zijn er veel meerdaagse wandeltochten in Zwitserland?

Ik ben alleen dit jaar al zes keer naar Zwitserland afgereisd en ik blijf nieuwe meerdaagse wandeltochten aan mijn verlanglijstje toevoegen. Dus ja, er is voldoende keuze in al uitgezette wandeltochten. Niet elke route heeft een eigen routemarkering, maar de gele bergwandelbordjes wijzen je in de juiste richting. Zolang je route op het gemarkeerde padennetwerk (geel, roodwit of blauwwit) ligt, kun je die bordjes en markeringen gebruiken. Natuurlijk kun je ook zelf meerdaagse routes uitzetten in Komoot en soortgelijke apps.

routes-meerdaagse-wandelingen-zwitserland

Wandelen langs berghutten of wildkamperen

Je kunt aan het eind van elke etappe van je meerdaagse wandelroute in een berghut slapen of (wild)kamperen. Wildkamperen is over het algemeen toegestaan boven de boomgrens en buiten natuurgebieden, zolang je niet op privéterrein staat en maximaal één nacht blijft staan. Check wel altijd even de lokale regels, want in beschermde natuurgebieden en andere aangewezen gebieden is wildkamperen verboden. Tip: lees meer over wildkamperen in de Alpen.

Met zoveel hutten in zo’n relatief klein land, is het niet moeilijk om een overnachtingsplek onder dak te vinden. Alle Zwitserse berghutten waarin ik geslapen heb, waren netjes en comfortabel. Via SAC-CAS.ch zoek en boek je berghutten. Volg je een bestaande huttentochtroute? Dan kun je de beste hutten langs de route via Google en informatiegidsen vinden. Over wandelen van berghut naar berghut schreef ik mijn e-book Handboek Huttentochten.

berghutten-meerdaagse-wandelroutes-zwitserland

Makkelijke meerdaagse wandeltochten in Zwitserland

Geen tocht in de bergen is echt ‘makkelijk’ in de zin dat je in een uurtje van A naar B huppelt. Dat is waarschijnlijk ook niet wat je zoekt. Wat bedoel ik dan met ‘makkelijk’? Routes die technisch niet moeilijk zijn. Hoogtevreesvriendelijke routes zonder spannende paadjes langs diepe afgronden. Houd er wel rekening mee dat zelfs een makkelijk pad in winterse of natte omstandigheden gevaarlijk kan zijn. Met ‘makkelijk’ bedoel ik dus niet: voor onvoorbereide en ongetrainde mensen geschikt. Zorg dat je goed getraind hebt, dat je de juiste spullen bij je draagt en dat je kennis hebt van de mogelijke gevaren in de bergen. Ga bovendien niet blind af op wat ik hier schrijf, maar doe (extra) eigen onderzoek in bijvoorbeeld routegidsen.

meerdaagse-wandelroutes-zwitserland-overnachten

1. Nendaz Trekking

De Nendaz Trekking was mijn eerste meerdaagse wandeltocht in Zwitserland. Het is vele huttentochten later nog altijd een van mijn favoriete routes. Makkelijk begaanbare en hoogtevreesvriendelijke paden met prachtig uitzicht op bergen en meren. Van het azuurblauwe stuwmeer tot de besneeuwde bergtoppen aan de andere kant van het dal. Oh en drie heel verschillende maar allemaal fijne berghutten met elk een adembenemend uitzicht (vooral bij zonsondergang, oelala).

  • Lengte: 53 km (kortere, 3-daagse variant mogelijk)
  • Aantal dagen: 4 dagen
  • Meer info

meerdaagse-wandelroutes-zwitserland-nendaz

2. Freiburger Voralpenweg

De Freiburger Voralpenweg is heel geschikt voor een eerste meerdaagse wandeltocht in Zwitserland. Deze 73 kilometer lange route loopt van de gezellige stad Fribourg naar het ballonvaartdorpje Château-d'Oex. Hoe meer stappen je van Fribourg vandaan zet, hoe bergachtiger en ruiger het terrein wordt. Met een rustige opbouw van terrein (steeds iets ruiger) en makkelijke paden is dit een heel geschikte route voor je eerste meerdaagse wandeling in Zwitserland.

  • Lengte: 74 km
  • Aantal dagen: 5-6 dagen
  • Meer info

Zwitserland-Freiburger-Voralpenweg

3. Jura Crest Trail

Wandel 320 kilometer in een grote boog van Zürich naar Genève, of andersom. Je kunt natuurlijk ook een deel van deze toch wel lange route doen. Deze oudste langeafstandswandelroute van Zwitserland loopt tussen de relatief toegankelijke bergen van Zwitserse Jura. Veel groen, veel panoramisch uitzicht en heerlijke rust in de natuur.

4. Tour du Mont Blanc

De Tour du Mont Blanc is een bekende route rondom het Mont Blanc massief, waarbij je door Frankrijk, Zwitserland en Italië wandelt. Je hebt niet alleen adembenemend uitzicht op Europa’s hoogste berg, maar ook op haar buren. En groene dalen, schattige bergdorpjes en glinsterende meren. Het landschap is ruig, maar de paden zijn met maximaal T2-niveau technisch niet moeilijk. De route wordt nu ook aangeboden door reisorganisaties die er met grote groepen op uit trekken, dus ik zou buiten het hoogseizoen maar nog wel in sneeuwvrije tijd op pad gaan.

  • Lengte: 166 km (varianten mogelijk)
  • Aantal dagen: 10 dagen
  • Meer info

meerdaagse-wandelroutes-zwitserland-mont-blancFoto: Marek Piwnicki (Pexels)

5. De Walserweg

Wandel in 23 dagen over de Walserweg van het Zwitserse San Bernardino (Graubünden) naar het Oostenrijkse Brand (Vorarlberg). Verlaten valleien, historische dorpen en geologische sporen. En cultuur, want deze route volgt de vroegere migratieroutes van de Walser, een bevolkingsgroep uit de Wallis-regio. Treed in hun voetsporen in een landschap dat sindsdien weinig veranderd is.

  • Lengte: 300 km
  • Aantal dagen: 23 dagen
  • Meer info

gratis-gidsje-routes-eerste-huttentocht

Uitdagendere meerdaagse wandeltochten in Zwitserland

Heb je bergwandelervaring en kun je technischere wandelpaden aan? Dan zijn deze vijf spannendere meerdaagse wandeltochten in Zwitserland wat voor jou.

1. Swiss Alpine Pass Route / Via Alpina 1

De Via Alpina is een langeafstandswandelroute door acht Alpenlanden, waaronder Slovenië, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Frankrijk. De Swiss Alpine Pass Route is het Zwitserse deel van de route. Inspannend qua afstand, soms uitdagend qua soort paden. Deze route doorkruist Zwitserland van oost naar west, van Vaduz in Liechtenstein naar Montreaux in westelijk Zwitserland. Deze route staat héél hoog op mijn wensenlijst, voor als ik over mijn hoogtevrees heen ben - hoe cool als je kunt zeggen dat je door de hele lengte van de Zwitserse Alpen gelopen hebt?

  • Lengte: 340 km
  • Aantal dagen: 15-17 dagen
  • Meer info

lange-meerdaagse-wandelroutes-Zwitserland

2. Walker's Haute Route

Wandel over de Walker's Haute Route van Chamonix, aan de voet van de Mont Blanc, naar Zermatt, aan de voet van de Matterhorn. Gletsjers, bergpassen, meren, alpenweiden en brandende kuiten van de inspanning. Ik heb natuurlijk niet alle wandelroutes in Zwitserland gelopen, maar ik denk dat dit misschien wel de mooiste is. Je kunt je verbrande energie dagelijks aanvullen met streekgerechten waarvan het water je in de mond loopt.

  • Lengte: 221 km
  • Aantal dagen: 12 dagen
  • Meer info

3. Via Engiadina

Engadin is een hooggelegen vallei in Zuidoost-Zwitserland. Wandel door verlaten dalen, langs kabbelende rivieren en door typisch Zwitserse dorpjes. De meeste etappes zijn beginnervriendelijk, maar voor een aantal etappes is alpiene ervaring vereist. Je kunt de route makkelijk inkorten als je liever een paar dagen wandelt en de moeilijke stukken wilt vermijden.

  • Lengte: 162 km
  • Aantal dagen: 12 dagen
  • Meer info

makkelijke-meerdaagse-wandelroutes-Zwitserland

4. Tour des Dents du Midi

Vanaf de Tour des Dents du Midi heb je goed uitzicht op de Dents du Midi. Dents betekent in het Nederlands ‘tanden’ en de pieken in de bergketen lijken op de tanden van een zaag. Vooral bedekt met een laagje sneeuw is dit een van mijn favoriete uitzichten. De uitdagende wandelpaden geven je steeds een nieuw panoramisch uitzicht op deze bergketen, maar ook op diepe dalen en omliggende bergen. Aanrader!

  • Lengte: 42.5 km
  • Aantal dagen: 5-6 dagen
  • Meer info

5. Aletsch Panoramaroute

Een korte route waarvan het uitzicht niet onderdoet voor dat van bovengenoemde routes: de Aletsch Panoramaroute. Kijk uit over de Aletschgletsjer, die met een lengte van (nu nog) 23 meter de langste van de Alpen is en op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Vanaf hoogte over de gletsjer het dal in kijken is een ervaring die je niet snel weer vergeet. Deze route is extra mooi als de lariksen langs het pad oranje beginnen te kleuren, al moet je dan wel opletten dat het pad niet onder de sneeuw komt te liggen.

  • Lengte: 30 km
  • Aantal dagen: 2-3 dagen
  • Meer info

meerdaagse-wandelroutes-zwitserland-aletschFoto: Christian Buergi (Pexels)

Hoe weet je hoe moeilijk een meerdaagse wandeltocht in Zwitserland is?

Hoe moeilijk een meerdaagse wandeltocht in Zwitserland is, hangt af van meerdere factoren. Hoe goed is jouw conditie en hoe lang zijn de dagetappes van de route? Hoeveel hoogtemeters maak je per dag? En misschien nog wel belangrijker: hoe moeilijk zijn de paden? Zijn de paden goed toegankelijk, of moet je meer bergwandelervaring hebben om ze te kunnen nemen?

Vaak staat in de beschrijving van een meerdaagse wandeltocht aangegeven hoe moeilijk hij is. Ik vind dat vaak wat subjectief, want een pad dat voor een alpiene klimmer ‘makkelijk’ is, kan voor een beginner of iemand met minder ervaring ‘moeilijk’ zijn. Ik kijk daarom liever op de kaart naar de labels van de paden. Soms moet ik daarvoor het GPX-bestand van de route even in Komoot laden. Kijk vervolgens naar de T-waardering van de paden. T1 is makkelijker dan T4 - zie ook deze uitleg.

Ik kies altijd tochten uit die eerder te makkelijk dan te moeilijk voelen. Onnodige risico’s neem ik niet in de bergen. Ik geniet bovendien veel meer van de ervaring als ik mezelf niet keihard hoef te pushen om voor het donker op mijn bestemming te zijn.

hoe-moeilijk-wandelroute-zwitserland

Tips voor je planning

Berghutten langs bekende en/of populaire routes zijn in het hoogseizoen snel volgeboekt. Zeker voor routes zoals de Tour de Mont Blanc, die door reisorganisaties zwaar gepromoot worden. Boek de berghutten langs je route zo vroeg mogelijk. Kijk of je als lid van de NKBV korting op je overnachtingen krijgt. Bij langere routes of meerdere reizen per jaar kun je je lidmaatschapsgeld makkelijk terugverdienen.

Vind je het teveel gedoe om dat allemaal zelf uit te zoeken? Boek een kant-en-klaar arrangement via het lokale toeristenbureau (indien aanwezig) of organisaties zoals Bookatrekking of SNP Natuurreizen. Mijn ervaring is dat dat helemaal niet gek veel duurder, maar wel een stuk gemakkelijker is.

Sluit bovendien een goede reisverzekering af en kijk hoe het openbaar vervoer ter plaatse geregeld is. Ik reis met de trein vanuit Nederland naar het startpunt van mijn meerdaagse wandeltochten in Zwitserland. Ik kan je uit ervaring vertellen dat vroeg boeken (via NS-International.com) echt loont. Zijn de kaartjes voor jouw data nog niet beschikbaar? Stel een emailalert in en krijg een seintje wanneer de tickets (voor de laagste prijs) te koop zijn.

meerdaagse-wandelroutes-zwitserland-plannen

Meer meerdaagse wandeltochten in Zwitserland

Via Google, reisblogs en social media doe je meer inspiratie op voor meerdaagse wandeltochten in Zwitserland. Zoek ook eens naar wandelroutes in Komoot of op MySwitzerland.com. Speur in de (online) boekenwinkel eens tussen de Cicerone-gidsjes van meerdaagse wandelroutes in Zwitserland.

Reacties