Sneeuwschoenwandelen in Zwitserland: Sardona Werelderfgoedgebied

Iets wat al lang op mijn bucketlist stond, werd tijdens mijn laatste huisoppasopdracht eindelijk realiteit: sneeuwschoenwandelen in Zwitserland. Van de eigenaars van het huis waar ik en een vriendin oppasten konden we sneeuwschoenen lenen en dat lieten we ons geen twee keer zeggen. Op een zonnige woensdag reden we naar een nabijgelegen wintersportgebied om onze eerste sneeuwschoenwandeling te gaan maken.

Sneeuwschoenwandelen in Zwitserland: waar dan?

Als je dan toch voor het eerst gaat sneeuwschoenwandelen, dan wil je dat natuurlijk wel met spectaculaire uitzichten doen. Geen zielige hoopjes sneeuw dat nog laag op de noordhellingen lag, maar een serieuze laag graag. Zo kwam het dat we een hele avond zaten te Googlen, tot we een route vonden die onze goedkeuring kreeg. De locatie: het Sardona UNESCO Werelderfgoedgebied.


Sardona UNESCO Werelderfgoed

Tektonikarena Sardona ligt in het zuidoosten van Zwitserland, niet ver van de Italiaanse grens. Je ziet in de nabijgelegen dorpjes dan ook veel Italiaanse invloeden, waaronder in de straatnamen. Voor die (toeristische) dorpjes kom je niet naar dit gebied. Nee, het gebied rondom de Piz Sardona steelt de show. Hier zie je namelijk heel goed de platentektoniek en de processen waarmee bergen ontstaan terug in het landschap. Je ziet heel duidelijk een lijn in de rotswanden van de berg, de Glarner-overschuiving, waar oudere steenlagen over jongere steenlagen schoven. Dat het jongere gesteente (250 miljoen jaar oud) onder het oudere gesteente (35-50 miljoen jaar oud) ligt, zie je zelden. Een paradijsje voor geologen en nieuwsgierige wandelaars zoals ik, die dan ook blij zijn dat dit gebied opgenomen is op de UNESCO Werelderfgoedlijst.


Sneeuwschoenwandelen in Sardona

Je ontdekt het Sardona Wereldergoedgebied het beste te voet. 's Zomers doe je dat wandelend over frisgroene hellingen, 's winters knoop je je sneeuwschoenen onder en maak je een sneeuwschoenwandeling. Er zijn meerdere manieren om boven te komen. Dit is hoe wij het deden:

  1. Parkeer je auto in het dorp Flims (tip: download de app EasyPark zodat je de lengte van je parkeerduur vanaf de berg kan verlengen)
  2. Koop een dagkaart voor de liftjes (37 euro per persoon). Geen eigen sneeuwschoenen? Huur die dan bij de verhuurshop in het dorp.
  3. Neem de gondol naar bergstation Plaun, waar je overstapt in de gondel naar Nagens op 2127 meter (tip voor mensen met hoogtevrees: doe je ogen dicht, want de ruimte tussen de gondol en de vaste grond is uhhh... GROOT!)
  4. Wandel vanaf hier naar Vorab, Grauberg of één van de andere bergstations.

De (sneeuwschoen)wandelroutes in dit wintersportgebied volgen roze palen. Met roze bordjes staat bij elk bergstation aangegeven in welke richting je moet lopen om aan je wandeling te beginnen.


Een sneeuwschoenwandelroute door het UNESCO-gebied

Iemand in het UNESCO Werelderfgoedgebied is zo vriendelijk geweest om een speciale sneeuwschoenwandelroute uit te zetten, die je langs de mooiste plekken in het gebied brengt. Zo wandel je langs de Glarner-overschuiving (erg goed zichtbaar dus) en andere bezienswaardigheden (besneeuwde Alpen, whoehoe!). De route is roze 'gemarkeerd' met paaltjes en is net geen 4 kilometer lang. Er zit wel wat dalen en stijgen in en volgens de routemaker doet de gemiddelde wandelaar 2,5 uur over deze route. Het is mij niet gelukt om een kaartje te vinden waarop de route ingetekent staat, dus: gewoon de roze paaltjes volgen. Je loopt ongeveer in een cirkel ;)

--> de route begint bij bergstation Grauberg. Je kunt vanuit Flims omhoog lopen naar bergstation Startgels en vanaf daar naar de Grauberg. Liever wat energie sparen voor je sneeuwschoenwandeling? Neem dan de gondol naar Plaun en dan naar Nagens, vanaf waar je in ongeveer een half uur naar de start van de rondwandeling bij station Grauberg loopt.


Wat heb je nodig voor sneeuwschoenwandelen in Zwitserland?

Voor een comfortabele sneeuwschoenwandeling neem je naast goede sneeuwwandelschoenen ook wandelstokken mee. Dat helpt je als (ongeoefende) sneeuwschoenwandelaar net even wat makkelijker de hellingen op en af. Draai grote 'schijfjes' onderaan je wandelstokken zodat ze minder diep in de sneeuw zakken, want anders heb je er weinig aan.

Sneeuwschoenwandelen is niet moeilijk en (naar mijn mening) ook niet heel veel zwaarder dan niet-sneeuwwandelingen. Sterker nog, ik vind het makkelijker lopen op heuvels dan met alleen bergschoenen. Laat je dus vooral niet tegenhouden door 'ik weet niet hoe dat moet', want al doende leer je snel.


Tips voor je sneeuwschoenwandeling in Zwitserland/Sardona

Een paar aanvullende tips:

  • neem zonnebrand en een zonnebril mee en houd er rekening mee dat het boven ook behoorlijk warm kan zijn (wij liepen begin april in een t-shirt en hadden het nog warm)
  • check van tevoren hoe laat de laatste lift weer naar beneden gaat. De bergbahn van Grauberg naar beneden heeft vroeger de laatste ronde dan die van Nagens. Lees de bordjes dus even voordat je in de gondel naar boven stapt.
  • ga zo vroeg mogelijk op de dag, omdat de bovenste laag sneeuw op zonnige dagen een vies prutje wordt, wat minder lekker en gladder loopt.
  • neem iets mee om droog op te zitten, want je na een flinke klim wil je graag zittend bijkomen.


Zelf sneeuwschoenwandelen in Sardona?

Bezoek de website van Tektonikarena Sardona om meer over dit geografisch bijzondere gebied te leren. Er is geen kaart van de route die wij liepen, maar hier vind je wat meer informatie. De dames van de lokale VVV zijn erg vriendelijk en spreken goed Engels en zij kunnen je meer vertellen over de route. Op deze website vind je meer sneeuwschoenwandelingen in de omgeving.