Boek over wandelen naar Santiago
Lees- en kijktips
Paulien
Lees- en kijktips
03/26/2022
2 min

Onderweg: een boek over wandelen naar Santiago

03/26/2022
2 min

Ik vond er weer één: een boek over wandelen naar Santiago de Compostela. Daar heb ik er al aardig wat van gelezen en doordat ik ze stiekem vergelijk met mijn favoriete wandelboeken, vielen ze vaak tegen. Toen ik hoorde over het Compostela-boek van Bente, had ik het gevoel dat dat met deze anders zou zijn. Bente van de Wouw is journalist, dus schrijven kan ze. Ik vond toevallig haar Instagramprofiel en haar openheid over mental health sprak me meteen aan. Zo kwam het dat ik op een zonnige zaterdagmiddag met haar boek Onderweg ('op weg naar Santiago, op zoek naar mezelf) in een comfortabele tuinstoel kroop en daar urenlang niet meer uit kwam.

onderweg-wandelen-naar-santiago

De start van de tocht naar Santiago

Wat doe je na een burn-out en een break-up? Je wandelschoenen aantrekken en naar de start van de Santiago de Compostela in Saint-Jean-Pied-de-Port reizen. En beginnen aan een 800 kilometer lange trektocht door Spanje. Zonder goede voorbereiding en met vele angsten. Alleen daarom vind ik dit al een topboek, want het laat zien dat je écht niet vrij van angsten en twijfels hoeft te zijn om aan een lange wandeltocht te beginnen.

onderweg-bente-van-de-wouw

Open over mentale uitdagingen

Mentale uitdagingen, pijnlijke herinneringen en angsten vormen een rode draad in het verhaal. Je krijgt een heel eerlijk kijkje in Bentes hoofd en leven, zonder dat het zwaar wordt voor jou als lezer. Sterker nog, ik kreeg juist hoop van Bentes verhaal, want 1) ik ben helemaal vóór meer openheid over mental health en 2) Bente laat zien dat de zon zelfs na de donkerste dagen weer gaat schijnen.

Iedere keer als we op reis gaan en onze huizen achter ons laten, gaan we ervan uit dat onze angsten en zorgen ons bij de deur uitzwaaien. Dat ze die deur dan weer dichtslaan als we de hoek om zijn, en braaf wachten tot we weer uitgerust terugkomen. Maar we nemen onszelf mee op reis, en net als de spiksplinternieuwe wandelstokken en de waterdichte jas gaan ze gewoon met ons mee die deur uit, de hoek om en landgrenzen en zeeën over ~ Bente van de Wouw

Niet zomaar een boek over wandelen naar Santiago

Gelukkig kwam mijn voorspelling uit: dit is een goed boek, een boek dat zich onderscheidt van andere ik-zat-er-doorheen-en-ging-wandelen-en-vond-mezelf-boeken. Ik heb altijd een pen bij de hand om mooie verwoordingen van gevoelens die ik zelf niet goed kan verwoorden te noteren, en citaten uit dit boek vullen inmiddels aardig wat pagina's. En aan het eind van die pagina's staat de zin 'ik ga in 2023 naar Santiago lopen' - ja, ik ben geinfluenced ;)

boek-over-Santiago-Compostela

Alsof je zelf naar Santiago loopt

Bij het bereiken van het einde van het boek, kreeg ik hetzelfde gevoel als ik altijd aan het eind van mijn trektochten heb. Het was bijna alsof ik zelf de 800 kilometer naar Santiago afgelegd had, dankzij Bentes beschrijvingen van het landschap en de mensen die ze onderweg tegenkwam. Elk hoofdstuk is een nieuwe dag op de route, maar langdradig wordt het gelukkig nooit. Sterker nog: ik ben die zonnige zaterdagmiddag mijn stoel pas uitgekomen toen ik de laatste bladzijde van het boek bereikt had. In één ruk uitgelezen en daarna smachtend naar nog zo'n boek.

--> Je kunt Bentes boek bestellen bij de uitgever Spectrumboeken of via Bol.com. Het boek kost 20.99 voor een gedrukt boek en 12.99 voor een e-book.

boek-over-wandelen-naar-santiago

Reacties
Categorieën