80 km wandelen langs de Middellandse Zee in Frankrijk en Spanje
Helderblauwe baaien, grillige rotskliffen en romantische kustplaatsen. Geurige mediterrane planten, bakkerijen waar luchtig brood vers gebakken wordt en de zon die warm op je huid schijnt. Wandelen langs de Middellandse Zee in Frankrijk en Spanje is een traktatie voor alle zintuigen. Ik zette een 80 kilometer lange 6-daagse wandelroute uit over de mooiste kustpaden, van het Franse Argelès-sur-Mer bij Perpignan naar het Spaanse Cadaqués nabij Figueres. Op deze pagina vind je mijn complete routegids.
75 km wandelen langs de Middellandse Zee in Frankrijk en Spanje
De route die ik langs de Franse en Spaanse kust van de Middellandse Zee wandelde is zo'n 80 kilometer lang. Mijn route overlapt met bestaande (meerdaagse) wandelroutes:
- Sentier Littoral in Frankrijk
- GR92 in Spanje
- GR11 in Spanje
- Camí de Ronda in Spanje
- de oude route tussen Cadaqués en de vuurtoren van Cap de Creus.
Ik koos voor deze combinatie om zoveel mogelijk langs de kust en langs mijn favoriete bezienswaardigheden van eerdere bezoeken te lopen. Tussen Llança en El Port de la Selva verlaat de route de kust, om het oude klooster en kasteel van Sant Pere de Rodes mee te pakken. Zo hoog in de heuvels heb je prachtig uitzicht over het Cap de Creus natuurgebied.
Met paradijselijke stranden, afgelegen baaien, hoge rotskliffen en prachtige vergezichten vind ik deze route een goed alternatief voor de Fisherman's Trail in Portugal. Een groot voordeel van deze route is dat hij vanuit Nederland ook zonder vliegtuig goed bereikbaar is. Er rijden hogesnelheidstreinen van Parijs naar Zuid-Frankrijk, waar je na een scenic ride in een regionale trein zo aan de start van dit avontuur staat. Bovendien heeft deze route de mogelijkheid kortere etappes te lopen dan op de Fisherman's Trail, wat hem voor de minder getrainde wandelaars en voor mensen die graag de tijd nemen voor picknicken, zwemmen en omwegen nemen een aantrekkelijkere keuze maakt.
Hoogtevrees-& eerste-keer-vriendelijkheid
Deze route langs de Middellandse Zee in Frankrijk en Spanje is een heel geschikte kandidaat voor je eerste meerdaagse wandeltocht. De wandelafstanden tussen dorpen zijn niet gek lang en qua hoogtemeters niet heel extreem. Navigeren is dankzij de markeringen niet ingewikkeld, al raad ik je aan ook een (digitale) kaart met de route ingetekend mee te nemen. Je hoeft geen zware rugzak mee te dragen dankzij de vele faciliteiten onderweg. Het pad is niet overal egaal, maar bestaat soms uit rotsen of grind.
Ik heb verlammende hoogtevrees en vond alleen het stuk tussen Collioure en Banyuls-sur-Mer wat spannend. Het hielp daarbij niet aat ik mijn wandelstokken niet mee had, en wandelde op een dag met relatief veel wind. Ik kwam er wel langs en de stukjes waren slechts kort, maar dacht wel: dit is één keer en niet weer. Je kan dit stuk overslaan door de trein te nemen.
Fijn: goed bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit Nederland
Je boekt een treinticket van Nederland naar Perpignan al vanaf 90 euro enkele reis. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper je ticket is. Je reistijd bedraagt zo'n 10 uur, wat dankzij de snelheid van de TGV korter is dan de autoreistijd. De trein is bovendien relatief comfortabel en stabiel, zodat je onderweg een boek kan lezen, film kan kijken of nog wat werk kan afmaken. Ik geef hier 100% de voorkeur aan boven autorijden en zeker boven vliegen. Plan je reis via de NS International treinplanner.
De dorpen van de Franse kust zijn met een goede trein- en een busverbinding met elkaar verbonden. Zo kan je indien gewenst aan het eind van een etappe makkelijk terugreizen naar je beginpunt. Vanaf eindpunt Cadaqués reis je met een bus en twee treinen terug naar Argelès-sur-Mer of Perpignan.
Voor treinreizen in Frankrijk gebruik je het beste de app SNCF Connect, de Franse NS. In Spanje gebruik je voor treinverkeer de planner van Renfe. In mijn ervaring staan in Google Maps soms busritten die niet gereden worden, of ontbreken er juist ritten die wél gereden worden. Ik gebruik daarom liever Rome2Rio om mijn busritten en de (trein)reizen die de grens overschrijden te plannen. In de bussen kan je vaak niet pinnen, dus neem cash mee.
Voorbeeld etappe-indeling voor 5 dagen wandelen
- Argelès-sur-Mer--> Port-Vendres, 10,5 km, 130 meter stijgen en 140 meter dalen
- Port-Vendres --> Cèrbere, 17 km, 410 meter stijgen en 410 meter dalen
- Cèrbere --> Llança, 14 km, 460 meter stijgen en 470 meter dalen
- Llança --> El Port de la Selva, 24 km, 680 meter stijgen en 710 meter dalen
- El Port de la Selva -> Cap de Creus, 16 km, 430 meter stijgen en 380 meter dalen (let op, op dit eindpunt is geen accommodatie, reis naar Cadaqués)
- Cap de Creus --> Cadaqués, 7 km, 140 meter stijgen en 190 meter dalen (reis eerst vanuit Cadaqués naar Cap de Creus, de bus vertrekt hier)
Van Cap de Creus rijdt alleen in juli en augustus een bus naar Cadaqués. In andere maanden moet je een lift regelen of een taxi boeken. Het voordeel is wel dat auto's vanaf hier alleen naar Cadaqués kunnen en dus allen in de goede richting rijden. Het is zelfs in de winter een drukbezochte plek, dus de kans op een lift is groot. Vind je deze onzekerheid of logistiek stressvol? Dan kan je de GR92 rechtstreeks van El Port de la Selva naar Cadaqués nemen. Op de dag wandelen die je daarmee uitspaart zou je naar Roses verder kunnen wandelen.
De route uitbreiden: verder over de GR92 of Cami de Ronda
Kan je geen genoeg krijgen van het wandelen langs de Spaanse kust? De GR92 is zo'n 580 kilometer lang en loopt dus nog een heel stuk naar het zuiden. Zie deze Komootcollectie voor de route en een mogelijke etappe-indeling. Nog meer gezellige dorpen en kustlandschap, maar ook groene heuvels en historische gebouwen iets verder het binnenland in. Je komt ook wat meer vlakke en minder fotogenieke stukken tegen, waar je op heldere dagen gelukkig wel de Pyreneeën kan zien. De Cami de Ronda volgt een deel van de GR92.
Ik heb de GR92 niet in zijn geheel gelopen, omdat ik verder ging met de fiets. Van wat ik kan zien zijn vrijwel alle etappes hoogtevreesvriendelijk (kijk dit nog wel even na).
De beste tijd om deze route te lopen
Het is op deze route een groot deel van het jaar heerlijk zonnig en droog. Dat maakt hem een aantrekkelijke optie voor de herfst-, winter- en lentemaanden. Ik wandelde deze route eind december en begin januari, in hartje winter dus. Ik had er heerlijk weer bij, maar heb de dagen voor vertrek, toen ik met mijn fiets langs de kust trok, gemerkt hoe anders het weer hier kan zijn. Zo stond er toen een flinke wind richting zee, waarbij ik blij was niet op smalle paadjes over rotsen te lopen. Bekijk de weersvoorspelling voor vertrek en neem voor de zekerheid ook warme kleding en regenkleding mee.
Tip: ga je net als ik in hartje winter op pad? Dan kan je het best vlak na zonsondergang op pad gaan om maximaal gebruik te maken van de beperkte daglichturen. Vooral voor de etappe van Llança het binnenland in moet je voldoende tijd uittrekken, want daar zit een behoorlijke klim in.
In de zomer wil je juist oppassen met de hitte. De zon brandt hier dan genadeloos en er is weinig beschutting. Bovendien zijn de paden dan drukker bezocht in beide richtingen, waardoor je mensen moet passeren op smalle paden boven kliffen. Accommodatie is in de zomer veel schaarser en duurder, omdat dit ook een geliefde vakantieregio is voor strandliggers en terraszitters. Ik zou zelf niet zo snel hier op pad gaan in de zomermaanden, al zijn de dan frequenter rijdende bussen wel een voordeel.
Tip: in de winter kan je de route beter van Cadaqués naar Argelès-sur-Mer wandelen. Op die manier schijnt de laagstaande zon minder fel in je gezicht en kan je het pad beter zien.
Markering
De Sentier Littoral in Frankrijk is goed gemarkeerd met gele streepjes en op cruciale punten ook wegwijzers. Op deze wegwijzers staat ook vermeld hoeveel minuten of uren wandelen het volgende punt verderop ligt. Deze route en de markeringen eindigen in het noorden van Cerbère.
De GR92 begint pas een stuk verderop op de Frans-Spaanse grens. Je moet hier een stuk zonder markering overbruggen.
De GR92 en de GR11 zijn rood-wit gemarkeerd. Mijn routevariant stapt voor Cap de Creus over van de GR92 op de GR11. Vanaf Cap de Creus volg je gele markering naar Cadaqués, waar je weer op de rood-wit gemarkeerde GR92 over kan stappen.
Kaarten en routegidsen
- wandelkaart voor het Franse deel van de route
- wandelkaart Cap de Creus en omgeving
- GR92 noord
- GR92 zuid
- wandelgids met korte wandelingen langs deze route, waarvan een deel overlapt met het kustpad (Duitstalig)
De routes in Komoot
Ik raad je aan om ook een (digitale) kaart met ingetekende route mee te nemen. Sla bijvoorbeeld de tours uit mijn Komoot-collectie op. Ben je nog niet bekend met mijn favoriete route-app? Bekijk mijn Komoot tutorials.
Accommodaties langs de route
Er liggen veel kustdorpen langs de route. Deze dorpen zijn geliefd bij toeristen en hebben daardoor vele voorzieningen en accommodaties. Zelfs buiten het hoogseizoen zitten er mensen op de terrassen en worden er praatjes gemaakt voor de bakker. Buiten het hoogseizoen is het makkelijker om accommodaties te vinden. Ik zette een paar favorieten voor je op een rijtje:
- Argelès-sur-Mer: Acapella Hotel en Hotel Centre Plage
- Port-Vendres: Hotel Restaurant Les Paquebots en Hotel Sur Le Quai
- Banyuls-sur-Mer: Hotel Le Catalan en Hotel Les Pecheurs
- Cerbère: Central Hôtel en Hotel La Vigie
- Portbou: Apartamentos Nouvilas
- Colera: deze Airbnb of deze
- Llança: deze Airbnb of deze
- El Port de la Selva: dit appartement
- Cadaqués: Hotel Calina, Hotel Boutique Es Blau of Hostal el Ranxo (ook privékamers)
Cadaqués is - zeker in de wintermaanden - by far het gezelligste dorp langs de route. Er is altijd leven op straat, er zijn vele fijne maar relatief prijzige hotels en je kan er eten bij vele verschillende restaurants. Ses minves is een heel leuke boekenwinkel, waar ook wandelgidsen en kaarten verkocht worden.
Tip: kom je er niet uit met de beschikbaarheid van accommodaties? Probeer de route in omgekeerde volgorde te lopen en kijk of er dan wel accommodaties beschikbaar zijn.
Supermarkten en restaurants
Er liggen vele supermarkten en horecagelegenheden langs de route. Ook in het laagseizoen is er vrijwel overal wel een winkel open. Kleinere winkels en winkels die niet bij een keten horen, zijn rond lunchtijd vaak een paar uur dicht. Sluiting van 13 tot 15 uur was het meest voorkomend, maar deze tijden verschillen tussen winkels. Deze tijden staan niet altijd in Google Maps.
Zoek voor vertrek de feestdagen in Frankrijk en Spanje op, want op die dagen en zondagen zijn winkels vaak gesloten. Zo kwam ik er gelukkig net op tijd achter dat de winkels in Spanje gesloten waren op 5 (een zondag) én 6 januari (een feestdag).
(Wild)kamperen onderweg
Bivakkeren is in Frankrijk legaal, als je je tent na 19 uur opzet en voor 7 uur weer vertrokken bent. Langs deze kustroute staan verbodsborden op de potentieel geschikte plekken en andere plekken liggen te dicht bij de bewoonde wereld. Eigenlijk niet te doen dus. In Spanje is wildkamperen verboden. Voor wildkamperen in Cap de Creus is zelfs een specifiek verbod in het wetboek opgenomen.
Langs de route liggen weinig campings waar je met je tent terecht kan. De twee campings die wél tenten accepteren zijn alleen in het kampeerseizoen geopend, groot en heel lawaaiig. Ik zou een hotel, bed & breakfast of Airbnb boeken.
Solowandelen
Ik wandelde deze hele route solo en vond dat heel goed te doen. Je bent zelden ver van de bewoonde wereld en zelfs op de rustigste dagen van het jaar kwam ik nog andere wandelaars tegen. Die waren allemaal heel vriendelijk en de meesten spraken zelfs een beetje Engels. Ik had op een groot deel van de route telefoonbereik, maar nam voor de zekerheid ook mijn gps-apparaat met noodknop mee. Ik zou er niet speciaal een aanschaffen voor deze trail. Wel zou ik je wandelplan doorgeven aan een thuisblijver en eventueel aan de accommodatie waar je 's avonds verblijft.
Met de hond
Honden zijn op de hele route welkom, vaak wel met de eis dat ze aangelijnd zijn. Dit strandje vormt een uitzondering, al laten de locals er 's winters wel hun honden uit. Je kan makkelijk een alternatieve route bovenlangs nemen. Ten zuiven van Colera loop je een kort stuk door een koeienweide. Zoek voordat je je reis boekt wel even uit of honden welkom zijn in de accommodaties en in het openbaar vervoer.
Van Cadaqués met het openbaar vervoer naar Argelès-sur-Mer
Vanuit Cadaqués neem je de bus naar Figueres. Vraag je Google Maps om de route, dan kom je niet helemaal bij het busstation, maar op een plek waar de bus niet stopt. Stap hier in de bus, zoals de borden nabij de foutieve Google Maps locatie aangeven. De rit kostte in januari 2025 3,15 euro en er kon gepind worden. De route is heel bochtig, dus als je net als ik wagenziek bent, raad ik je aan een pilletje te slikken.
In Figueres stap je uit op de eindhalte en wandel je een stukje terug naar de trein. Mijn overstap was 15 minuten, maar de bus had zonder duidelijke reden 10 minuten vertraging. Ga er dus niet vanuit dat je de trein haalt en houd rekening met een plan B. Op het station van Figueres koop je bij de machine een kaartje naar Cerbère. Je kan geen kaartje naar plaatsen verder Frankrijk in kopen.
In Cerbère neem je de trein of de bus naar Argèles-sur-Mer. Er rijden ook treinen naar Perpignan, Toulouse en Avignon. Afhankelijk van op welke dag je reist en welke trein je vanuit Figueres neemt, heb je een goede aansluiting of zo'n twee uur wachttijd. Het busstation bevindt zich niet naast het station, maar nabij de zee. Let op: in de SNCF-app staat vaak dat de trein volgeboekt is. Trek je daar niet teveel van aan en koop in dat geval een kaartje op het station van Cerbère.
Nog een paar tips
- Neem voldoende water mee, want er zijn onderweg geen stroompjes waaruit je water kan filteren. In elk dorpje is drinkwater te krijgen.
- Neem winddichte kleding mee, want de wind maakt het hier zelfs op zonnige dagen soms koud,
- Draag schoenen met goed profiel.
- Gebruik wandelstokken op de steilere stukken.
- Neem je zwemkleding en een handdoek mee en houd je aan de lokale instructies voor veilig (niet) zwemmen.
- Neem contant geld mee, want je kan niet overal pinnen.
- Op het station van Cerbère (en wellicht ook op andere stations) kan je kluisjes huren. Je hebt hiervoor muntgeld nodig.