arrow_drop_up arrow_drop_down
Zuurstofschuld: een boek over bergen
4 mei 2021 

Zuurstofschuld: een boek over bergen

Ik kreeg het boek Zuurstofschuld van Toine Heijmans van Uitgeverij Pluim. Op mijn stoeltje in het zonnetje op de camping begon ik met lezen en ik wilde het liefst de hele nacht wakker blijven om het boek uit te lezen. Zuurstofschuld is mijn nieuwe favoriete boek over bergen!

 

Zuurstofschuld: een boek over zijn in de bergen

Ik lees nooit de tekst op de kaft van een boek voordat ik begin te lezen. Het duurde dan ook even voordat ik doorhad dat dit boek niet over het leven en de belevenissen van de schrijver gaat. Volgens mij zegt dat genoeg over hoe realistisch en herkenbaar de gebeurtenissen in het boek beschreven worden. Het boek is niet geschreven vanuit schrijver Toine Heijmans, maar vanuit hoofdpersoon Walter. In het boek lees je over de passie die Walter en zijn vriend Lenny hebben voor de hoge bergen van de Alpen en de Himalaya. Het boek springt door de tijd, en vertelt op logische volgorde wat voorafging aan het moment dat Walter op een 8188 meter hoge top staat. Verweven door het verhaal gebruikt Heijmans quotes uit boeken van bekende alpinisten, zodat je als lezer ook een lesje in de geschiedenis van bergbeklimmen krijgt.

 

Over bergbeklimmen en vriendschap

Hoewel ik geen bergbeklimmer ben (hoogtevrees!), kon ik dankzij de schrijfstijl van Heijmans me helemaal inbeelden hoe het is een grote passie voor (bergbe)klimmen te hebben. ” Wat de bergen met de mens doen, en wat de mens doet met de bergen, daar gaat het om” schrijft de uitgeverij op haar website. Het boek gaat echter niet alleen om bergbeklimmen, maar ook over de vriendschap van Walter en Lenny. Een vriendschap zo sterk, dat ik er bijna jaloers op zou worden. Vanaf het begin van het boek kreeg ik het gevoel dat er iets ergs ging gebeuren tussen de twee en dat gevoel maakte het lezen over de vriendschap extra intens.

 

‘Heijmans weet in deze roman de harde wereld van rotsen en vrieskou prachtig te verweven met de menselijke wereld van emoties en tekortkomingen. […] Mooi gecomponeerd. […] Prachtig beschreven. […] Dat het niet om de top gaat, maar om de weg er naartoe: het is allemaal even adembenemend. ' (Eline Verburg, De Telegraaf – zoals gepubliceerd op de website van Uitgeverij Pluim)

zuurstofschuld-toine-heijmans

 

Fijne schrijfstijl

Ik kan echt genieten van een goed geschreven boek. En dit is er zo één. Met mooie zinnen als “tijd is een begrip dat je pas leert kennen als het onomkeerbaar wordt” en “het had er alle schijn van dat hij niet voor de bergen klom maar voor zichzelf, uit verveling of uit dadendrang, wat uiteraard van meer alpinisten gezegd kon worden, waarschijnlijk zelfs van allemaal”. Het boek leest makkelijk weg, maar doet je af en toe echt even stilstaan met extra waardering voor een inzicht dat ik zelf niet beter had kunnen beschrijven.

Bestel Zuurstofschuld via Bol.com.

zuurstofschuld-boek-over-bergen

Meer boeken over de bergen?

Zuurstofschuld staat nu in op een gedeelde eerste plek op mijn lijstje met favoriete boeken over de bergen. Hij deelt deze plek met De Acht Bergen van Paolo Cognetti. Een heel ander boek, maar ook zo fijn beeldend en makkelijk te lezen geschreven. Op zoek naar meer leesvoer? Bekijk dan ook mijn boekentips voor buitenmensen.

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht, om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen gebruiken aan doen waar ik écht blij van word.
Reactie plaatsen

Vond je dit blog nuttig?

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!

- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een webinar over avontuurlijk leven

Ik gebruik cookies