Avontuurlijk leven met kinderen: zo doet Noortje dat
Paulien
05/20/2021
4 min

Avontuurlijk leven met kinderen: zo doet Noortje dat

05/20/2021
4 min

‘Maar ik heb kinderen’ is een excuus dat ik vaak hoor in mijn webinars over avontuurlijk leven. Blijkbaar ervaren veel ouders kinderen hebben als een hindernis op weg naar een avontuurlijk(er) leven. Ik ben zelf geen moeder, maar zie in mijn (digitale) omgeving wel ouders die avontuur toe weten te voegen aan hun leven. Ik ging ik besprek met Noortje over avontuurlijk leven met kinderen.

Wie is Noortje?

Noortje is moeder van drie kids (10, 7 en 4 jaar oud) en woont samen met haar man in Overijssel. Ze is ambulant begeleider op het gebied van gedrag voor kinderen en coacht leerkrachten. Op vrije middagen en in de weekenden neemt ze de kinderen graag mee op avontuur. Sinds december vorig jaar houdt ze daar ook een blog van bij, waarmee ze andere ouders wil inspireren.

op-avontuur-met-kinderen

Wat is avontuur?

Avontuur is voor Noortje ‘niet alledaagse dingen doen, zoals zwerven door het bos in plaats van een wandelroute te volgen. Het hoeft allemaal niet met toeters en bellen, het kan zo simpel zijn als een kampvuur maken en bessen plukken. Het back-to-basics gaan spreekt mij erg aan’. Ze haalt veel voldoening uit leven zoals mensen in de oertijd leefden: ‘ademen, sprokkelen en écht aanwezig zijn in de natuur’. Veel mensen zien parachutespringen en naar Australië reizen als hét avontuur. Noortje heeft dat beiden gedaan, en zegt daarover dat het een ‘ander level van avontuur is’.

Avontuurlijk leven met kinderen: kan dat?

Zoals ik al schreef, vinden veel ouders het lastig om een avontuurlijk leven met kinderen te leiden. Noortje geeft aan dat ze avontuurlijk leven met kinderen een grotere uitdaging vindt dan avontuurlijk leven zonder kinderen. Ideeën heeft ze genoeg, maar ook echt DOEN is soms lastig. Je moet toch rekening houden met school, speelafspraken en bedtijd.

Toch is avontuurlijk leven met kinderen volgens Noortje goed mogelijk. Dat wist ik natuurlijk al, want ik volg Noortje al een tijdje (en daarom sprak ik haar ook). ‘Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen ontdekken. Vaak zie ik dat kinderen daarin tegengehouden worden door hun ouders, omdat hun kleding niet vies mag worden of omdat ze “normaal” moeten doen.’ Noortje quote in dat soort situaties de ontwikkelingspsycholoog Steven Pont: “Is het (levens)gevaarlijk? Heeft de omgeving er last van?”. Is het antwoord twee keer ‘nee’, dan laat Noortje de kids gewoon hun gang gaan.

avontuurlijk-met-kinderen

Zo voeg je avontuur toe in je leven met kinderen

Uiteraard vroeg ik Noortje ook hoe zij avontuur toevoegt aan haar leven met kinderen. ‘Ga wandelen, en kijk wat er op je pad komt. Kinderen zien overal (nog) avontuur in. Klim in bomen, spring in bladeren of maak kabouterhuisje’. Noortje plant haar avonturen niet echt, ze gaat gewoon naar buiten en laat haar kinderen hun gang gaan. Haar kinderen zijn inmiddels dan ook gewend aan ‘avontuurlijk denken’ en voelen zich vrij om te ontdekken en vies te worden.

Ik ben ook benieuwd wat Noortje doet als de kinderen geen zin hebben. Noortje gaat in die situaties gewoon, omdat ze weet dat de kinderen het, eenmaal buiten, helemaal leuk vinden. Ze toont daarnaast interesse in wat de kinderen bedenken/vinden en moedigt ze actief aan. Zo worden de kinderen beloond, en zal hun motivatie ook toenemen. Hoe enthousiaster jij bent, hoe leuker je kids het zullen vinden.

–> Tip van Paulien: volg ook eens een avontuurlijke workshop!

bomen-klimmen-kinderen

Neem een voorbeeld aan je kinderen

Wij volwassenen vinden dat we ‘normaal’ moeten doen, en niet meer gewend zijn om avontuurlijk/speels te denken. Volgens Noortje kunnen we daarin nog veel van kinderen leren. Leer om de controle wat meer los te laten en avontuur te zien in de dagelijkse dingen. Je hoeft jouw kinderen niet uit hun comfortzone te trekken voor jouw idee van avontuur. Je kunt wel jezelf uit je comfortzone trekken en meegaan in wat jouw kind avontuur vindt. (Zeg, wanneer heb jij voor het laatst in een boom geklommen of een hut gebouwd?)

Wat brengt avontuurlijk leven met kinderen Noortje?

‘Alles zou saaier zijn zonder avontuur. Dat beetje spanning helpt me de dagelijkse sleur te doorbreken. Van avontuurlijk leven met kinderen heb ik geleerd om meer te genieten van de kleine dingen. Het hoeft niet allemaal groots en meeslepend of ingewikkeld te zijn.’

avontuurlijk-leven-met-kids

Tips voor een avontuurlijk leven met kinderen

Ik vraag Noortje of ze tips heeft voor andere ouders die graag meer avontuur toe willen voegen aan hun leven. In de tekst hierboven noemen we natuurlijk al een paar, maar deze fijne tips wilde Noortje nog daaraan toevoegen:

  • Plan niet te veel, maar ga mee in de flow.
  • Zoek het avontuur in kleine dingen: wandel een andere route, ga picknicken en klim in bomen.
  • Neem de tijd en geef je kinderen de tijd om te ontdekken en spelen.
  • Doe zelf mee en stap daarbij uit eigen comfortzone (voor iedereen leuk!)
  • Wees niet bang voor vieze kinderen (daar heb je een wasmachine voor)
  • Push je kind niet tot jouw manier van avontuur, maar respecteer zijn/haar grenzen
  • Geniet!

microavontuur-met-kinderen

Op mijn website deel ik regelmatig tips voor een avontuurlijk leven, en in mijn gratis webinar help ik je avontuur in te bouwen in je leven. Ik laat daarnaast graag anderen aan het woord, zoals Stefanie en Niels die alles opgaven om een wereldreis op de fiets te maken en Eline die haar weken opleukt met avontuur. Wil je ook eens vertellen over jouw avontuurlijke manier van leven? Stuur een mailtje naar paulien @ outdoorinspiratie.nl

Wil je meer lezen over Noortje’s avontuurlijke leven met kinderen? Volg haar blog!

Reacties
Categorieën