Berghutten vinden doe je zo
Wandelen van berghut naar berghut is mijn favoriete zomerbesteding. Ik breng dan ook een groot deel van het jaar door met het plannen van zulke huttentochten. Een belangrijk onderdeel daarbij is berghutten zoeken en boeken. Erg ingewikkeld hoeft dat berghutten vinden niet te zijn, als je weet waar je moet zoeken.
Berghutten vinden langs een bestaande route
Heb je een bestaande huttentochtroute gevonden? Dan wordt het werk van berghutten zoeken je waarschijnlijk uit handen genomen. Op de officiële websites van zulke routes en op websites met wandelverslagen staat vaak een overzicht van de hutten langs de route. Vaak kun je via linkjes doorklikken naar de website van de genoemde hutten, waar je dan doorgestuurd wordt naar de boekingspagina.
Eerst de route maken en dan de berghutten vinden
Ik zet regelmatig zelf een meerdaagse route door de bergen uit. Vaak kies ik eerst een route die me mooi lijkt. Daarna zoek ik overnachtingen langs die route. Dat is vaak een heel gepuzzel, maar ik vind dat leuk. Hoe ik zulke routes uitzet, leg ik uit in mijn handleiding meerdaagse wandelroutes maken in Komoot. In de meerdaagse routeplanner kan ik de accommodaties op de kaart laten weergeven. Berghutten en andere accommodaties langs mijn route zijn dan duidelijk te zien. Zo kom ik achter de namen van deze accommodaties, waarna ik via de vermelde link of anders Google meer informatie zoek.
Eerst berghutten vinden en dan de route maken
Het kan natuurlijk ook zijn dat je eerst mooie berghutten zoekt, en daarna een route tussen deze berghutten legt. In de rest van dit artikel leg ik uit hoe je die berghutten vindt. Ik raad je aan om Komoot te gebruiken om een route tussen de hutten te maken. Bij te lange afstanden tussen hutten, kun je dan makkelijk zien bij welke accommodatie je eventueel een tussenstop zou kunnen plannen.
Tip: er zijn heel veel berghutten. Je kunt dan ook helemaal verdwalen in het aanbod via onderstaande platforms. Je kunt het jezelf makkelijker maken door in verschillende talen te Googlen naar de ‘mooiste berghutten in [land/regio]’. Ook inspiratie opdoen via Instagram-hashtags bevalt me goed.
Berghutten vinden met de NKBV Tochtenwiki
De NKBV is de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging. Onze eigen Alpenvereniging, met een eigen tochtenwiki. In die tochtenwiki, een online kaart, kun je onder meer berghutten vinden. Zoom in op het gebied waar je heen wilt, en klik op de namen van de hutten om naar de bijbehorende informatiepagina te gaan. Hier vind je vaak onder meer de website en het telefoonnummer van de hut. Ook kun je er reviews van (internationale) bergwandelaars lezen en foto’s bekijken. Sommige hutten kun je direct via de wiki downloaden.
Alpenverenigingen
Ook buitenlandse Alpenverenigingen hebben overzichtskaarten met berghutten. Vaak kun je hutten ook direct via die website boeken. Hier vind je deze kaarten:
- Duitsland: Deutscher Alpenverein
- Oostenrijk: Alpenverein Österreich
- Zwitserland: Schweizer Alpen Club/Club Alpin Suisse (SAC)
- Italië: Club Alpino Italiano (CAI)
- Frankrijk: Club Alpin Français (FFCAM)
- Slovenië: Planinska zveza Slovenije (PZS)
- Liechtenstein: Liechtensteiner Alpenclub
Bij geselecteerde hutten die aangesloten zijn bij bovengenoemde verenigingen, krijg je als NKBV-lid tot 50% korting op je verblijf. Het lidmaatschap van maximaal 55 euro per jaar kan bij langere tochten al snel uit.
Websites van lokale VVV’s
Weet je al naar welke regio je op reis wilt? Dan kun je ook inspiratie opdoen op de toeristische website van die regio. Vaak worden de mooiste berghutten uitgelicht op deze websites, wat het zoeken een stuk makkelijker maakt. Kom je er niet helemaal uit, dan kun je de lokale VVV ook een mailtje sturen.
Berghutten vinden op papieren kaarten
Op papieren wandelkaarten staan berghutten ingetekend. Deze methode werkt het best als je al weet waar je heen wilt, want je hebt vast geen (1:25.000 schaal) wandelkaart voor elk stukje van de Alpen in huis. Kies je regio, koop een wandelkaart en zoek dan de hutten op de kaart. Voor boekingsinformatie voor de hutten naar keuze kun je Google gebruiken.
Berghut vinden gelukt? Een paar tips
Heb je een lijstje met interessante berghutten gemaakt? Well done in die jungle vol mooie opties! Een paar tips rondom het boeken:
- Boek zo vroeg mogelijk, omdat de kans dat er dan nog plekjes zijn zo groot mogelijk is. Dit geldt al helemaal als je een 2- of 4-persoonskamer (indien aanwezig) wilt boeken
- Maak direct een overzicht van de details per berghut. Voor welk tijdstip moet je je in de hut melden? Hoe laat wordt het eten opgediend? Zijn er huttensloffen aanwezig? Is er stroom aanwezig? Kun je er douchen, etc. Vooral als je meerdere hutten bezoekt, is zo’n overzicht handig om alles bij te houden.
- Boek je een overnachting op basis van halfpension (met diner en ontbijt)? Geef dan direct eventuele dieetwensen door.
- Je kunt je geplande route bij het boeken aan de huttenwaard doorgeven.
- Check of je korting krijgt als NKBV-lid. Zoals eerder genoemd, kan een lidmaatschap soms bij twee overnachtingen met korting al uit.
- Noteer een overnachtings- en wandelplan voor thuisblijvers.
- Plan ook direct je (openbaar) vervoer. Internationale treinen zijn flink goedkoper als je ze vroeger boekt.
Meer lezen? Bekijk ook mijn andere artikelen over huttentochten en lees mijn e-book Handboek Huttentochten.
Foto's in dit artikel zijn met dank aan mijn reisgenootje en favo fotograaf Marleen Annema.