vegetarisch of veganistisch op huttentocht
Huttentochten
Paulien
Huttentochten
11/13/2023
3 min

Vegetarisch of veganistisch op huttentocht: kan dat?

11/13/2023
3 min

Het leven en eten in berghutten is basic te noemen. Niet zo gek, want die hutten staan vaak op afgelegen plekken. Vaak krijgen ze eens in de zoveel tijd voorraad geleverd. Vaak krijgt iedereen die in de hut dineert of ontbijt hetzelfde gerecht. In veel gebieden zitten daar standaard dierlijke producten op. Kun je dan wel vegetarisch of veganistisch op huttentocht?

Vegetarisch of veganistisch op huttentocht: kan dat?

Ik ben al jaren vegetariër en daar heb ik tijdens mijn huttentochten geen moeilijkheden mee gehad. Vaak krijg ik voor de hoofdmaaltijd een bakje soep, dat standaard vegetarisch is. De hoofdmaaltijd zelf is voor mij vaak een aangepaste vorm van wat anderen krijgen. Dan krijg ik alle onderdelen van de maaltijd waar geen vlees in zit. Vaak krijg ik een lekker bonenprutje waar anderen vlees krijgen. Ik heb ook overnacht in luxe hutten met een groot team, waar ik een geheel aangepaste maaltijd kreeg.

Ik heb zelf nog niet veganistisch gegeten in een berghut. Ik eet in mijn dagelijks leven wel zoveel mogelijk plantaardig, maar tijdens mijn trektochten eet ik wel zuivel. Veganistisch is voor de meeste huttenwaarden wel next level, en of ze zich aan je aan willen en kunnen passen verschilt per hut. Soms moet je een meerprijs betalen voor veganistische alternatieven.

vegetarisch-huttentocht

Tip: geef je dieetwensen op tijd door

Wat je precieze dieetwens ook is, geef het op tijd door. Soms krijg ik in het boekingsformulier al een vegetarische optie om aan te vinken. Is die optie er niet, dan stuur ik direct na mijn boeking een mailtje naar de huttenwaard. Heb ik na een week nog geen bevestiging gekregen, dan bel of mail ik er nog even achteraan.

Verwacht geen luxe vegetarische of veganistische maaltijd op huttentocht

Er zijn berghutten waar ik als koningin dineerde. De drie gangen die er op tafel kwamen, waren lekkerder dan die in mijn favoriete Nederlandse restaurant. De trek die ik na 7 uur wandelen had, droeg daar vast ook aan mee. In de meeste berghutten is het eten niet zo luxe. Vaak krijg je een kom soep, gevolgd door een stevige maar simpele maaltijd. Zo at ik recent ergens rijst met bonenmix en ergens anders een ovenschotel met aardappel.

Verwacht dus ook zeker geen luxe vegetarische of veganistische maaltijd op huttentocht. Na een stevige wandeling heb je waarschijnlijk stevige trek, en dan smaakt het meeste wel.

vegetarische-maaltijd-huttentocht

Neem eventueel je eigen eten mee

Kan of wil jouw berghut geen vegetarische of veganistische maaltijd serveren? Dan kun je aangeven dat je je eigen eten meeneemt. Neem dan bijvoorbeeld een lichtgewichte maaltijd mee, waaraan je enkel water toe hoeft te voegen om het te bereiden. Real Turmat en Summit to Eat hebben heerlijke vegetarische en veganistische opties. Ga er niet vanuit dat je de keuken in de berghut zonder toestemming vooraf kan gebruiken voor een uitgebreidere maaltijd. Neem sowieso je eigen snacks en broodbeleg mee. Je kunt dan eventueel broodjes uit het lunchpakket bestellen.

Berghutten met heerlijke plantaardige gerechten

Er zijn gelukkig steeds meer berghutten met een duurzame en diervriendelijke insteek. Zo sliep ik recent bij een Zwitserse hut waar het menu standaard vegetarisch was. Wilde je toch vlees eten, dan kon dat alleen in het weekend en met een waarschuwing ruim vooraf. Voorbeelden van andere plekken waar je als vegetariër en veganist terecht kunt:

Deze lijst is natuurlijk lang niet compleet. Voeg je eigen suggesties toe in de reacties onder dit bericht.

veganistisch-op-huttentocht

--> Ga je voor het eerst op huttentocht? Lees in mijn e-book Handboek Huttentochten hoe je je voorbereid en wat je onderweg kunt verwachten.

gratis-gidsje-routes-eerste-huttentocht

Reacties
Categorieën