Dit zijn de mooiste wandelroutes voor 2021
07 januari 2021 
6 min. leestijd

Dit zijn de mooiste wandelroutes voor 2021

Ik heb goede hoop dat we dit jaar weer wat meer lange afstand wandelingen kunnen gaan afleggen. Uit mijn lange lijst van wandelroutes die ik ooit wil gaan volgen, heb ik er vijf dicht bij huis voor je geselecteerd. Deze vijf wandelroutes moeten volgens mij op jouw bucketlist voor 2021 staan. 

 

Ik ben sowieso fan van dicht bij huis op reis gaan. Niet alleen is er dicht bij huis nog zoveel te ontdekken, ook is een kortere reistijd duurzamer en minder energie-rovend. In 2021 is snel thuis zijn als dat nodig is een bijkomend voordeel van dicht bij huis wandelen. Op het moment van schrijven, januari 2021, wordt het afgeraden om naar het buitenland te reizen. Controleer zelf bij het plannen van je wandelroute wat de regels op dat moment zijn.

mooiste-wandelroutes-2021

Zoek in 2021 de mooiste wandelroutes dicht bij huis

 

Het Langste Natuurpad van Nederland, uitgezet door het tijdstip Roots, staat al lang op mijn verlanglijstje. Ik liep wel losse etappes door Drenthe en op de Veluwe, maar de route in zijn geheel heb ik nog niet afgelegd. De 456 route is opgedeeld in 32 etappes tussen Noord-Groningen en de Noord-Brabantse grens met België. Sommige van deze etappes zijn (naar mijn mening) wel erg kort, dus je zou de route binnen 30 dagen moeten kunnen doen. Minstens 70% van de route loopt over onverharde wegen, en dat vind ik knap in Nederland!

 

De Edelherttrail is de nieuwste lange afstand wandelroute in Nederland. Deze route is vooral geschikt voor wie van bos houdt. De Edelherttrail knoopt zoveel mogelijk bosgebieden aan elkaar tussen Harderwijk en Monschau en laat je Nederland zien door de ogen van een Edelhert. De 370 kilometer lange route is niet gemarkeerd, en je moet gebruik maken van (betaalde) instructies uit de SNP Routes app (5 euro per traject, totaal 4 trajecten).

edelherttrail

De Edelherttrail is één van de mooiste nieuwe wandelroutes en perfect voor een avontuur in 2021

 

De 106 kilometer lange Escapardenne Eislek Trail, een Belgisch Grote Routepad, loopt van Kautenbach in Groothertogdom Luxemburg naar La-Roche-en-Ardenne in Belgisch Luxemburg. Op de route zie je het beste van de Ardennen, met uitgestrekte bossen, kabbelende beken en pittoreske dorpen. Je kunt de route eventueel met 53 kilometer verlengen door ook de Escapardenne Lee trail te volgen.

 

De Rennsteig is de oudste wandelroute van Duitsland. Loop 170 kilometer van de oever van de Werra bij Hörschel naar Blankenstein an der Saale. De route voert je door het Thüringer Woud, natuurreservaat Vessertal en het Frankische Woud en over diverse heuveltoppen. Geniet van geschiedenis, uitgestrekte uitzichten en sprookjesachtige kloven.

wandelroutes-belgie-2021

Voor 2021 staat een aantal wandelroutes in België op mijn bucketlist

 

Dichterbij huis vind je in Duitsland de Hermannsweg door het Teutoburgerwoud. Loop de 156 kilometer lange route over de bergrug tussen Rheine en Horn-Bad Meinberg. Onderweg beklim je toppen met fijn uitzicht en daal je af in sprookjesachtige groene dalen. Onderweg bezoek je gezellige dorpjes en bewonder je bijzondere rotsformaties. Samen met de Eggeweg vormt de Hermannsweg de langere route genaamd de Hermannshöhen.

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer lange afstand wandelroutes om uit te kiezen. Leer meer over:

Om je te helpen bij de voorbereiding op zo’n meerdaagse tocht, heb ik een stappenplan gemaakt die je GRATIS kunt downloaden. Heb je nog vragen of aanvullende tips? Laat het me weten.

wandelen-dicht-bij-huis

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft nomadisch als wandelaar, huisoppas en ondernemer. In 2019 zei ze haar baan op om Outdoor Inspiratie op te richten. Ze zet zich sindsdien fulltime in om outdooravonturen toegankelijk te maken voor iedereen. Ze schreef een e-book over trektochten maken en geeft masterclasses en cursussen over wandelen, huisoppassen, (solo)reizen en (outdoor)ondernemen.
ilona
Door

ilona

op 22 Dec 2021

Hi Paulien, mooie inspiratie, dank je! De link naar 'meerdaagse wandelroutes in België' werkt helaas niet. Lijkt me leuk om te lezen en om te delen :-) Groetjes, Ilona

Charlotte
Door

Charlotte

op 08 Jan 2021

Jaaa, het Roots Langste Natuurpad is echt zo mooi! Komende zondag pakken we weer een stukje, we zijn bijna op de veluwe aangeland :)

Paulien
Door

Paulien

op 22 Jan 2021

Leuk, Charlotte! Ik heb de stukken op de Veluwe gedaan en die vind ik zoooo mooi! Ik kijk uit naar je foto's!

Reactie plaatsen