Het Diemtigtal: op bergvakantie in Zwitserland
Zwitserland
Paulien
Zwitserland
10/16/2019
4 min

Het Diemtigtal: op bergvakantie in Zwitserland

10/16/2019
4 min

Het Zwitserse Diemtigtal kan zo gebruikt worden voor een legpuzzel: groene bergweiden met koeien, traditionele huizen en her en der een boom die al in herfstkleuren is. Behalve de koebellen hoor je bijna niets in dit dal, een ideale plek om even te ontspannen dus! Ik ging in de nazomer op vakantie in het Diemtigtal en maakte er fijne wandelingen.

Over het Diemtigtal

Het Diemtigtal is een zijdal van het bekendere Simmental, vlakbij de Thunersee. Op zo’n 8.5 uur rijden vanaf Utrecht vind je dit 16 km lange dal, omgeven door Alpen. Het gebied is geschikt voor wintersport, maar ook in de zomer hoef je je er zeker niet te vervelen. In het dal is zo’n 200km aan wandelwegen uitgezet, te herkennen aan de gele routebordjes. Ook fietsliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen: met de stoeltjeslift naar boven en terug over de downhill track. Voor de minder heldhaftige bezoekers zijn er trottinets  (soort coole step) te huren, waarmee je over kronkelweggetjes de berg af kunt racen.


Wandelen in het Diemtigtal

In het Diemtigtal zijn diverse wandelroutes uitgezet. Je kunt zelf de informatie printen, of informatiefolders met kaarten opvragen bij de plaatselijke VVV. In het dal vind je ook simpelere wandelroutes voor minder getrainde wandelaars en gezinnen met kinderen.

Ik kan het je zeker aanraden om met de stoeltjeslift omhoog vanaf Riedli omhoog richting de Wiriehorn / Schwarzberg te gaan. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het dal en kun je richting de Wiriehorn lopen.

wandelen-diemtigtal

Wandelen in het Diemtigtal (foto door Marleen Annema)

Tip: wandel naar de top van de Wiriehorn

Op een koude ochtend liepen wij een wandelroute rondom en over de Wiriehorn. Op de 2.304 meter hoge top heb je geweldig uitzicht om de omliggende Alpen. De route begint bij het restaurant boven de kabelbaan naar de Wiriehorn, en heet op papier het ‘Geopfad Wiriehorn’. De route loopt in een rondje om de Wiriehorn en duurt ongeveer 3.5 uur. De route is niet bewegwijzerd, dus je moet het kaartje voor vertrek even goed bestuderen. Na een eerste klim kom je bij een berghut onderaan de Wiriehorn, vanaf waar je een slingerpad de Wiriehorn op neemt. Vervolgens loop je dezelfde weg terug en vervolg je het Geopfad rondom de berg.

De wandelroute is uitdagend voor wie niet gewend is in de bergen te lopen, maar bij goed weer prima te doen voor mensen met weinig ervaring in de bergen. Let goed op het weer, dat kan in de bergen zo maar omslaan, waardoor ook deze wandelroute gevaarlijk kan worden.

Ook de wandeling naar de top van de Rauflihorn lijkt zeer de moeite waard te zijn.

wiriehorn

Op de top van de Wiriehorn (foto door Marleen Annema)

wandelen-in-het-diemtigtal

Van wandelen in het Diemtigtal kreeg ik maar niet genoeg

Wandelen naar de helderblauwe Seebergsee

Alleen de route vanuit Diemtigen naar de Seebergsee is al de moeite waard. Kronkelend over een smalle weg omhoog, terwijl je langs traditionele boerderijen en groene weiden rijdt. Af en toe moet je uitwijken voor een koe op de weg, maar ook dat heeft zijn charme. Aan het eind van de weg ligt een parkeerplaats, vanaf waar het een stukje lopen is naar het meer. Je komt een heuveltje over en whoehoe: een helder blauw-groen meer omgeven door bergen! Op warme dagen kun je in dit meer heerlijk zwemmen en dan opdrogen op de groene oever.

Als je de tijd en de energie hebt: de route langs het meer naar boven en om de Meienberg heen is zeker een aanrader. Hij begint met een stevige klim, maar boven wordt je beloond met uitzicht op besneeuwde bergtoppen!

Diemtigtal-in-zomer

Het Diemtigtal in de late zomer

Overnachten in het Diemtigtal

Wij hadden het geluk te mogen verblijven in het appartement van een kennis. Ik kon het niet laten om even op AirB&B naar accomodaties in het dal te kijken en daar zitten écht pareltjes tussen. Kijk maar eens. Wij aten na een lange wandeling in Restaurant Wirieblick, met, zoals de naam al zegt, uitzicht op de Wiriehorn. We werden hier echt supervriendelijk behandeld door de serveersters, die Duits praatten met mijn vriendin en daarna dat heel schattig voor mij nog even gingen vertalen. En het (vegetarische) eten smaakte nog verrukkelijk ook!

uitzichtpunten-zwitserland-diemtigtal

Eén van de uitzichtpunten in het Diemtigtal

Meer wandelroutes in het Diemtigtal

In het Diemtigtal zijn diverse routes uitgezet, die helaas niet gemarkeerd zijn. Bij de lokale VVV kun je foldertjes halen waarin de route uitgestippeld staat. Op de toeristische website van het Diemtigtal staat een aantal wandelroutes beschreven. De thematische routes volgen vooral verharde paden, en zijn dus ook goed te doen voor minder ervaren wandelaars.

Via de app Komoot vind je een aantal routes in het dal, die je aan de hand van navigatie op je telefoon kunt volgen.

zwitserland-wandelen-alpen

In het Diemtigtal wandel je tussen de Zwitserse Alpen

Informatiepagina Diemtigtal: culturele activiteiten, accomodatie, agenda

Informatiepagina van het dal zelf (Duits)

Openbaar vervoer vanuit Nederland

Wandelen in het Diemtigtal

Reacties
Categorieën