Wandelen langs dolmen en menhirs in de Ardennen
België
Paulien
België
08/14/2021
4 min

Wandelen langs dolmen en menhirs in de Ardennen

08/14/2021
4 min

Dolmen en menhirs: ooit van gehoord? Een dolmen is een ‘op een hunebed lijkend grafmonument’ en een menhir is een ‘een grote staande steen uit de late steentijd’. Weer wat geleerd. Ik bracht na het packraften in de Ardennen nog een paar dagen in de Belgische regio Famenne door, toen ik ontdekte dat er dolmen en menhirs in de Ardennen zijn. Daar moest ik natuurlijk meer van weten!

De dolmen en menhirs bij Oppagne

Nabij de dorpjes Wéris en Oppagne in de Belgische Ardennen vind je minstens tien megalieten, de dolmen en menhirs. Ze liggen op een lijn op een 8 kilometer lange en 300 meter brede kalksteenrichel tussen de Famenne en de Ardennen. De menhirs en dolmen stammen waarschijnlijk van 3.000 tot 2.800 jaar geleden (het Neolithicum). In deze tijd vestigden de eerste boeren zich permanent in deze regio en zij hebben waarschijnlijk de stenen geplaatst zoals ze nu staan.

Gedacht wordt dat de dolmen, net zoals (waarschijnlijk) de Drentse hunebedden, dienden als graven. Ze verschillen wel duidelijk van de hunebedden: ze zijn van grindsteen gemaakt en zijn dus niet zo effen als de hunebedden. Bovendien zijn deze bouwwerken een stuk hoger. De grootste kwam nog een kop boven mijn 1.77 meter lange lichaam uit. De menhirs, de relatief lange en platte stenen die in de lengte in de grond staan, werden mogelijk als grenspalen of herdenkingsplekken gebruikt. Niemand weet precies welke functie ze duizenden jaren geleden hadden en dat maakt deze plekken voor mij altijd lekker mysterieus.

menhirs-ardennen

Wandelroute vanaf het megalietenmuseum in Wéris

Er lopen diverse wandelroutes in de omgeving van de dolmen en de menhirs. De route die de meeste locaties met elkaar verbindt is gemarkeerd met gele plusjes. Er loopt een kortere route die ook gemarkeerd is met gele plusjes. Heb je keuze? Volg dan altijd het bordje met het getal twee bij het plusje. De route is 8,5 kilometer lang. De plusje-met-een-één-wandelroute is ook geschikt voor kinderwagens en rolstoelen en is 5 kilometer lang. Ik vond zelf de langere wandelroute mooier qua paden en uitzichten.

De wandelroute begint bij het megalietenmuseum in Wéris. Dit kleine museum zit stampvol informatie over de megalieten uit de omgeving. Ook vind je nabij het museum een aantal horecagelegenheden waar je na je wandeling kunt nagenieten. Verder vind je langs de route geen horeca, dus neem iets te snacken mee voor onderweg.

Na een bezoekje uit het museum volg je de gele plusjes het dorp uit. Wandel langs grote huizen met stapelstenen muren en her en der een enorme Berner Sennenhond of een lawaaiige parkiet in de tuin. Verderop staat Maison Hary Cot, dat zo uit een sprookje lijkt te komen. Kijk als je hier wandelt goed uit voor automobilisten die ook beseffen dat ze een bezienswaardigheid passeren en de auto vervolgens vrij roekeloos de berm in sturen (waardoor onschuldige wandelaars zoals ik de dood in de ogen kijken).

wandelen-dolmen-menhirs-ardennen

Wandelen langs dolmen en menhirs

Na een stukje langs de weg gelopen te hebben, vind je de eerste dolmen, omringd door drie enorme eiken en drie menhirs. Net als in Drenthe vraag ik me hier af: hoe hebben ze die enorme stenen op die hoge, andere enorme stenen geplaatst? Over een rustig betonpad onderweg naar de volgende dolmen denk ik daar nog even over na. Aan weerszijden ruist de wind door metershoog riet en maïs. Tussen de velden ligt een pad naar een viertal grote eikenbomen die om een de Dolmen van Oppagne heen blijken te staan. De dolmen staat in een kuil en is ook weer verbazingwekkend groot. Iets verderop staan ook vier enorme stenen rechtop in de grond: de Menhirs van Oppagne.

Over grindpaden, langs boerderijen en door een bosje loop je vervolgens door beschuttere natuur weer terug naar het dorpje Wéris.

Let op: een aantal dolmen en menhirs liggen een stukje van de route af. Kijk goed op de kaart waar je even van de route af kunt wijken.

dolmen-weris

Fietsen langs de dolmen en menhirs

Wie liever fietst dan wandelt, volgt één van de gemarkeerde fietsroutes in de omgeving. Nabij het museum in Wéris beginnen diverse fietsroutes. Voor mountainbikers zijn er drie roodgemarkeerde routes van 5,7 of 15,8 of 9,6 kilometer. Je kunt ze makkelijk met elkaar verbinden. Kijk op de kaart even of jouw route wel of niet langs de dolmen en menhirs komt.

Voor ‘gewone’ fietsers is een 22,7 kilometer lange fietsroute uitgezet. Route 68 ´les megalithes´ is duidelijk gemarkeerd en overlapt deels met de gele wandelroute.

dolmen-oppagne

Overnachten bij de dolmen van Oppagne

Op 5 minuten lopen van de gele wandelroute ligt een heel fijne Campspace en Bed & Breakfast. Ik logeerde via Campspace in een grote tipi en in de ‘camping room’. Je kunt in de heerlijk groene tuin ook je eigen tentje opzetten voor een leuk prijsje. Zoek je meer comfort? Dan kun je één van de kamers van Relax @ Maison Sax reserveren. De eigenaars spreken Nederlands en een heleboel andere talen en zijn erg vriendelijk. Ze hebben de wandelroute als geprinte kaart voor hun gasten klaarliggen.

overnachten-oppagne

Meer avontuur in de Ardennen?

Ben je benieuwd naar andere activiteiten in de Ardennen? Bekijk dan ook eens deze blogs:

Reacties
Categorieën