Hangmat voor op reis
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
05/05/2022
2 min

Een ecofriendly hangmat voor op reis

05/05/2022
2 min

Als je me op Instagram volgt, dan heb je me waarschijnlijk regelmatig in een gele hangmat zien bungelen. Vlak voordat ik als kattenoppas naar Zuid-Frankrijk vertrok, zag ik de hangmat op de website van Johnny Jungle Eco Social Shop en ik dacht: die moet ik hebben! Ik zag mezelf al helemaal zen tussen twee palmbomen aan het strand hangen.

Een hangmat van biokatoen

Met het oog op duurzaamheid, probeer ik zo weinig mogelijk nieuwe dingen te kopen. Nu is een hangmat natuurlijk niet echt een onmisbaar artikel in het leven, dus ik dacht: áls ik hem koop, dan moet hij wel zo verantwoord mogelijk geproduceerd zijn. Zo kwam ik bij de gele hangmat van biokatoen terecht, die in India onder eerlijke werkomstandigheden gemaakt is. Ja, hij is een stuk prijziger dan de hangmat van de Action, maar het voelt toch echt beter om in een sociaal en ecologisch verantwoord(er)e hangmat te chillen.

--> De hangmat is gemaakt van GOTS* Gecertificeerd biokatoen en het touw is gemaakt van gerecycled polyester.

duurzame-hangmat-voor-op-reis

Sociaal verantwoord

De hangmat wordt dus onder eerlijke werkomstandigheden in India geproduceerd. De leverancier, Haengemattenglueck, heeft duurzaamheid en eerlijkheid als belangrijkste kernwaarden. De werknemers in India hebben dan ook een gezondheidsfonds voor onder andere een ziekenkostenverzekering en tandartskosten. Dit fonds is er ook voor de kinderen van de werknemers. De hangmat is gecertificeerd door de World Fair Trade Organization, een keurmerk voor goede arbeidsomstandigheden, lokale duurzaamheid en eerlijke handelsvoorwaarden voor boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden.

Handige hangmat voor op reis

De hele hangmat past in een zakje en is dan 20 x 22 x 7 centimeter groot (in het geval van mijn maat L). Je kunt hem dus makkelijk meenemen als je een wandeling gaat maken en onderweg comfortabel wil pauzeren. De ingepakte hangmat kun je ook als kussen gebruiken als je op reis bent. Het zakje zit aan de hangmat vastgenaaid en dat maakt hem ook direct een handig opbergvakje voor je e-reader of tijdschrift als de hangmat hangt. 

hangmat-voor-reizen

Een- of tweepersoonshangmat?

De hangmat is er in verschillende groottes. Maat S is fijn voor kinderen, maat M voor een persoon en maat L voor twee personen of mensen die net als ik graag extra ruime hebben tijdens het slapen in de hangmat. In de tweepersoonshangmat die ik heb, kun je met twee personen naast elkaar zitten of zelf heel breeduit gaan liggen. Je hebt keuze uit vier verschillende kleuren, waaronder een vrolijk regenboogpatroon. 

Slapen in een hangmat

Het vergt even wat wennen, maar je kunt prima slapen in een hangmat. Hang hem daarvoor niet te strak op, maar laat hem doorbuigen in een banaanvorm. Zelf wil je natuurlijk niet in banaanvorm in de hangmat liggen, want daar krijg je pijn van. Ga liever diagonaal in de hangmat liggen, zodat je min of meer recht ligt. Is het koud buiten? Zorg dan dat je een isolerende onderlaag meeneemt. Je slaapzak houdt je bovenkant wel warm, maar isoleert niet zo goed waar je hem platdrukt met je lichaam.

duurzame-hangmat-reis

--> Zelf zo’n sociaal- en ecofriendly hangmat kopen? Die van mij komt van Johnny Jungle, een bedrijf met een duurzame missie die ik graag ondersteun.

Reacties
Categorieën