Wandelroutes langs de mooiste heidevelden in Drenthe
Meerdaagse Wandelroutes
Paulien
Meerdaagse Wandelroutes
08/30/2021
2 min

Wandelroutes langs de mooiste heidevelden in Drenthe

08/30/2021
2 min

Als kind al bewonderde ik aan het eind van de zomers de uitgestrekte, paars kleurende heidevelden in Drenthe. Hoewel veel van de heidevelden uit mijn jeugd nu overgroeid zijn door gras en/of bomen, zijn er gelukkig nog genoeg velden die echt paars kleuren. In dit artikel vind je een overzicht van de paarste en mooiste heidevelden in Drenthe.

1. De heidevelden van het Dwingelderveld

Hoewel een groot deel van de heidevelden van het Dwingelderveld nu meer op grasvelden lijken, zijn er nog wel delen die eind augustus paars kleuren. Begin je wandelroute bij het Bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen en volg de grijze pijlen voor een 13 kilometer lange wandelroute met bloeiende heide aan het eind. Honden mogen aangelijnd het Dwingelderveld op en alleen loslopen in de losloopgebiedjes.

–> Tip: wandel ook eens over het plankenpad op het Dwingelderveld

bloeiende-heide-in-drenthe

2. Paarse heide op het Hijkerveld

Het Hijkerveld is één van de grootste heidevelden in Drenthe. Vanaf de randen van het veld kun je ongekend ver uitkijken over de paarse bloemen. Onder de heide liggen grafheuvels en oude wegen omdat hier lang geleden al mensen landbouw bedreven. Volg de 4 tot 7 kilometer lange gemarkeerde wandelroute om een goed beeld te krijgen van dit gebied. Honden zijn op dit heidegebied niet toegestaan. Wie liever langer wil wandelen, volgt deze 16.5 kilometer lange Knapzakroute.

wandelen-op-de-heide-in-drenthe

3. Mijn favoriet onder de Drentse Heidevelden: het Drouwenerzand

Waar ik vroeger graag naar het Drouwenerzand ging omdat er in het tegenoverliggende pretpark onbeperkt patat en snacks besteld mochten worden, geniet ik er nu liever van de bloeiende heide. De afwisseling tussen zandvlakte, dennenbos en glooiende heidevelden vind ik echt prachtig. Volg de 5 kilometer lange gemarkeerde wandelroute of zet je eigen route uit in een navigatieapp. Honden zijn niet welkom in dit gebied.

–> Ook het Hondsrugpad loopt gedeeltelijk over dit heideveld.

drouwenerzand-heideveld

4. Over de zandpaden van het Balloërveld

Als klein meisje wandelde ik al over de zandpaden van het Balloërveld. Nog steeds vind ik het er prachtig en dan vooral wanneer de heide paars kleurt. Je vindt hier in het veld een tankgracht uit de tweede wereldoorlog, middeleeuwse karresporen en grafheuvels. Genoeg geschiedenis onder die heideplantjes dus. Met een beetje geluk kom je de schaapskudde tegen, die met 400 schapen tot de grootste schaapskuddes van Drenthe behoort. Je kunt hier een wandeling van 4, 6 of 9 kilometer langs de paarse paaltjes maken. Er ontstaat vaak wat verwarring onder wandelaars, dus zorg dat je (een foto van) de kaart meeneemt. Honden mogen aangelijnd mee over het heideveld.

balloerveld-heidevelden

5. Relatief onbekend: het Doldersummerveld

Deze laatste tip komt van mijn vader, die ook graag over bloeiende heidevelden wandelt. Het Doldersummerveld, een plek waar ik nog nooit van gehoord had. Dit heidegebied ligt in het Drents Friese Wold tussen Doldersum en Wateren. Het is een vochtig heidegebied met veel heuvels, waardoor het er heel niet-Nederlands aanvoelt. Je kunt er een mooie wandelroute van 7 kilometer volgen (honden niet toegestaan). Nabij Doldersum ligt ook een knapzakroute van 21 kilometer die je in twee lussen op kunt delen.

–> Tip: wandel ook eens langs trekkershutten in het Drents Friese Wold

heidevelden-in-drenthe

Het Dwingelderveld (ik heb geen foto van bloeiende heide op het Doldersummerveld)

Reacties
Categorieën