Het Hartensepad: wandelen bij Renkum
Wandelen
Paulien
Wandelen
05/01/2021
3 min

Het Hartensepad: wandelen bij Renkum

05/01/2021
3 min

Ik kampeerde deze maand op Natuurkampeerterrein Quadenoord in de bossen tussen Renkum en Bennekom op de Veluwe. Op de camping beginnen twee Klompenpaden: het Hartensepad en het Molenbeeksepad. Ik genoot van het Hartensepad en ga je nu vertellen waarom die ook op jouw wandelwensenlijstje moet!

wandelen-bij-renkum

Wandelen bij Renkum: langs yurts en grafheuvels

 

Het Hartensepad

Het Hartensepad is een Klompenpad, een wandelroute over de minder populaire wandelpaden van een gebied, waarbij je soms ook over privéterrein mag lopen. Klompenpaden zijn uitstekend gemarkeerd. Het Hartensepad is gemarkeerd met oranjebruine klompenpad-bordjes. Het Hartensepad is vernoemd naar het voormalige buurtschap Harten aan de randen van het beekdal. De langste variant van de route is 14 kilometer, maar je kunt hem inkorten tot zes of negen kilometer. Deze afkortroutes staan duidelijk aangegeven op de bordjes onderweg.

De route is twee kanten op gemarkeerd en je kunt overal langs de route beginnen. Begin als kampeerder op Camping Quadenoord of het nabijgelegen Nivon Natuurvrienden kampeerterrein. Wie met het openbaar vervoer reist, begint bij bushalte Bokkedijk of bushalte Waterweg in Renkum. Je kunt ook parkeren en beginnen bij het Staatsbosbeheer Informatiecentrum (Nieuwe Keijenbergseweg 170 in Renkum), waar je ook een klein hondenlosloopgebied vindt.

Onderweg zie je grasgroene grasheuvels tussen de dennenbomen liggen, overblijfselen van een tijd lang geleden. De route heeft wat overlap met het Maarten van Rossumpad (een LAW) en het Veluwe Zwerfpad (streekpad), waardoor je je even een lange afstand wandelaar waant.

Voor alle details en een kaart van de route kijk je op de website van Klompenpaden.

klompenpad-renkum

 

Honden welkom op het Hartensepad?

Op de Klompenpaden website staat vermeld dat honden niet welkom zijn op de Klompenpaden en dus ook niet op deze. Ik liep de 10 kilometer variant van de route en heb daarbij goed op de bordjes gelet. Honden zijn (aangelijnd) langs die hele route welkom, en de route loopt nergens over privéterrein (wel over het opengestelde landgoed Quadenoord, maar daar zijn honden aangelijnd welkom). Bij het Staatsbosbeheer centrum ligt een klein stukje losloopgebied. Je kunt je hond dus gerust meenemen op deze wandelroute.

beekdal-renkum-wandelroute

De wandelroute loopt door het Beekdal bij Renkum

 

Wandelen bij Renkum

Het Klompenpad laat je het mooiste van het Renkums Beekdal zien. De route loopt vooral door bos, met zo nu en dan open ruimte in een beekdal. Onderweg staan informatiebordjes langs de beken en slenken die je passeert. De paden zijn goed begaanbaar, maar vaak te smal om met een kinderwagen of rolstoel te nemen. Er is een fijne afwisseling van brede zandpaden en smalle slingerpaadjes, waardoor de route nooit gaat vervelen. In Renkum kun je eventueel een klein stukje van de route afwijken voor een terrasje in het centrum.

De route voert langs kraakheldere beken en slenken. De sprengenbeken zijn gegraven tussen 1600 en 1800 en werden gebruikt om water(energie) te leveren aan watermolens. De vroegere bewoners groeven een diep gat, waaruit grondwater omhoog kwam. Dit stroomde vervolgens door het hoogteverschil op de Veluwe heuvelaf en kreeg zo voldoende kracht om de molens aan te drijven. De papiermolens en graanmolen die ooit aan de Hartenseweg stonden zijn inmiddels verdwenen, maar de Klompenpad-app vertelt je waar ze ooit stonden.

Ter hoogte van het Staatsbosbeheer bezoekerscentrum ligt een vlonderpad door het Renkums Beekdal. Leuk om overheen te lopen, ook als je de langere variant van het Klompenpad wilt lopen.

klompenpad-hartensepad

 

Meer wandelen op de Veluwe?

Het Hartensepad overlapt deels met het Molenbeeksepad van maximaal 15 kilometer. Wie daarna nog niet genoeg heeft van wandelen langs beken, rijd naar het noorden voor een wandeling langs de Leuvenumse Beek. In een andere hoek van de Veluwe kun je mooi wandelen op het Kootwijkerzand of in het Speulderbos. Voor een lange, meerdaagse wandeling moet je mijn geliefde Veluwe Zwerfpad hebben!

Tip: inspiratie nodig voor je volgende wandelroute? Bekijk mijn overzicht van wandelroutes in Nederland

Reacties
Categorieën