Kamperen aan het water: 5 unieke locaties
Kamperen
Paulien
Kamperen
09/07/2021
3 min

Kamperen aan het water: 5 unieke locaties

09/07/2021
3 min

Weinig rustgevender dan wakker worden met het geluid van vogels en kabbelend water. Ik kampeer dan ook graag aan het water, of dat nou aan een rivier of aan een meer is. Tijdens dromerig scrollen op het internet, kwam ik vijf pareltjes tegen waar je kunt kamperen aan het water.

 

1. Mijn all-time favorite in Kollumerpomp

Nabij het Friese Kollumerpomp ligt één van mijn favoriete campings: it Dreamlân. Op dit natuurkampeerterrein kun je kiezen waar je wilt kamperen: op de terp? Onder de bomen? Nabij het water? De plekken hebben veel privacy en de beheerders zijn erg gastvrij. Je mag gratis hun kano of kajak lenen en varen vanaf de steiger op de camping. De camping ligt in Nationaal Park Lauwersmeer, een Dark Sky Park en daarom perfect voor sterren kijken.

–> bekijk de website van It Dreamlan

 

2.  Kamperen aan het water bij Leerdam

Aan een natuurgebied bij Leerdam ligt een minicamping met vier kampeerplekken. Allen hebben ze een prachtig uitzicht en enkelen liggen aan het water. Vanaf het terrein wandel je zo het natuurgebied in. In de schuur vind je een badkamer en toiletten. Op donderdag tot en met zaterdag kun je met de eigenaar dineren. Vegetarisch en met ingrediënten uit eigen tuin. Heb je geen zin in een nacht in je tentje? Dan kun je de De Waard tent of de pipowagen huren.

–> bekijk deze kampeerplek op Campspace.com

kamperen-aan-het-water-campspace

 

3. Overnachten in een achtertuin met vijver

Ik blijf het zo speciaal vinden, kamperen bij wildvreemden in de achtertuin. Daarom spreekt de Campspace in Riethoven, Noord-Brabant, me erg aan. Bij Esther en Jeroen mag je je tent in de tuin opzetten, met uitzicht op de natuurlijke (zwem)vijver. Op de vuurplaats stook je een kampvuur om vervolgens lekker warm in je tent te kruipen. ’s Nachts hoor je niets dan nachtdieren en ’s morgens wordt je gewekt door enkel natuurgeluiden. Ga kanoën op de rivier de Dommel, wandel door één van de nabijgelegen natuurgebieden of leen een boek uit Esthers minibieb en kom tot rust in de tuin.

–> bekijk deze Campspace-kampeerplek

Kampeerplek-aan-het-water

 

4. Kampeer aan het water op een fort

Kamperen op een fort, dat hoort toch echt thuis op je bucketlist. Je kunt deze droom waarmaken op het fort van Vuren, dat onderdeel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 1845 werd dit fort gebouwd en nu kun je kamperen op het terrein. Hoewel het fort al oud is, is het sanitair nieuw en relatief luxe. Wil je extra uniek overnachten? Dan boek je een bed in de bunker.

–> lees meer over kamperen op het fort

camping-aan-het-water

 

5. Glamping aan het water in de Achterhoek

Een beetje een vreemde eend in de beet in dit rijtje, maar ik vond dat hij niet mocht ontbreken: Oetdoor. Bij Oetdoor in de Achterhoek huur je een glampingtent in Scandinavische stijl en kampeer je aan de ‘kikkervijver’ en de zwemvijver. Wil je meer water zien? Dan leen je de kano of de SUPborden en ga je varen op de nabijgelegen rivier. ’s Avonds hak je hout voor je kampvuur en bereid je één van de kampvuurrecepten die eigenaresse Manon voor je uitgewerkt heeft.

glamping-aan-het-water

 

Tips voor kamperen aan het water

Ga je kamperen aan het water? Zorg dan dat je (vooral ’s zomers) een middeltje meeneemt om de muggen van je kampeerplek te verjagen. Houd de rits van je binnentent zoveel mogelijk dicht. Neem ook oordopjes mee voor het geval dat je juist wakker gaat liggen van het geluid van het water.

Wanneer ik met de ingang van mijn tent erg dicht bij de waterrand kampeer, leg ik iets reflecterends neer als grens tot waar ik kan lopen. Soms bind ik een plastic zakje om een reserveharing, als een soort vlaggetje. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik met een slaaphoofd bijna in het water kukel.

 

Foto’s: Campspace

Reacties
Categorieën