Kamperen in de Waterleidingduinen
17 juli 2020 
6 min. leestijd

Kamperen in de Waterleidingduinen

Ik werd uitgenodigd om een presentatie over microavontuur te geven in de Randstad. Ik besloot er een microavontuur van te maken, en te kamperen in de Waterleidingduinen.

Na een werkdag in Groningen, stapte ik in de auto en reed met een fijn muziekje op in een paar uur naar Noordwijk aan Zee. Daar had ik een kampeerplaats gereserveerd op Camping De Ruigenhoek, een natuurkampeerterrein aan de duinen. Ik werd warm welkom geheten door de vrijwilligers die de camping runnen, en zette snel mijn tent op. Toen de zon bijna onder was, liep in het bos in en zag de laatste zonnestralen door de bomen schijnen.

zonsondergang-waterleidingduinen

Zonsondergang kijken in de Waterleidingduinen

kamperen-waterleidingduinen

In Noordwijk kampeer je praktisch in de Waterleidingduinen

Na een nacht goed slapen, werd ik wakker van de buurkinderen. Het was nog vroeg, dus ik besloot stil mijn ontbijt in mijn tas te stoppen en de camping af te lopen. Via internet kocht ik voor 1.50 euro een dagkaartje voor de Waterleidingduinen. Vanaf de camping stond ik binnen 5 minuten tussen de bomen en herten. Met behulp van een navigatieapp liep ik de duinen door, op weg naar het strand.

camping-Ruigenhoek-noordwijk

Camping Ruigenhoek in Noordwijk is onderdeel van Stichting Goedkamp

wandelen-waterleidingduinen

Wandelen in de Waterleidingduinen kan met een toegangskaartje dat je online aan kunt schaffen

Eenmaal in het open gebied van de duinen, zie ik een bankje staan met uitzicht op de herten. Ik smeer pindakaas op mijn Trek&Eat biscuits en geniet van de stilte en van de rust die hier zo vroeg nog heerst. Het is al behoorlijk warm, dus ik besluit al snel om verder te lopen richting het strand. Onderweg oefen ik in mijn hoofd de presentatie, en vervolgens hardop omdat er toch niemand is.

wandelen-randstad

Een ochtendwandeling door de duinen voordat ik de drukte van de Randstad opzoek

Eenmaal op het strand aangekomen, heb ik een echt vakantiegevoel. In Groningen hebben we een dijk aan de kust, en helaas geen strand. Het geluid van de golven die aanspoelen en het gevoel van zand tussen je tenen zorgen daarom bij mij voor een instant reisgevoel. Ik slenter door de branding en zwaai af en toe naar een passerende wandelaar. Het strand heb ik bijna helemaal voor mij alleen, iets wat later op de dag uit foto’s op internet wel anders blijkt te zijn.

Na 15 minuten is het tijd om terug naar de camping te lopen, me te douchen en netjes aan te kleden. Een paar uur later geef ik in Hoofddorp mijn presentatie, met het rustgevende vakantiegevoel nog vers in mijn geheugen.

kamperen-strand-noordwijk

Het strand van Noordwijk is op 4 kilometer vanaf de camping

Ik kampeerde in de Waterleidingduinen op camping Ruigenhoek bij Noordwijk. Dit is een natuurkampeerterrein, waarvoor je een natuurkampeerkaart nodig hebt. Ik raad je aan hier op tijd te reserveren in het hoogseizoen, omdat dit een gewilde plek is om te kamperen. Voor wandelaars en fietsers op doorreis, wordt een aantal plekken per dag vrijgehouden (trekkersplekken). Honden zijn hier niet toegestaan.

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft nomadisch als wandelaar, huisoppas en ondernemer. In 2019 zei ze haar baan op om Outdoor Inspiratie op te richten. Ze zet zich sindsdien fulltime in om outdooravonturen toegankelijk te maken voor iedereen. Ze schreef een e-book over trektochten maken en geeft masterclasses en cursussen over wandelen, huisoppassen, (solo)reizen en (outdoor)ondernemen.
Reactie plaatsen