Op kanovakantie in Zweden: een droom die uitkwam
Wakker worden op een onbewoond eiland, urenlang kanoën op zacht klotsend water en na badderen in het meer marshmallows roosteren boven een kampvuur. Ik droomde al lang van een kanovakantie in Zweden. Deze zomer werd die droom eindelijk werkelijkheid en het was nog fijner dan ik had gedacht. Ik deel mijn ervaringen, gevolgd door praktische informatie en tips.
Verslag van mijn kanovakantie in Zweden
Vuurdoop op dag een
Via glooiende heuvels met gele en rode houten huizen, bereiken we het Glaskogen natuurreservaat. Over een grindweg door het bos bereiken we het basecamp van K-jak. Een enthousiaste gids leidt ons over het terrein: douches, wc’s, kampeerplekken, een overdekte zaal in Zweedse sferen en picknickplekken met uitzicht. Ik ben direct in vakantiemodus. Aan het eind van de middag volgen instructies voor alle deelnemers. We krijgen een uitleg over de route, veilig kanoën, navigeren, wildkamperen en alle andere praktische zaken die we moeten weten voor we de volgende ochtend van start kunnen.
Pas op het beginpunt dringt het tot me door dat ik dit echt ga doen. Terwijl de kano aan een steiger dobbert en we onze spullen inladen, vraag ik me af waar ik aan begonnen ben. Met angst voor open water zeven dagen over afwisselend grote en kleine meren varen. We verliezen onze mede-kanoërs al snel uit het oog en ik voel me helemaal alleen op het grote meer. Bij het passeren van een zijarm van het meer komt de wind uit twee richtingen, met flink klotsend water als gevolg. ‘We gaan dood,’ roep ik terwijl de tranen over mijn wangen stromen en mijn reismaatje achterin de boot zo goed mogelijk naar de overkant stuurt. Eenmaal weer rustig blijf ik ook de rest van de tocht rustig. De boot blijkt niet zo snel te kieperen als ik dacht en terugkijkend vielen die golfjes ook best wel mee. De paniek zakt weg en de rest van de week voel ik me in de kano als een vis in het water.
Slapen op een onbewoond eiland
We varen hele dagen langs rotseilandjes met naaldbomen en berken. Paddenstoelen en bloeiende heide geven kleur aan de bodem. Aan de oevers van de meren ligt niets dan bos, met af en toe een open plek met een typisch Zweeds huis. Ik was vooraf bang dat elke dag een soortgelijk landschap zou gaan vervelen, maar het tegendeel bleek waar. Ik voel een heerlijke rust over me komen nu ik zo omringd ben met (wat voelt als) eindeloze natuur.
Elke avond logeren we op een ander onbewoond eiland. We varen tot we er genoeg van hebben en zoeken dan een kale plek op het dichtstbijzijnde eilandje. Lang hoeven we nooit te zoeken en ik ben tevreden zolang we uitzicht op het water hebben. Twee keer logeerden we nabij een shelter, een schuilhut met drie muren. Hier konden we met het aanwezige hout veilig vuur maken in de aanwezige vuurschaal. Marshmallows roosterend de zonsondergang de bomen oranje zien kleuren: in het echt nog beter dan in mijn droom.
Als een vis op het droge
K-jak levert een route aan, maar daar mag je vanaf wijken zoveel je wilt. Zolang je maar op het afgesproken tijdstip op het eindpunt bent. Wij gingen twee keer aan land voor een avontuurtje zonder boot. We bezochten het autokerkhof van Båstnäs. Honderden oude auto’s staan hier in rijtjes en stapels in het bos. De modellen uit de jaren ‘40 tot ‘70 zijn helemaal gestript en vervolgens overgenomen door de natuur. Zo groeien er complete berken uit bestuurdersstoelen en paddenstoelen onder motorkappen. Een bizarre belevenis.
Ons andere land-uitje was een wandeling die officieel niet bestond in Komoot, maar met de satelliet wel mogelijk leek. Komoot bleek gelijk te hebben, maar struinend door het bos konden we toch een rondje maken. Ik ben dol op wandelen, maar ik voelde me als een vis op het droge. Ik miste het gedobber op de golven en het weidse uitzicht op het water. Onze wandelinspanning werd beloond met een flinke lading cantharellen, die we gebruikten om onze gevriesdroogde maaltijden op te leuken.
Heimwee
Zeven dagen lang bestond mijn leven uit wakker worden in de tent, ontbijten, spullen in de kano leggen, varen tot ik geen zin meer had, eten, badderen, zonsondergang kijken, slapen. En repeat. Ik was al snel alle besef van tijd en dagen kwijt. Ik voelde me meer ontspannen dan ik me in maanden gevoeld had. Na zeven dagen varen wilde ik nog weken doorgaan. Zelfs na vijf dagen op het droge verlangde ik nog terug naar het water. Ik maakte omwegen met de auto om bij de zee te kunnen zijn en ging bij thuiskomst in Drenthe direct naar een zwemplas. Alles om dat Zwedengevoel zo lang mogelijk vast te houden. Een ding weet ik zeker: dit was niet mijn laatste kanovakantie in Zweden.
Praktisch over deze kanovakantie in Zweden
Ik boekte deze kanovakantie via K-jak.nl. Zij zetten deze route, ‘Blöm-Fox’ zelf uit. De route loopt door een aantal meren vlakbij de Noorse grens, in de omgeving van Årjäng. Je hebt zeven dagen om de 90 kilometer lange route af te leggen. Dat betekent in praktijk zo’n drie tot vier uur varen per dag, zodat je veel vrijheid hebt in je route-indeling.
Je wordt met een klein aantal anderen afgezet op het beginpunt, maar het is geen groepsreis waarbij je in een kano-treintje op pad gaat. Je gaat helemaal zelfstandig op pad, maar kunt natuurlijk besluiten met andere K-jakkers op te trekken. Er gaat geen gids mee op avontuur, maar bij twijfels of nood kun je de begeleiders op het basecamp bereiken.
→ Bekijk alle opties voor een kanotocht in Zweden met K-jak.
Hoe kom je op het basecamp?
Je reist met eigen vervoer of per georganiseerde busreis naar het basecamp in Zweden. Kies je voor de bus, dan stap je in Antwerpen, Breda of Arnhem in de comfortabele touringcar. Samen met je mede-kanoërs reis je naar het basecamp. Onderweg zit je twee keer op een boot en stop je bij een Zweedse supermarkt om de laatste inkopen te doen.
Mijn kanomaatje en ik reisden met de camper van Groningen naar het basecamp. Er zijn diverse routes vanuit Nederland (zie deze link). Welke het beste is, hangt onder meer af van de vaartijden en tarieven van de boten. Veel deelnemers kozen voor de nachtboot tussen Kiel en Göteborg (tip: vroeg boeken!).
Wat is inclusief en wat moet je zelf meenemen?
Het hele kano-gedeelte van deze tocht is voor je geregeld. Je leent een 2- of 3-persoons Canadese kano. De organisatie regelt ook een zwemvest, waterdichte ton en kaart met de route voor je. Voor vertrek krijg je instructies voor je kanovakantie. Je kunt je eigen lichtgewicht kampeerspullen meenemen. Tijdens mijn reis (eind augustus en begin september) daalde de nachttemperatuur niet onder de tien graden. Een zomerslaapzak in combinatie met een redelijk isolerende slaapmat was dus voldoende. Ik had een ruime tweepersoonstent en een tarp (makkelijk te spannen zeil) om onder te schuilen in geval van regen mee.
Heb je geen eigen kampeeruitrusting? Boek een kampeerpakket bij K-jak. Hierin zit een lichtgewicht tweepersoonstent, een 5 cm dikke slaapmat, een waterdichte tas van 80 liter en een tarp. Ze besparen bij K-jak niet op kwaliteit, dus wat je leent is gelukkig echt goed.
Kanovakantie met wildkamperen in Zweden
Je overnacht tijdens deze kanovakantie in een tent in de Zweedse wildernis. Wildkamperen is in Zweden legaal en je bepaalt zelf waar je de nacht door wilt brengen. Wij sliepen elke avond op een onbewoond eilandje, dat we vaak helemaal voor ons alleen hadden. We hoefden nooit lang te zoeken naar een fijne wildkampeerplek. De plekjes zijn vanaf het water makkelijk te spotten.
We kwamen ook vele shelters tegen. Deze lage hutjes met drie muren zijn hier door de organisatie DANO neergezet. Je kunt in de shelters overnachten, of je tent nabij de shelter opzetten. Elke shelter heeft een veilige vuurplaats, een Dixie en vaak ook een houtvoorraad. Net iets luxer dan helemaal wildkamperen dus.
→ Lees meer over wildkamperen in Zweden.
Ook voor kinderen en 60+ers
We ontmoetten een man die met twee (jonge) tienerzoons de route aflegde. We spraken ook met een 60+er die de tocht met zijn volwassen zoon maakte. Deze kanovakantie in Zweden is niet alleen voor 30ers like myself. Als je een oké basisconditie hebt, is deze route goed te doen.
Hygiëne onderweg
Je gaat zeven dagen helemaal into the wild. Dat betekent geen luxe douche onderweg, maar een verfrissende duik in het meer. De temperatuur van het water was begin september echt heerlijk. Zorg dat je geen schadelijke (shampoo)stoffen in het water dumpt.
Bij de shelters vind je Dixies waarin je je behoeften kunt doen. Verwacht geen luxe, maar de privacy is wel fijn. Is er geen Dixie in de buurt? Dan plas en poep je in het wild. Graaf een gat met het door K-jak meegegeven schepje, poep en gooi het weer dicht. Neem je wc-papiertjes mee naar huis of verbrand ze in je kampvuur. Tip: ik gebruik mijn Kula-cloth (uitwasbare plasdoek) om wc-papier-afval te besparen. Deze spoelde ik tussendoor gewoon uit in het meer.
Moet ik bang zijn voor muggen?
Bij de Zweedse meren denken veel mensen die ik sprak direct aan muggen. Ik was eind augustus en begin september op pad, toen het muggenseizoen al over was. Ik had dan ook weinig last van de zoemende insecten, zeker niet na wat deet gespoten te hebben. Ik zou zeggen: time je reis slim.
En goed nieuws: van teken heb je hier weinig last!
Hoe zit het met eten en drinken?
Je neemt je eten voor de hele kanovakantie mee in de boot. Je kunt je eigen voedselpakket samenstellen, of een kant-en-klaar voedselpakket bestellen. Ik ben redelijk kieskeurig qua eten op meerdaagse avonturen, dus ik maakte mijn eigen pakket. Verpak je eten in een afsluitbare bak, zodat alles bij elkaar blijft en je geen ongenode gasten krijgt. Je kunt je voorraden onderweg niet aanvullen, dus neem voldoende producten voor zeven dagen ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes mee.
Water is op de Zweedse meren volop aanwezig. Je hoeft dus watervoorraad voor zeven dagen mee te nemen. Je kunt je fles tijdens het kanoën makkelijk bijvullen. Ik gebruikte voor de zekerheid mijn Katadyn waterfilter, maar je schijnt het water ook zo uit het meer te kunnen drinken. Dicht bij de oever vind je meer bacteriën, dus ‘vang’ je water liever meer richting het midden van het meer.
Je krijgt bij je boeking gratis een uitgebreide kookset te leen. Deze gebruik je met schroefdraad-gasblikjes van onder meer Primus, MSR en Coleman.
Wat kost het?
Wie met eigen vervoer reist, betaalt 425 euro per persoon. Daar komen de kosten van je transport en eventueel een boot of tolbrug nog bij op. Wie met de K-jak bus reist, betaalt 650 euro per persoon. Deze prijzen zijn inclusief huur van de kano en uitrusting, instructies, een of twee overnachtingen op het basecamp en een vergunning om in het gebied te mogen varen. Voor 90 euro per persoon huur je er kampeeruitrusting bij, en voor 125 euro per persoon bestel je het voedselpakket voor de hele tocht. Doe je mee aan de bbq op het basecamp, dan doe je daarvoor een extra bijdrage.
Is deze kanovakantie in Zweden zwaar?
De Blöm-Fox kanovakantie is de lichtste variant die door K-jak aangeboden wordt. Deze kanovakantie is geschikt voor beginners, maar zeker niet saai voor wie vaker in een kano zit. Op deze reis hoef je relatief weinig en kort de kano over het land te vervoeren. Je krijgt voor deze vijf landtransporten van maximaal 1.6 kilometer lang een speciaal karretje mee. Ik vond de route verrassend goed te doen. Wij hadden op dag vier al de hele 90 kilometer afgelegd en konden toen op eigen initiatief door Noorwegen varen. Het zwaarste vond ik de boot uit het water tillen, maar als je dat samen doet is het ook echt wel goed te doen.
Na het boeken ontvang je een handige paklijst en een maaltijdplanner. Zo weet je zeker dat je niet zonder essentials komt te zitten en niet zeven dagen op bosbessen hoeft te overleven. In het basecamp krijg je uitgebreide instructies over vaartechniek, navigatie en veiligheid. Je leert onder meer bij welke windsnelheden je beter niet kan varen en hoe je het kanoën zo licht en veilig mogelijk houdt.
Zoek je een uitdagendere route? Dan boek je de route Gla Forest in Zweden of Ister-solen in Noorwegen.
Kanovakantie met K-jak of zelfstandig op pad?
Waarom zou je een kant-en-klare tocht bij K-jak boeken als je ook zelf op pad kunt? Gemak natuurlijk! Zeker als first timer zou het me veel uitzoekwerk kosten om een mooie route uit te zetten. De organisatie van K-jak heeft zelf een mooie route uitgezet en deze op een kaart voor hun deelnemers uitgetekend. K-jak regelt bovendien de kano en accessoires voor je. Niet onbelangrijk: de spullen zijn van goede kwaliteit. We zagen mensen van een andere verhuurmaatschappij in die omgeving die hun kano kilometer lang over het land moesten tillen, omdat hun kanokarretje het begeven had. Je ontvangt bovendien een uitgebreide paklijst en maaltijdplanner, zodat je zelfs die dingen niet meer zelf uit hoeft te zoeken. Alle uren en energie die ik zo in de voorbereiding bespaar, gebruik ik om lekker buiten te zijn en me op mijn tocht te verheugen.