Wildkamperen in Zweden
Kamperen
paulien@outdoorinspiratie.nl
Kamperen
09/13/2023
5 min

Wildkamperen in Zweden: zo zit dat

09/13/2023
5 min

Marshmallows roosteren boven een knapperend vuurtje. Uitkijken op het kabbelende water van een uitgestrekt meer. In slaap vallen bij het geruis van de bomen. Wildkamperen in Zweden is de ultieme back to basics ervaring. Zweden is een van de weinige landen in Europa waar wildkamperen toegestaan is, maar je moet je wel aan wat regels houden. In dit artikel lees je daar meer over.

Mag je wildkamperen in Zweden?

Ja, dankzij het 'Allemansrätten' of het allemansrecht is wildkamperen in Zweden toegestaan. Je mag dankzij dat recht ook vrij wandelen, zwemmen en varen. Je mag er zelfs paddenstoelen en vruchten plukken en opeten. Je hebt je ook binnen dat recht wel aan een aantal regels te houden. Het belangrijkste: respect hebben voor de natuur en inwoners van Zweden. Wil je je op privégrond begeven? Vraag dan eerst toestemming van de eigenaar. Poep niet in iemands tuin, laat geen afval achter, maak geen lawaai, maak niets kapot, sticht geen brand, etc. Voor mij allemaal dingen die ik sowieso niet in mijn hoofd zou halen, maar ik heb geleerd dat dat niet voor iedereen geldt ;)

→ Lees hier meer over het algemeen recht in Zweden.

mag-je-wildkamperen-in-zweden

Wildkamperen met de tent in Zweden

Volgens het allemansrecht mag je met je tent wildkamperen in Zweden. Goed nieuws, want logeren op een rustig plekje in het bos of aan het water is zo fijn! Hier kun je echt nog back to basics gaan in ongerepte natuur. Je hebt je wel aan wat (voor de hand liggende) regels te houden. Zo mag je alleen op privégrond kamperen als de eigenaar daar toestemming voor gegeven heeft. Zet je tent niet in iemands tuin of weiland en houd je aan de regels die binnen beschermde natuurgebieden gelden. Kampeer liever niet in het zicht van lokale bewoners en beschadig geen natuur om ruimte te maken voor je tent.

Wildkamperen in Zweden met de camper

Je mag tot 24 uur lang met je camper wildkamperen in Zweden. Lees je even in in de ‘Terrängkörningslagen’, een wet die onder meer stelt dat je niet met gemotoriseerde voertuigen over onverhard terrein mag rijden. Let bovendien op dat je niet op privéwegen met een verboden toegang-bord rijdt en let op met slagbomen. Parkeer je camper uit het zicht van lokale bewoners en zorg dat niemand last van je heeft. Meer informatie vind je op deze pagina van NKC.

Regels-wildkamperen-zweden

Shelters: open hutten om in te slapen

Verspreid door heel Zweden vind je shelters, of in het Zweeds Vindskydd. Vaak zijn dit simpele, lage hutten met drie muren. In veel gevallen staat er een vuurschaal in de buurt van de shelters, en wordt brandhout klaargelegd. Soms staat er een Dixie op een paar honderd meter lopen van de shelter. Op sommige locaties zie je een luxere versie van zo’n hut, een Raststugor.

Via vindskyddskartan.se vind je een overzicht van shelters in Zweden. Je kunt hem ook als app downloaden. Klik op een shelter naar keuze om de precieze locatie en vaak foto’s te zien.

Op naturkartan.se vind je shelters, toiletten en andere handige punten in Zuid-Zweden. Je ziet er ook wandel- en fietsroutes.

wildkamperen-zweden-shelters

Vuur maken tijdens het wildkamperen in Zweden

Volgens Allemansrätten mag je vuur maken in Zweden, maar alleen als dat veilig is gezien de omstandigheden. In een heel droge periode mag je bijvoorbeeld geen vuur maken, omdat de kans op een natuurbrand dan te groot is. Op deze website vind je een overzicht van de geldende kampvuurverboden. In sommige natuurgebieden gelden standaard andere regels voor het maken van vuurtjes, dus doe daar voor vertrek onderzoek naar.

Let sowieso goed op de veiligheid als je een vuurtje maakt, en houdt altijd water bij de hand. Maak bij voorkeur gebruik van een bestaande vuurplaats, in plaats van een vuurtje op een random plek op de grond te starten. Kap absoluut geen bomen en haal geen schors uit levende bomen!

Blijf altijd in de buurt van je brandende vuur en maak hem goed uit voordat je naar bed of naar een volgende locatie gaat.

vuur-maken-bij-wildkamperen-in-zweden

Je behoeftes doen in het wild

Op de meeste wildkampeerplekken is geen sanitair gebouw aanwezig. Als je een netjes toilet en een warme douche wilt, dan zal je een camping moeten boeken. Op wildkampeerplekken doe je alles in het wild. Plassen en poepen. Plassen doe je op afstand van plekken waar mensen pauzeren, kamperen of water tappen. Ik gebruik een Kula Cloth (plasdoek) om mee af te vegen. Poepen doe je in een gat dat je graaft. Doe dit ook op afstand van water, pauzeplekken en bewoonde wereld. Leg eventueel een steen op je hoopje voordat je het gat weer dicht gooit, zodat dieren je drol niet opgraven. Neem je wc-papiertje mee in je afvalzak, of verbrand hem in een kampvuur. Laat hoe dan ook geen wc-papier slingeren.

Tip: in sommige populaire gebieden zijn Dixies nabij shelters geplaatst. Is zo’n Dixie aanwezig, maak er dan zeker gebruik van. Zo wordt de omgeving van je wildkampeerplek minder belast en vervuild.

wildkamperen-zweden-behoeftes-doen

Leave no trace

Bruin gekleurde wc-papiertjes vlak naast de kampeerplek, snippers van plastic verpakkingen en gehakte gaten in de schors van bomen. Ik heb tijdens het wildkamperen in Zweden meer traces van eerdere kampeerders gezien dan me lief is. Zeker op kleine eilandjes en in populaire gebieden is dat niet te missen voor de volgende bezoeker. Ik vind dit heeeeeel asociaal en ik mag hopen dat dit soort dingen überhaupt niet in je opkomen. Onthoud: laat de plek schoner achter dan je hem vond. Neem je eigen zooi mee en pak rondslingerend afval van anderen ook even mee. Maak geen vuurplekken waar dat niet al eerder gedaan is en beschadig geen bomen. Gebruik de Dixie waar deze aanwezig is, wat bij shelters in bepaalde gebieden vaak het geval is. Wis al je sporen uit.

wildkamperen-zweden

Tip: reis met de kano van wildkampeerplek naar wildkampeerplek

De mooiste wildkampeerplekken in Zweden waar ik overnacht heb, lagen op eilandjes. Eilandjes die je niet met de auto kunt bereiken, maar wel met een kano. Wil je op de mooiste plekjes slapen, dan kan ik kanoën in Zweden dus van harte aanbevelen. Benieuwd naar mijn ervaring? Lees mijn reisverslag van mijn kanovakantie in Zweden.

wildkamperen-in-zweden

Reacties
Categorieën