Hoe geld verdienen met reisblog of wandelblog
Tips voor ondernemers
Paulien
Tips voor ondernemers
01/02/2024
9 min

5 Manieren om geld te verdienen met je reisblog of wandelblog

01/02/2024
9 min

Geld verdienen met je reisblog of wandelblog: dat betekent doen wat je leuk vind en er ook nog voor betaald krijgen. Ik leef sinds enkele jaren fulltime van Outdoor Inspiratie en ik zou niet meer anders willen. Hoe ik dat doe en hoe jij dat ook kan doen, lees je in dit blog.

Oh en good to know: met 'reisblog' of 'wandelblog' bedoel ik de hele website waarop allemaal berichten zoals deze staan. Ik gebruik de woorden blog, artikel, blogbericht en verhaal door elkaar voor een bericht zoals dat wat je nu zit te lezen.

Dit moet je weten over geld verdienen met je reisblog of wandelblog

Ik zie op Instagram vaak advertenties langskomen van reisbloggers die (in mijn ogen) valse beloften doen. Zij roepen bijvoorbeeld dat je na het volgen van hun 2-weekse cursus in no time met je inkomsten uit je reisblog de wereld rond kan reizen. In mijn ervaring zijn er in de realiteit heel weinig mensen die van geen ervaring als ondernemer hebben naar 1000+ euro per maand uit een reisblog halen gaan. Alle reisbloggers die ik spreek, hadden net als ik een vrij lange aanloopperiode. Dat geldt al helemaal voor mensen die nog niet eerder een succesvol reisblog opgezet hebben en die geen duizenden euro's hebben om experts in te huren om de boel te versnellen. Kortom: ja, je kan geld verdienen met je reisblog en wandelblog, maar het is vaak niet zo simpel als het lijkt.

Wil dat zeggen dat je er niet aan moet beginnen? Nee, natuurlijk niet, zolang je bereid bent om eerst een heeeeleboel uren werk te doen die zich later pas uitbetalen. De 1000-3000 euro inkomsten die ik nu per maand uit Outdoor Inspiratie verdien, zijn deels te danken aan 3+ jaar hard werken waarin ik vrijwel geen geld verdiende. Ik ken genoeg voorbeelden van mensen die goed kunnen leven van hun reisblog, dus het is zeker mogelijk, maar zeg niet meteen je baan op voordat er inkomsten uit je business komen.

geld-verdienen-met-reisblog

5 manieren om geld te verdienen met je reisblog of wandelblog

Er zijn vele manieren om geld te verdienen met je reisblog of wandelblog. Zoek vooral naar manieren die goed bij jou passen. Om het lang genoeg vol te houden tot je blog rendabel is, lijkt het me heel belangrijk dat je schrijven leuk vind. In alle 400+ verhalen die nu op mijn website staan, zitten ruim 1000 uren typen. En dan heb ik het nog niet over de tijd die het kost om foto's te maken, uploaden en de blogs technisch goed klaar te zetten. Ik tip hieronder vijf van de manieren die ik gebruikt heb om bezoekers naar mijn website te trekken.

1. Producten of diensten aanbieden

Als je mijn website al een beetje bekeken hebt, of mij op Instagram volgt, dan weet je dat ik naast honderden gratis te lezen artikelen op mijn blog ook e-books, masterclasses en cursussen aanbiedt. Alles in mijn geval online, omdat ik fulltime op reis ben en me niet aan locaties vast wil leggen. Ik verkoop deze online producten onder meer via mijn blogverhalen. Omdat ik in die verhalen naar de bestelpagina van die producten link (zoals onderaan deze pagina naar mijn cursus Geld verdienen met je outdoorhobby), maar ook omdat mijn verhalen mensen via Google naar mijn website trekken. Dat doen ze doordat ik ze geoptimaliseerd heb op een manier dat de robots van Google goed snappen waar mijn verhalen over gaan. Zo heb ik dit verhaal zo geschreven dat de robots snappen dat iemand die 'geld verdienen met je reisblog' in de zoekmachine typt, hier handige tips kan vinden. Mensen die enthousiast zijn na het lezen van mijn verhaal, klikken waarschijnlijk door naar andere pagina's op mijn website, waarop ik bijvoorbeeld mijn producten aanbiedt.

Nu is het wel zodat mensen die jou nog niet kennen, eerst overtuigd moeten worden dat ze jou hun vertrouwen en geld willen geven. Dat vertrouwen kan je bijvoorbeeld opwekken door eerst heel veel waardevolle tips in één of meer blogberichten te delen. Na het lezen van dit blogbericht ben jij waarschijnlijk dankbaar dat ik je zoveel nieuws geleerd heb (of niet natuurlijk) dus heb ik al een gunfactor. Je hebt ook gezien hoeveel waarde ik gewoon gratis weggeef in één verhaal, dus je denkt misschien: dan heeft die vrouw mij vast nog veel meer te leren dat ze nu niet in dit artikel gezet heeft.

Je kan natuurlijk ook geld verdienen door andere producten of diensten aan je blog te koppelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan wandeltochten die je organiseert of fysieke producten die je verkoopt.

geld-verdienen-reisblog

2. Affiliate links delen op je reisblog

Ik verdien een deel van mijn inkomsten uit aan mij gekoppelde linkjes die ik in mijn blogs deel. Stel: ik heb een artikel over winterslaapzakken. Daarin tip ik onder meer 5 slaapzakken die ik aan zou raden. Mijn lezer vindt het fijn om daar een link bij te hebben, zodat ze direct door kunnen klikken naar meer informatie. Ik zou daar dan dus sowieso een linkje naar de Bever in zetten. Nu is Bever aangesloten bij een affiliateplatform, waarvoor ik me ook aangemeld heb. Via dat platform kan ik een linkje maken dat mij koppelt aan die link. Als iemand via mijn linkje in mijn blog dan iets bij Bever bestelt, dan weet Bever dat ik de promotie voor hun gedaan heb. Bever beloont mij dan met een percentage van de verkoopprijs. Vaak gaat dat om een percentage van misschien 3% (verschilt per bedrijf), maar 3% van 200 euro is toch mooi 6 euro. Als iemand in diezelfde shopsessie ook een tent van 900 euro koopt, krijg ik daarvan ook 3%, wat dus 27 euro oplevert. Van deze bedragen kan je niet direct leven, maar als veel mensen die linkjes zo gebruiken, dan levert het toch een mooi bedrag op.

Dit is even een versimpelde uitleg van affiliate marketing. Er zit meer achter. Bijvoorbeeld: als iemand in de dagen voordat jij je Beverlinkje deelde al op de Beverpagina was (bijvoorbeeld via de link van een ander reisblog), dan krijg jij geen vergoeding als iemand vervolgens via jouw link een bestelling doet. Maar: Bever onthoudt ook 30 dagen lang dat iemand via jouw linkje kwam. Dus als jouw lezer in de maand(en) voordat jij je linkje deelde nog niet op de Bever website was, dan op 1 januari op jouw link klikte en dan op 13 januari iets bij Bever koopt, krijg jij alsnog een vergoeding. Verschillende bedrijven werken met verschillende affiliate-afspraken. Bij sommigen krijg je al een paar cent als iemand überhaupt op jouw link klikt bijvoorbeeld. Om te voorkomen dat dit een heel lang verhaal over affiliatemarketing wordt, laat ik het nu even bij deze versimpelde maar toch al lange uitleg ;)

Tip: verdiep je in de AVG-regels (privacywetgeving) rondom het delen van affiliatelinkjes. Je trackt mensen hun gedrag daarmee op het internet en daar moet je mensen wel van op de hoogte brengen.

geld-verdienen-reis-reisblog

3. Gesponsorde samenwerkingen met bedrijven aangaan

Verhalen zoals die over wandelen in Nendaz en de Wasserweltensteig zijn het gevolg van gesponsorde samenwerkingen met bedrijven. Ook deze review van een Craft thermoshirt bijvoorbeeld. En zo staan er nog wel meer voorbeelden op mijn reisblog, omdat dit een van mijn favoriete manieren is om geld te verdienen. Ik werk samen met buitensportmerken en -bedrijven en reisorganisaties zoals Visit Baden-Württemberg. Dit is iets waar ik niet vanaf het begin voor betaald krijg. In mijn eerste jaren waren bijna al mijn samenwerkingen met bedrijven ruildeals (barterdeals). Ik ging op reis en kreeg alle kosten vergoed, en in ruil daarvoor schreef ik een verhaal op mijn reisblog. In het begin had ik te weinig bezoekers om interessant te zijn voor bedrijven en deed ik dit slim op andere manieren (samenwerken met een groter reisblog, content maken voor mijn opdrachtgever i.p.v. mijn eigen blog, etc.).

Bij gesponsorde reizen krijg ik mijn reiskosten, overnachtingen, maaltijden en activiteiten vergoed en daarnaast een vergoeding van 500-1500+ euro (afhankelijk van hoe lang de reis is, hoeveel blogs ik schrijf, of ze mijn foto's willen gebruiken, of ik ook een campagne op Instagram run, etc.). Dat klinkt misschien als lekker verdienen, maar... deze reizen zijn ook heel hard werken. Vaak zit het programma van vroeg tot laat vol, omdat de organisatie in zo weinig mogelijk dagen (want: minder overnachtingen en maaltijden vergoeden) zoveel mogelijk van een regio wil laten zien. Echt vakantie is het dus niet, en als je je niet zo lekker voelt kan je niet even een dag op bed blijven liggen. Voor een trip van 4 dagen op locatie plus 2 reisdagen werk ik ongeveer 6x12=72 uur. Vooraf ben ik vaak minimaal 5 uur kwijt aan overleggen en afspraken vastleggen met de klant. Nadien ben ik nog 4 uur per blog bezig (schrijven + foto's bewerken + technisch klaarzetten). Per Instagram story ben ik zo'n 2 uur bezig, dus dat komt ook nog op 8 uur. Ik ziet hier dan al zo op 72+5+4+8=90 uur mee bezig. Dat betekent dat ik voor een samenwerking waarvoor ik 900 euro zou krijgen, voor 10 euro per uur werk. En dan zijn er nog een hoop uren die ik niet meereken, en ook de hersteltijd die ik nodig heb na zo'n intense trip tel ik niet mee. Het is dus niet echt goed verdienen, maar ik neem vaak vrienden mee als +1 en kan zo echt quality time met ze beleven, dus ik vind het geen probleem zo.

geld-verdienen-reisblog-samenwerkingen

4. Backlinks verkopen

Door jaren slim netwerken met andere websites en journalisten van nieuwswebsites, heb ik een relatief hoge domeinautoriteit. Dat betekent dat Google outdoorinspiratie.nl als een betrouwbare website ziet. Dat komt onder meer doordat andere websites die betrouwbaar zijn (bijvoorbeeld Dagblad van het Noorden) naar mijn website heeft gelinkt. Deze hoge autoriteit heeft voor mij als voordeel dat Google mijn pagina's hoger in het website-lijstje laat zien als iemand iets Googelt waar ik een blogbericht over heb. Zoek iemand bijvoorbeeld op 'zomerslaapzak voor wandelaars' en heb ik een artikel over zomerslaapzakken voor wandelaars, dan komt de link naar mijn website waarschijnlijk hoger in het lijstje met Google resultaten dan die van iemand met een lage(re) domeinautoriteit. Maar dat is niet de enige manier waarop ik (indirect) geld verdien met een hoge domeinautoriteit hebben.

Ik kan voor een website met een lagere domeinautoriteit dan de mijne, optreden als Dagblad van het Noorden. Als in: ik kan door naar zo'n website te linken aan Google een signaaltje geven: hee, ik vind dit betrouwbaar. Daar worden die bedrijven blij van, zeker als ik naar een specifieke pagina link. Ik verdien ook geld door in mijn blogs linkjes te verwerken naar (relevante!) pagina's van andere bedrijven. Daardoor denkt Google over die pagina waar ik naar link: hee, dat is vast betrouwbaar. Ook weer even een versimpelde uitleg hier ;)

geld-verdienen-wandelblog

5. Advertenties en banners

Je kan ook advertenties en banners op je website plaatsen. Deze 'reclameblokken' kan je laten sponsoren door bedrijven, of koppelen aan een affiliatelink. Omdat advertenties en banners veel zichtbaarder zijn dan een (affiliate)link ergens in een of twee blogposts verstopt, is de kans groter dat bezoekers op je linkjes klikken. Ik vind dergelijke banners afbreuk doen aan de authentieke uitstraling die ik wil behouden, dus ik heb ervoor gekozen dit niet te doen. Daar komt bij dat mijn websitesoftware (Phoenix) weinig opties biedt om zo'n banner subtiel in de lay-out van blogs te verwerken.

Hoe richt je een reisblog of wandelblog op om geld mee te verdienen?

Bovengenoemde manieren werken leveren natuurlijk alleen geld op als je reisblog of wandelblog genoeg bezoekers trekt. Heb jij bijvoorbeeld 250 bezoekers per maand, dan is de kans (in mijn ervaring) heel klein dat bedrijven een verhaal op je website sponsoren. Als je website nog geen hoge domeinautoriteit heeft, is de kans dat je backlinks verkoopt klein. Als je weinig bezoekers hebt, is de kans dat je genoeg producten verkoopt of genoeg clicks op je affiliate linkjes krijgt om van rond te komen klein. Hoe meer bezoekers je hebt, hoe groter de kans dat je iets (indirect) verkoopt en dus hoe meer inkomsten je uit je reisblog kan halen.

Het is dus handig dat je leert hoe je (meer) bezoekers naar je website trekt. Dus ook mensen van wie je geen familie, vriend(in) of buur bent ;)  Ik begon ook niet met tienduizenden bezoekers per maand, maar heb geleerd hoe ik mensen aantrek en geduld heb. Ben je nog niet bekend met search engine optimization (SEO)? Verdiep je daar dan eens in. Daarover deel ik ook een stap voor stap tutorial in mijn cursus Geld verdienen met je outdoorhobby. Daarin geef ik ook uitgebreide uitleg over affiliate marketing, e-books en online cursussen maken en verkopen, social media gebruiken om je producten te verkopen en samenwerkingen met bedrijven regelen.

geld-verdienen-met-wandelblog

Reacties
Categorieën