Icon lifesafer wayfarer waterfilter
Outdoorspullen
paulien@outdoorinspiratie.nl
Outdoorspullen
12/09/2024
6 min

LifeSaver Wayfarer waterfilter: review en handleiding

12/09/2024
6 min

Trek je voor meerdere dagen of weken de natuur in? Dan wil je niet voor elke dag een complete watervoorraad meezeulen als dat niet hoeft. Zijn er stroompjes, rivieren of meren onderweg? Dan kan je daar prima water uit halen. Wél even goed filteren met een waterfilter. En dan bij voorkeur een die ook virussen, chemicaliën en zware metalen tegenhoudt. Zoals de LifeSaver Wayfarer. Op deze pagina vind je een review en gebruikshandleiding in één.

wayfarer-waterfilter

Wel zo veilig: de LifeSaver Wayfarer filtert ook virussen en chemicaliën uit vervuild water

Wat LifeSaver Wayfarer anders en beter maakt dan de meeste andere draagbare waterfilters voor bijvoorbeeld meerdaagse trekkings? Het is de enige die voldoet aan de NSF/ANSI P231 standaard. Waar veel andere filters, en dan vooral de lichtgewicht versies, geen virussen filteren, doet de Wayfarer dat met 99.99% succes. Ook bacteriën worden (99.9999%) uit het water gefilterd. Dit filteren gebeurt via een ultrafiltratiemembraan met heel kleine poriën. Zo klein, dat vrijwel al die deeltjes die je ziek kunnen maken tegengehouden worden. De gaatjes zijn 0,015 micron 'groot', terwijl virussen en bacteriën groter zijn dan 0,02 micron.

Met een activated carbon disk haalt de Wayfarer ook chemicaliën en zware metalen uit het water. Dat doen heel weinig filters, en filters die dat doen kosten zo'n 40 keer zoveel per gefilterde liter. Het carbonfilter in de Wayfarer dat hiervoor gebruikt wordt, zorgt er ook voor dat het water geen vreemde smaak of geur meer heeft.

LifeSaver-Wayfarer-werking

Wat betekent dit in de praktijk?

Dat je via dit filter overal veilig water kan drinken, zelfs uit een Nederlandse sloot. Nu raad ik je dat niet aan als het niet hoeft, maar het kán wel. Ideaal ook als je bijvoorbeeld hoog op de Skye Trail in Schotland bent en uit zo'n donkere poel stilstaand water moet drinken. Of uit een put op een droog bergplateau in bijvoorbeeld Frankrijk.

wayfarer-waterfilter-virussen

Zo werkt het filter

De Wayfarer werkt zonder stroom of vloeistoffen die je toe moet voegen. Je beweegt het pompje op en neer om druk te creëren en daarmee water door het filter te pompen. Dat gaat als volgt (zie ook de video hieronder):

  1.  Haal het blauwe stofdopje van de smalste cilinder en bewaar deze onder het blauwe 'deksel' waarmee je pompt
  2. Verbind het grijze slangetje (grijs = vies) met het blauwe gaatje waar je net het stofdopje af gehaald hebt
  3. Verbind het witte slangetje (wit = schoon) met een soortgelijke, zwarte gaatje vlak onder de blauwe 'deksel' onder de tekst 'OUT'
  4. Hang het grijze slangetje met het zwarte prefilter en een 'boei' van schuim onder water.
  5.  Hang het witte slangetje in je waterfles
  6.  Vouw de blauwe 'deksel' uit zodat je ermee kan pompen
  7.  Pomp rustig en zorg dat het zwarte prefilter aan het eind van het grijze slangetje onder water blijft. Zo pomp je geen lucht in het filter. Doe je dat toch per ongeluk? Of merk je dat het water niet soepel doorloopt? Houd het apparaat op de kop en druk op het blauwe driehoekje om te ontluchten.


Let op: voordat je je Wayfarer voor het eerst in het wild gebruikt, moet je hem eerst 'primen'. Zie hier hoe je dat doet. In deze video leer je hoe je de bijgeleverde active carbon disk in het apparaat stopt.

Je wilt het witte slangetje zo schoon mogelijk houden. Stop die in het bewaarzakje daarom in een ander compartiment dan het apparaat en het grijze slangetje.

Lekker snel filteren

Ik vind het filteren van het water niet alleen makkelijk, maar ook snel gaan. Hoe snel? Dat hangt af van hoe rommelig het water is. Bij een druk van een bar en redelijk schoon water filter je 1,4 liter per minuut. Ik heb gelukkig zelden grote haast onderweg, dus ik pomp rustig een keer of tien op en neer tot mijn flessen gevuld zijn.

wayfarer-waterfilter-review

Relatief betaalbaar

Klinkt allemaal ingenieus he, dus dat is dan vast heel duur? Goed nieuws: de Wayfarer is veel goedkoper dan andere virusverwijderende filters op de markt. De MSG Guardian bijvoorbeeld is zo'n drie keer zo duur, maar verwijdert geen zware metalen en chemicaliën. Als je kijkt naar de kosten per gefilterde liter, is de Wayfarer misschien wel de voordeligste op de markt. Je betaalt slechts €0,018 per liter. Dat is ook nog eens veel goedkoper dan plastic flessen (booeehh!) uit de supermarkt.

Tip: koppel je waterfilter met je waterzak

Gebruik je een waterreservoir voor in je rugzak? Zo'n zachte zak van bijvoorbeeld Platypus, Osprey of Deuter? Er zijn speciale tussenstukjes te koop waarmee je de Wayfarer direct op het slangetje van je watersysteem aan kan sluiten. Je bestelt deze bijvoorbeeld bij www.outdoormilitary.nl.

water-filteren-wayfarer

De LifeSaver Wayfarer is relatief groot en zwaar

Wat ik minder fijn vindt aan het LifeSaver Wayfarer waterfilter: het formaat en het gewicht. Hij is half zo groot als een literfles en weegt 323 gram. Dat maakt hem aanzienlijk groter en zwaarder dan mijn Katadyn BeFree van 65 gram. De BeFree heeft zijn lichte gewicht als voordeel, maar het niet filteren van virussen, metalen en chemicaliën als nadeel. Dat geldt eigenlijk voor alle lichte waterfilters - zo'n goed filter en carbon disk wegen nu eenmaal wat. Andere filtersystemen die net als de Wayfarer wel virussen filteren, zijn vaak zwaarder dan de Wayfarer.

Je kan afhankelijk van je bestemming een afweging maken voor welk type waterfilter je gaat. Op mijn bikepackingavonturen neem ik nu standaard de LifeSaver Wayfarer mee, want daarbij vind ik extra gewicht en volume niet zo erg. Met wandelen maak ik nog regelmatig de keuze voor de Katadyn BeFree.

grootte-wayfarer-waterfilter

Schoonmaken

Je moet je Wayfarer eens in de zoveel tijd schoonmaken. Wanneer het tijd is? Dat ontdek je door te controleren of de buisjes in de filtercartridge niet te veel verstopt raken door zand of ander klein materiaal. Als je denkt dat de filtersnelheid omlaaggaat, kan je altijd even controleren op 'verstoppingen'. Hoe vaak dit het geval is, hangt af van hoe vuil het water is dat je filtert. Maak je Wayfarer sowieso altijd schoon als je hem een tijdje niet gaat gebruiken.

In de video hieronder wordt uitgelegd hoe je dat het beste doet. Je hebt hier chloride voor nodig. In Nederland is een druppelflesje Hadex van Care Plus goed verkrijgbaar.


Onderdelen vervangen

De Activated Carbon Disc vervang je idealiter na elke 100 liter die je gefilterd hebt. Je betaalt zo'n 25 euro per drie discs. Je hoeft de liters niet te gaan tellen. Filter je gemiddeld 2 liter per dag? Dan vervang je dit filter elke 50 dagen. In praktijk filter ik mijn water van plekken waar de kans op zware metalen heel klein is, dus vervang ik hem minder vaak.

Het filter-cartridge vervang je na elke 5000 gefilterde liters. Je hoeft echt niet te gaan turven hoeveel liter je door het apparaat gepompt hebt. Als de stroom een oudemannenplasstraaltje wordt, is het tijd deze te vervangen. Lifesaver noemt dit 'Fail Save Technology. Áls het filter zijn werk niet meer goed kan doen, blokkeert hij de waterstroom. Wel zo veilig! Bij vrijwel alle andere filters kan je water door het systeem blijven drukken, zonder dat het gefilterd wordt. Zo denk je misschien dat je water veilig is om te drinken, maar kon je net zo goed direct uit de waterbron drinken (beter niet dus).

Op deze pagina onder het tabje 'how to videos' staat video-uitleg voor het vervangen van losse onderdelen.

Verkooppunten

Meer tips en uitleg vind je ook op de Nederlandstalige website iconlifesaver.nl.

Reacties