Wandelen over het plankenpad op het Dwingelderveld bij Spier
29 juli 2021 
4 min. leestijd

Wandelen over het plankenpad op het Dwingelderveld bij Spier

Op het Dwingelderveld bij Spier vind je een wandelroute door bos en over heide en over een plankenpad. Niet alleen speciaal voor kinderen, maar ook leuk voor volwassenen.

 

Wandelen op het Dwingelderveld

Het Drentse Dwingelderveld is één van de Nationaal Parken van Nederland en zo groot dat je meer dan een week nodig hebt om elk deel van het gebied wandelend te ontdekken. Er liggen ruim 60 kilometer aan wandelpaden, waarvan een groot deel bewegwijzerd is en de rest via een goede wandelkaart of wandelapp te navigeren is. Op de website van Staatsbosbeheer vind je een uitgebreid overzicht van de gemarkeerde wandelroutes.

plankenpad-spier

 

Het plankenpad op het Dwingelderveld

Op het Dwingelderveld ligt sinds kort een prachtig kronkelend plankenpad. Je bereikt dit pad het beste vanaf de afslag Spier van de A28. Parkeren kan bij het Van der Valk Hotel of bij de parkeerplaats aan het begin van de Oude Bosweg. Hier vind je ook horeca, openbare toiletten, toeristische informatie en een hondenlosloopgebied. Het plankenpad ligt midden in de natuur, dus je moet wel een stukje over (goed begaanbare) wandelpaden lopen tot je hem vindt. Het plankenpad is te smal voor rolstoelen en heeft een (te) hoge opstap. Smalle kinderwagens en buggy’s kunnen wel meegenomen worden op de route, al moet je die wel korte stukjes door de modder rijden.

Let op: het plankenpad is niet breed genoeg om elkaar goed te kunnen passeren. De grond onder en naast het plankenpad is heel vochtig, daar wil je niet gaan staan. Loopt het plankenpad daarom in de richting van de witte wandelroute, zodat je in dezelfde richting loopt als andere mensen. Wel zo relaxed.

plankenpad-dwingelderveld

 

De wandelroute over het plankenpad bij Spier

Zoek op de parkeerplaats aan de Oude Bosweg in het bos de witte paaltjes voor een 5.5 kilometer lange wandelroute die ook over het plankenpad loopt. Je hond mag mee, mits aangelijnd, omdat in dit deel van het Dwingelderveld vee loopt. Als het even kan, zou ik deze wandelroute doordeweeks plannen, omdat het plankenpad op weekenddagen drukbezocht is. Het scheelt dat vrijwel iedereen dezelfde wandelroute loopt en het pad in dezelfde richting bewandelt. Zo hoef je elkaar niet op het smalle plankenpad hoeft te passeren. De route biedt naast het plankenpad ook fantastische uitzichten over (heide)velden en afwisselende bossen.

Tip: voor een langere route, kun je de gele wandelroute aan de witte wandelroute knopen.

plankenpad-bij-spier

Ook de rest van de witte wandelroute over het plankenpad is de moeite waard!

 

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft avontuurlijk en nomadisch en is de oprichter van Outdoor Inspiratie. In 2019 zei ze, na vele microavonturen en loondienstjaren, haar baan op om fulltime andere mensen te inspireren om avontuurlijker te leven.
Reactie plaatsen

Andere veelgelezen artikelen...

avontuurlijke-reizen-noord-europa

Avonturen in Noord-Europa

Op avontuur in een sprookjesachtig landschap deze winter? Dit zijn de mooiste reizen naar Noord-Europa.
packraften-ardennen

Packraften in de Ardennen

Wandel met een opblaasbare boot over de Eislek Trail door de Ardennen en vaar de volgende dag over de Ourthe terug.
natuurhuisje-twente

Huisjes voor een microavontuur

Deze herfst of winter uniek overnachten in Nederland? Deze 5 natuurhuisjes zijn perfect voor een microavontuur.

CADEAUTJES VOOR JOU

OVER (MICRO)AVONTUUR

Wil je je dagelijks leven avontuurlijker maken? Meld je aan voor mijn gratis webinar over (micro)avontuur.

OVER WANDELEN

Bereid je goed voor op je wandelvakantie met mijn gratis stappenplan inclusief paklijst.
arrow_drop_up arrow_drop_down