De voordelen van uit je comfortzone stappen
Paulien
06/18/2021
4 min

De voordelen van uit je comfortzone stappen

06/18/2021
4 min

“Outside of your comfort zone is where the magic happens” is zo’n heerlijk cliché, maar (net als veel clichés) wel waar! Eerder schreef ik in het blog ‘wat is avontuur?’ dat ik geloof dat avontuur buiten je comfortzone ligt. Voor een avontuurlijk leven stap je dus regelmatig uit je comfortzone. Voor wat extra motivatie deel ik vandaag enkele voordelen van uit je comfortzone stappen met je.

Uit je comfortzone stappen

Uit je comfortzone stappen, wat bedoel ik daar eigenlijk mee? Binnen je comfortzone voelt het comfortabel, veilig, bekend. Ga je iets doen wat minder comfortabel en veilig en juist spannend en onzeker voelt, dan stap je uit je comfortzone. Buiten je comfortzone is het dus oncomfortabel, omdat de uitkomsten daar vaak onzeker zijn én een stemmetje in je hoofd heel hard ‘nee, niet doen’ roept. Wanneer ik dat stemmetje in mijn hoofd hoor, weet ik dat ik op het punt sta uit mijn comfortzone te stappen.

Uit je comfortzone stappen is niet alleen oncomfortabel, het is ook avontuurlijk. En, hoera, het heeft ook vele voordelen!

uit-je-comfortzone-stappen

Uit je comfortzone stappen heeft vele voordelen

Voordeel 1 van uit je comfortzone stappen: je voelt je Levend

Buiten je comfortzone voel je dat je Leeft (met een hoofdletter L). Heb je ook eens een spannend moment meegemaakt waarop je dacht ‘dit is ZO eng’ of ‘ik was bijna dood’ en dat je je juist op die momenten écht voelt leven? Of misschien voel jij je extra levend als je nieuwe dingen ontdekt, leuke activiteiten onderneemt en als een puber lekker buiten de lijntjes kleurt. Uit je comfortzone doorbreek je routine en sleur en doe je anders dan anders. Niet langer slaapwandel je door je leven, nee, je bent opeens heel alert. Adrenaline giert door je lichaam en je innerlijke stemmetjes zijn hevig in discussie.

Voordeel 2: je leert je comfortabel te voelen in het oncomfortabele

We hebben er een pesthekel aan om ons oncomfortabel te voelen. Vaak vechten we tegen het ongemak en willen we er zo snel mogelijk vanaf komen. Soms kan dat, soms ook niet. Het leven is niet alleen maar makkelijk en het helpt als je op de moeilijke momenten kunt accepteren dat het nu even niet zo leuk is allemaal. In plaats van te vechten, kun je dus accepteren. Heb je een gebroken been en kun je tijdelijk niet lopen? Dan kun je je daar enorm over opwinden en er continu tegen vechten, maar dat versnelt het herstelproces niet. Dat vechten is dus compleet zinloos. Je kunt er ook voor kiezen om te accepteren dat je nu even niet kunt lopen en dat je leven even niet is wat je hoopte. Door het te accepteren en los te laten, is er ruimte om te zien wat wél kan.

Door uit je comfortzone te stappen en bewust het oncomfortabele op te zoeken, oefen je het oncomfortabele te accepteren. Je kunt trainen om niet als een gek te gaan vechten, maar het te accepteren voor wat het is en het positieve van de situatie in te zien (‘ik sta compleet voor gek, maar ik heb mijn vriendin nog nooit zo hard zien lachen’).

groeien-buiten-comfortzone

Voordeel 3: je wordt creatiever buiten je comfortzone

Wanneer je nieuwe dingen onderneemt, nieuwe skills leert en in nieuwe omgevingen komt, krijg je nieuwe ideeën. Uit je comfortzone stappen komt je creativiteit ten goede. Zo bedenk ik veel makkelijker onderwerpen voor teksten en nieuwe producten als ik iets doe wat anders is dan ‘normaal’. Door een avontuurlijke bril op te zetten, zie ik opeens overal mogelijkheden. Buiten mijn comfortzone zijn al mijn zintuigen alert en kom ik lekker uit de slaapstand waar ik in zit als ik alles volautomatisch doe.

Voordeel 4 van uit je comfortzone stappen: je groeit

Regelmatig uit je comfortzone stappen zorgt voor groei. Geen fysieke groei, maar mentale groei. En in veel gevallen ook zakelijke groei. Door dingen te doen waarvan je denkt dat je ze niet kunt/durft, krijg je meer zelfvertrouwen. Door uit je comfortzone te stappen, vergroot je je comfortzone stukje bij beetje. Waardoor je op alle vlakken in je leven meer zelfvertrouwen en groei gaat ervaren.

Uit je comfortzone stappen heeft niet altijd het verwachte resultaat. ‘Als ik eenmaal in dit koude water lig, voel ik me heel goed’ en dan toch direct uit het water moeten stappen omdat je je ademhaling niet onder controle hebt. ‘Ik ga deze mevrouw vragen een pot augurken voor me te kopen en dan zegt ze “ja” en dan is alles goed’ en dan is het antwoord ‘nee’. Uit je comfortzone stappen leert je ook omgaan met ‘falen’, met teleurstellingen. Het is natuurlijk nog beter als je leert het proces i.p.v. het eindresultaat als ‘succes’ te zien.

buiten-je-comfortzone

Door uit mijn comfortzone te stappen, ontdekte ik dat ik trektochten maken helemaal geweldig vind

Voordeel 5: je ontdekt wat je wilt in het leven

Door nieuwe dingen te gaan ondernemen, ontdek je wat je wel en niet leuk vindt. Waar je wel of niet energie van krijgt. Wie weet vind je een nieuwe hobby of maak je nieuwe vrienden. Door zo te experimenteren met het leven, leer je veel over jezelf.

Moet je nu opeens heel ver uit je comfortzone stappen?

Nee, je bereikt de voordelen van uit je comfortzone stappen ook al als je kleine stapjes neemt. Wil je té grote stappen uit je comfortzone zetten, dan steekt je hoofd daar waarschijnlijk een stokje voor en doe je uiteindelijk niets. Je kunt dus beter met kleine stapjes uit je comfortzone stappen, zodat je het wél gaat doen en het jezelf niet te moeilijk maakt. Met vele kleine stapjes breid je je comfortzone sneller uit dan met één grote stap die je maanden uit blijft stellen. Het belangrijkste is: DOEN. Stap uit die comfortzone, of het nou met een klein stapje is of met een megagrote, zolang je maar DOET.

voordelen-van-uit-je-comfortzone-stappen

Je ontdekt de voordelen van uit je comfortzone stappen natuurlijk alleen als je DOET

Wil je meer lezen over avontuurlijk leven?

Voor mij is uit je comfortzone stappen onlosmakelijk verbonden met avontuurlijk leven. Wil je meer weten over avontuurlijk leven? Lees dan ook eens de volgende blogs:

Tip: meld je aan voor mijn gratis webinar over vrijer en avontuurlijker leven, waarin we het o.a. gaan hebben over uit je comfortzone stappen.

Foto’s in dit blogbericht zijn gemaakt door Marleen Annema

Reacties
Categorieën