Voor lange tijd bikepacken: dit moet je weten | gastblog
Yvette Kooijman (29) fietste samen met haar vriend Matthijs meer dan 17.000 kilometer door Scandinavië en Zuid-Amerika. Daar deden ze twee jaar over. Onderweg kampeerden ze op de meest bijzondere plekken: van slapen onder het noorderlicht tot kamperen op een dorpsplein in Ecuador. Vooraf hadden ze geen ervaring met fietsen, laat staan met voor lange tijd bikepacken. Ze kochten een fiets op Marktplaats en leerden vooral onderweg. In deze blogpost deelt Yvette haar beste tips voor wie ook voor langere tijd het avontuur tegemoet wil fietsen.
Wat is bikepacken?
De term bikepacken is een samenvoeging van bike en backpacken en betekent letterlijk vertaald: backpacken op de fiets. Je pakt je spullen dus niet in een backpack op je rug, maar in tassen op je fiets. Er zijn verschillende vormen van bikepacking. De twee bekendste voorbeelden zijn: bike touring en bikepacking.
Hoewel beide termen een vorm van reizen op fiets zijn, wordt de term bikepacking gebruikt voor het rijden over onverharde wegen en een minimalistisch bepakte fiets. De term bike touring wordt gebruikt voor rijden over verharde wegen. Bike touring doe je op trekkingfietsen, omdat je op een trekkingfiets meer mee kunt nemen als je voor langere tijd op pad gaat. Dat wil niet zeggen dat je met bike touring niet over onverharde wegen kunt fietsen of niet op afgelegen plekken komt. De termen worden vaak door elkaar gebruikt en het een sluit het ander niet uit. Omdat het bij beide termen draait om reizen op de fiets, gebruik ik in deze blogpost de term bikepacken.
Waarom voor lange tijd bikepacken?
Een lange tijd backpacken brengt je veel moois. Je hebt bijvoorbeeld de volledige vrijheid om te kiezen waar je naartoe gaat en wanneer. Zo kom je soms op plekken waar nog nooit toeristen zijn geweest en waar je je helemaal alleen op de wereld waant. Door dagelijks te bewegen voel je je fitter en sterker en kun je meer aan dan je dacht. Op de fiets maak je gemakkelijk oogcontact met mens en dier, leer je veel over de lokale cultuur en ontmoet je bijzondere mensen. Je ervaart kleine verschillen in het landschap, omdat je niet van de omgeving bent gescheiden door een raam. Ook leer je onderweg omgaan met uitdagingen en moeilijke momenten, want op de fiets is er niet altijd een (snelle) uitweg: je moet door om verder te komen.
Kun je het veroorloven om zonder einddatum te gaan bikepacken? Doen! Zonder einddatum kun je namelijk spontaner reizen en makkelijker ingaan op uitnodigingen. Je kunt én spontaan bij iemand overnachten én die mooie wandeling maken. Voor lange tijd bikepacken biedt je de mogelijkheid om een plek écht te ervaren.
Hoe bereid ik me voor op maandenlang bikepacken?
Het moeilijkste aan dit grote fietsavontuur was voor mij om de drempel over te stappen en het gewoon te doen. Langdurig reizen op de fiets klinkt soms als een hele opgave, maar om te beginnen heb je eigenlijk helemaal niet zo veel nodig. Om te beginnen met bikepacken heb je in principe alleen een fiets, een tas en motivatie nodig. Toch is het vaak wel fijn om wat goede spullen te hebben, vooral omdat het je comfort en extra veiligheid oplevert. Ik deel hieronder waar je op wilt letten.
Hoe ziet mijn reis eruit?
Bedenk vooraf hoe jouw reis er ongeveer uit komt te zien en op welk terrein je het liefst wilt fietsen. Ga je veel op asfalt fietsen of juist over hobbelige wasbordwegen? Op basis daarvan maak je keuzes over bijvoorbeeld het type banden, versnellingen en framemateriaal. Een fietsreis verloopt vaak anders dan gepland, maar het hebben van goede spullen geeft vertrouwen.
Welke fiets heb ik nodig?
Staar je niet blind op alle dure, technische snufjes, want dat kan soms ook een last zijn. Matthijs en ik hebben onze fietsen tweedehands op Marktplaats gekocht. Voor de aanschaf van een fiets hebben we wat blogs geraadpleegd, zoals die van Henk van Dillen. Ook de YouTube video’s van Wheels to Wander zijn heel informatief.
Omdat we niet in alle landen naar een goede fietsenmaker konden, hebben we gekozen voor basic fietsen waarop alles makkelijk te vervangen is. Onze fietsen zijn van staal, hebben velgremmen en Schwalbe Marathon Plus banden die er al op zaten (37 en 40 millimeter). Onze fietsen gaan misschien niet mee met de laatste trends, maar we hebben er ruim twee jaar door Scandinavië en Zuid-Amerika op gefietst zonder grote problemen.
Hoeveel fietstassen heb ik nodig?
Fietstassen zijn er in allerlei maten en merken. Bedenk hoeveel spullen je ongeveer mee wil nemen en of je veel in de regen verwacht te fietsen. Welke tassen je wel en niet fijn vindt in gebruik, ontdek je onderweg. Onze waterdichte fietstassen zijn van Ortlieb en we hebben daar in Noorwegen veel plezier van gehad. We hadden ook onze backpacks mee, omdat we onderweg ook meerdaagse wandelingen wilden doen.
Welke (kampeer)spullen mag ik niet vergeten?
Ga je kamperen in een koud en nat land? Dan is het fijn om te investeren in een goed regenpak en een degelijke tent, slaapmat en slaapzak. Om je fietsreparatieset samen te stellen, is het goed om te bedenken wat je zelf kunt repareren en wat je door een fietsenmaker wil laten doen. Een lekke band kun je misschien zelf repareren, maar een kapotte trapas niet. Je bandenplakset neem je dus mee, het gereedschap om de trapas te repareren laat je thuis.
Om inspiratie op te doen voor de benodigde spullen voor een lange reis op de fiets, helpt het om de paklijsten van andere fietsers te bekijken. Bekijk bijvoorbeeld mijn paklijst voor een wereldreis op de fiets.
Hoeveel kost bikepacken voor zo'n lange tijd?
Maandenlang bikepacken hoeft niet duur te zijn. Het budget voor een lange reis op de fiets hangt af van veel factoren. Eten en overnachten is in het ene land duurder dan in het andere. Comfortabele spullen en een fijn hotel kosten vaak meer geld. Als het regent of je je niet zo fit voelt, slaap je misschien vaker in een hotel. Staar je niet blind op fietsers die rondkomen van €5 per dag en vraag je af wat voor jou haalbaar is.
Hoe vaker je daarvoor kiest, hoe duurder de reis. Dat wil niet zeggen dat een reis op de fiets met een kleiner budget oncomfortabel is. Je moet alleen iets creatiever zijn. Maak bijvoorbeeld gebruik van platforms zoals Warmshowers, Couchsurfing, Vrienden op de Fiets of Welcome to My Garden. Deze platforms helpen wandelaars en fietsers aan een (gratis) slaapplek. iOverlander is een fijne app om onder andere gratis of betaalbare overnachtingen te vinden.
--> tip van Paulien: lees ook mijn interview met Yvette, waarin ze meer over de financiën en haar ervaringen op deze reis deelt.
Waar begin ik?
Wil je het reizen op de fiets eens uitproberen? Dicht bij huis zijn er genoeg mooie fietspaden te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de natuurkampeerterreinen in Nederland of de bivakzones in België en probeer een aantal van deze kampeerplekken via een mooie fietsroute aan elkaar te verbinden. Hetzelfde kun je doen met shelters in Denemarken. Kijk ook eens naar de EuroVelo routes die door heel Europa te vinden zijn. Ben je klaar voor een wat zwaardere route? Op bikepacking.com vind je veel uitdagende bikepacking routes.
Hoe zorg je ervoor dat jouw lange bikepackingtocht werkelijkheid wordt?
Stel een datum met jezelf vast en spreek dat uit naar anderen, zodat je een stok achter de deur hebt en naar die deadline toewerkt. In 2020 besloten wij om in mei 2022 voor onbepaalde tijd te gaan fietsen. In twee jaar tijd werkten we toe naar ons ontslag, verkochten we veel spullen voor de verhuizing en hielden we onze agenda’s na de vertrekdatum leeg. Onze omgeving groeide daar als gevolg in mee: iedereen wist dat we in mei 2022 op wereldreis zouden gaan, wat voor ons dan weer een extra stok achter de deur was om echt te vertrekken.
Hoe blijf je gemotiveerd?
Een lange fietsreis en de voorbereidingen daarvan vergen inspanning en tijd. Het is dus niet gek als jouw motivatie soms even ver te zoeken is. Om jezelf gemotiveerd te houden, breek je de grote taken op in kleine, haalbaardere stapjes. Organiseer een fietsweekend om je spullen te testen en alvast te proeven van wat gaat komen. Een wereldreis op de fiets begint tenslotte dicht bij huis.
Motivatie even kwijt? Droom weg bij de fietsreisvideo’s van bijvoorbeeld Martijn Doolaard, Wiebke Lühmann en Belén.
Tot slot helpt het om op te schrijven wat jou motiveert en dit regelmatig terug te lezen. Waarom wil je op fietsreis? Wat hoop je eruit te halen? Wat wil je ervaren?
Motivatie onderweg
Ook onderweg zijn er dagen waarop je jezelf echt even moet motiveren om door te gaan. Wees eerlijk naar jezelf en luister naar je gevoel, want opgeven is moeilijker dan doorzetten. Je eigen plezier staat voorop. Wat mij hielp om mezelf onderweg te motiveren, was het luisteren van avontuurlijke podcasts (bijvoorbeeld Adventure Sports Podcast), rust nemen, muziek luisteren, mooie video's bekijken, avontuurlijke boeken lezen en genieten van een mooi uitzicht of een mooie kampeerplek. Ook inspirerende ontmoetingen motiveren mij enorm, of terugblikken op hoe ver je bent gekomen en dus ook lief zijn voor jezelf en pauzes durven nemen in bijvoorbeeld een goed hotel.
Probeer de moeilijke momenten te accepteren. Ze maken je sterker. Je leert oplossingen te vinden, flexibel te zijn en los te laten. Kijk ook naar wat je allemaal al hebt bereikt, welke mensen je al hebt ontmoet, wat je allemaal al hebt gezien en hebt geleerd. Hoeveel fitter je bijvoorbeeld bent geworden. Je bent het allemaal gewoon nú aan het doen en you rock!
Tip: reis op jouw manier
Tegenwoordig is het makkelijk om via social media de mooie reizen van andere fietsers te volgen. Het is ook erg leuk om je eigen reis aan anderen te laten zien. Maar dat maakt het soms lastig om je eigen reis te fietsen. Ik vond het soms namelijk moeilijk om te zien dat andere fietsers een bepaalde route met gemak leken te fietsen of van een enorm laag dagbudget leefden - en daar dan uitgebreid over deelden. Terwijl ik die route bijvoorbeeld heel zwaar vond, of maar niet begreep waarom ik ons dagbudget niet lager kon krijgen. Door die vergelijking voelde het vaak alsof ik het niet goed genoeg deed en dat kon ik maar moeilijk loslaten. Zonde!
Inmiddels kan ik er gelukkig goed mee omgaan. Hoe je een reis op de fiets ervaart hangt van veel factoren af: je privé situatie, je uitrusting, je stemming, het weer, je budget, hoeveel tijd je hebt, of je gezond wilt eten of niet, etc. Op social media zie je slechts een fractie van de daadwerkelijke ervaring. Ook ik ben daar soms schuldig aan, omdat je niet alles kunt delen in een Instagram bericht. Het is dus een slecht idee om je met anderen op social media te vergelijken en belangrijk om de berichten te relativeren.
Iedereen reist op zijn/haar eigen manier en er is geen goed of fout. Als je twintig kilometer per dag fietst is dat oké, maar 120 kilometer is ook oké. Als je in een luxe hotel wil slapen, moet je dat gewoon doen. Als je liever gratis op het dorpsplein kampeert, is dat ook prima. De mooiste reis is de reis die jou het gelukkigst maakt.
Go for it!
Heb geen verwachtingen, ga met een open blik op pad en laat je verrassen. Dat is het leukste aan reizen op de fiets. Die vrijheid, die mix van cultuur en natuur. Je komt op onverwachte, mooie plekken die vaak nog ongerept en onontdekt zijn. Weg van het gebruikelijke toerisme. Dat is echt ontzettend bijzonder en een voorrecht. Dan maakt het niet uit hoe goed je voorbereiding was of hoe duur je spullen zijn, het genieten en de ervaringen is waar het om draait.
Meer inspiratie van Yvette
Wil je meer weten over het maken van een (heel) lange fietsreis, heb je vragen of ben je op zoek naar inspiratie? Bekijk dan de website van Yvette of volg haar op Instagram. Op haar website deelt ze onder meer een route voor fietsen in Colombia en haar bikepackroute door Ecuador.