Kamperen in de Waterleidingduinen
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
01/02/2022
3 min

Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

01/02/2022
3 min

Onder de rook van Amsterdam vind je een prachtig natuurgebied vol bijzondere dieren. Wandel tussen de vossen en de grootste populatie damherten van Nederland. Geniet van schilderachtige vergezichten onder typisch Hollandse luchten. Wij geven je tips voor het wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

--> wist je dat je ook heel fijn kunt kamperen in de Waterleidingduinen?

wandelroutes-waterleidingduinen


Waarvoor dient het natuurgebied?

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn het waterwingebied voor onze hoofdstad. Dat klinkt misschien saai, maar het is een prachtig natuurgebied. Al in 1853 dronken Amsterdammers het water uit dit gebied. Nog steeds wordt hier 70 miljoen kubieke meter water per jaar gefiltert. Hoe dat precies werkt, leer je op deze website en op informatieborden in het park. Samengevat zorgt het zand in de duinen ervoor dat het water in drie maanden tijd flink gefilterd wordt. Dit water gaat vervolgens naar een kunstmatige waterzuiveringsinstallatie, waarna het bij Amsterdammers uit de kraan stroomt.


Welke dieren leven in de Waterleidingduinen?

In de Waterleidingduinen leven damherten, vossen, konijnen, vogels en nog vele andere diersoorten. Neem een verrekijker mee om deze tijdens je wandeling goed te kunnen bekijken. Hoe eerder op de dag je op pad gaat, hoe minder mensen je voor geweest zijn en hoe groter de kans dat je 'wilde' dieren spot.

In elk jaargetijde is het bijzonder om hier dieren te spotten. In de winter zie je de dieren extra goed, omdat het landschap dan kaal is. In het voorjaar dartelen er jonge dieren rond en vind je er weer meer vogels. In de zomer is het er heerlijk groen en zonnig en combineer je je bezoek met zonnen op het strand. In de herfst hoor en zie je opgewonden herten tijdens hun bronst.

dieren-in-de-waterleidingduinen


Wandelen in de Waterleidingduinen

Je kunt je voorstellen dat er in het 3.400 hectare grote natuurgebied genoeg te wandelen valt. De routes verschillen in lengte van 3 tot 30 kilometer en je kunt natuurlijk ook zelf een wandelroute uitzetten. Wil je avontuurlijk over de minder bewandelde paden lopen? Dan kies je voor het 10 kilometer lange 'Tientje van Waternet'. Wil je over de geschiedenis leren? Dan volg je de Duinverhalenwandelroute. Zin in een uitdaging? Volg dan het 30 kilometer lange rondje door en om de Waterleidingduinen.

--> bekijk alle wandelroutes hier

wandelen-waterleidingduinen


Een kaartje kopen

Om te mogen wandelen in de Waterleidingduinen moet je een toegangskaartje kopen. Deze koop je via een kaartautomaat bij één van de hoofdingangen in Vogelenzang, De Zilk of Zandvoort. Ik vind het zelf makkelijker om het kaartje online te kopen. Op die manier kun je ook via een zij-ingang het park in. Ga je kamperen in de Waterleidingduinen, dan wandel je via een zij-ingang zonder kaartautomaat het park op.

Een dagkaart kost 1.50 euro. Ga je vaker wandelen in het natuurgebied? Dan kan een jaarkaart van 10 euro voordeliger zijn. Je kunt dan ook voor het parkeren een jaarkaart kopen.

waterleidingduinen-parkeren


Parkeren

Je kunt bij de vier hoofdingangen (betaald) parkeren. Parkeren kost 2 euro per dag.

  • Vogelenzang: Vogelenzangseduinweg 2
  • Vogelenzang: Eerste Leijweg 2
  • Zandvoort: Zandvoortselaan 130
  • De Zilk: Joppeweg 1

Je kunt ook parkeren bij de Zuidduinen in Zandvoort of aan het eind van de Langevelderslag. Ook hier moet je betalen. Maak je een lange wandeling? Dan kun je je auto ook bij een strandopgang parkeren en via het strand de Waterleidingduinen binnenwandelen.

waterleidingduinen-wandelen


Zo bereik je de Waterleidingduinen met het openbaar vervoer

De Waterleidingduinen zijn gelukkig ook goed te bereiken met het openbaar vervoer.

  • Bus 9 rijdt langs station Heemstede-Aerdenhout of station Hillegom.
  • Bus 80 rijdt tussen station Heemstede-Aerdenhout en station Zandvoort en komt langs de ingang aan de Zandvoortselaan.
  • Bus 157 rijdt vanaf station Hillebom naar De Zilk.


Fietsen in de Waterleidingduinen?

Je mag in de Waterleidingduinen alleen wandelen of paardrijden met een speciaal ruiterbewijs. Fietsen is in het hele park verboden. Bij de vier hoofdingangen vind je fietsenstallingen waar je je fiets kunt parkeren als je een wandeling gaat maken.

hond-mee-wandelen-waterleidingduinen


Mag de hond mee?

Mag je hond mee wandelen in de Waterleidingduinen? Nee, helaas niet.


Meer informatie

Kijk voor alle informatie over de Waterleidingduinen op deze website.

Reacties
Categorieën