Gratis legaal 'wildkamperen' in Denemarken
25 augustus 2020 

Gratis legaal 'wildkamperen' in Denemarken

Wildkamperen is in Denemarken, net als in veel andere Europese landen, verboden. Toch betekent dat niet dat je nergens in de natuur mag overnachten. Ik deed onderzoek naar de manieren waarop je als wandelaar toch (gratis of goedkoop) in de natuur mag overnachten.

Wildkamperen in Denemarken mag zonder tent

Je mag je tent niet in het wild opzetten, maar wel op je slaapmat of slaapzak op de grond slapen. Ook slapen in een hangmat tussen de bomen is toegestaan. Je mag een tarp over je slaapplek spannen, maar die mag niet als tent dienen. Let goed op waar je je matje neerlegt: probeer zo min mogelijk schade aan te brengen aan de natuur en leave no trace. Wijk eventueel een stukje van je lange afstand wandelroute af om een kampeerplek te zoeken.

Wildkamperen met tent in Denemarken

Op een paar plekken mag je als wandelaar je tent in het wild opzetten. Deze 278 bosgebieden staan op de kaart en lijst gemarkeerd. Enkele regels die hier gelden:

  • je mag maximaal één nacht blijven slapen, met maximaal 2 tenten totaal per plek
  • je mag je tent niet in het zicht van lokale bewoners en bedrijven of in de buurt van wegen zetten
  • maak geen open vuur buiten de speciale vuurplaatsen
  • zet je tent alleen op op bosgrond, en niet op strand, duin, weiland, heide, etc.
  • leave no trace = neem je afval mee, leg stegen en stammen terug waar ze lagen, etc.

kamperen-natuur-denemarken

Er zijn genoeg alternatieven voor wildkamperen in de natuur van Denemarken

Primitieve kampeerplaatsen in Denemarken

Verspreid over Denemarken vind je primitieve kampeerplekken met vaak een waterpunt en primitief toilet. Op deze plekken mag je maximaal twee nachten kamperen. Je kunt deze plekken vinden via de Udinaturen website (–> ‘Kort' –> scrollen naar ‘overnatning' en dan de vakjes aanklikken). Je zult zien dat er veel van deze locaties over heel Denemarken verspreid liggen.

Liever slapen op een Deense camping?

Natuurlijk zijn er in Denemarken ook ‘gewone' campings waar je mag overnachten met je tent. Ik vind mijn campings vaak via Google Maps (‘camping' + locatie intypen en dan zoeken), maar je kunt ook op de verzamelwebsites Camping.info, DanishCampsites.com en Campingnavigator kijken.

 

Handige Deense woorden over kamperen

  • Bålplads = vuurplaats
  • Drikkevand = drinkwater
  • Shelter = overdekking, beschutting
  • Tilladt = toegestaan
  • Telt = tent

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen besteden aan doen waar ik écht blij van word (Outdoor Inspiratie!).
Reactie plaatsen

Vond je dit blog nuttig?

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!


- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een online inspiratiegids vol tips waarmee je je (dagelijks) leven avontuurlijker maakt

Ik gebruik cookies
arrow_drop_up arrow_drop_down