fles met waterfilter
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
10/25/2021
2 min

Handig: een fles met waterfilter

10/25/2021
2 min

Wanneer je in een gebied met veel waterstroompjes gaat wandelen, is het niet nodig om liters water op je rug mee te dragen. Flessen water horen vaak bij de zwaarste dingen in je rugzak, of je nou een dagwandeling of trektocht maakt. Minder water meenemen zorgt daardoor vaak voor een lichtere rugzak. Je kunt het water beter niet direct uit de stroompjes drinken, maar daar is een handig hulpmiddel voor: een waterfles met waterfilter. Ik nam hem deze herfst voor het eerst mee op pad en ik ben fan.

waterfilter-fles


Een fles met waterfilter: hoe zit dat?

De fles met waterfilter die ik gebruik is van Lifestraw en te koop bij Johnny Jungle - Eco Social shop. Je zoekt een geschikte waterbron en vult de fles met maximaal 650 milliliter water, waarna je de staaf met het filter er in hangt. Door het tuitje in de dop van de fles zuig je het water vanuit de fles door het filter naar je mond. Het filter beschermt tegen 99,999999% van de bacteriën (inclusief E.coli, Salmonella), 99,999% van parasieten (inclusief Giardia en Cryptosporidium) en 99,999% van microplastics. Het filter houdt vieze stukjes zoals zand en beestjes natuurlijk ook tegen.

Voor de lichtgewicht wandelaars onder ons: de fles inclusief filter weegt 167 gram. Hij heeft een karabijnhaak zodat je hem aan je tas kan vastmaken als je dat fijn vindt. Ik stop hem zelf in een zijvakje van mijn tas.

waterfilter-in-een-fles


Bijdragen aan het goede doel

Ik heb gekozen voor deze fles van Lifestraw omdat elke verkoop bijdraagt aan een goed doel. Producent Lifestraw zet zich wereldwijd in om schoon drinkwater beschikbaar te maken. Op die manier dragen ze bij aan wereldwijde gezondheid én verminderen ze het gebruik van plastic flessen in landen waarin niet aan recycling gedaan wordt. Niet alleen leveren ze filters aan inwoners van deze landen, ze dragen ook bij aan educatie. Je leest op hun website meer over hun bijdrage.

 

Welk water kun je het beste kiezen om te filteren?

Hoewel het filter veel mogelijk schadelijke deeltjes uit het water filtert, is het belangrijk dat je nadenkt over welk water je in je fles stopt. Water stroomafwaarts van een fabriek die zware metalen in het water loost levert eerder problemen op dan water uit een bergstroompje. Zoek daarom bij voorkeur kleine stroompjes zo dicht mogelijk bij de bron. Kijk op de kaart waar je deze stroompjes kan vinden, dan weet je ook waar de bron is. Het filter filtert goed genoeg om ook het water uit meren te kunnen drinken. Wees wel kieskeurig in welk meer je kiest. Vermijd water nabij wegen, steden, landbouwgrond en industrieterreinen. 

Gebruik de helderheid van het water niet als raadgever. Schadelijke deeltjes zie je niet (altijd) met het blote oog in het water drijven. In vochtige landen zoals Schotland zijn de stroompjes soms wat bruin doordat ze door veen stromen. Als er geen ander alternatief is, kun je dit water vaak gewoon gebruiken. Het waterfilter haalt de meeste deeltjes er voor je uit en dat aardesmaakje in het water maakt ranja overbodig ;)

water-uit-natuur-filteren-in-fles


Je bestelt je eigen waterfles met waterfilter voor 45 euro bij Johnny Jungle Eco Social shop.

Reacties
Categorieën