gapende gans
Nederland
Paulien
Nederland
12/23/2021
5 min

Slapen in De Gapende Gans: sprookjesachtig cocoonen in de Achterhoek

12/23/2021
5 min

In de Achterhoek staat een huisje waar je zomaar een andere wereld instapt. Rust en verwondering zijn de sleutelwoorden. De Gapende Gans is een houten huisje in een groen, Achterhoeks landschap dat zo uit een sprookjesboek lijkt te komen. De balken zijn krom, de ramen scheef en alles – tot en met het laatste detail – draagt bij aan een warme, dromerige sfeer. Die houtkachel helpt ook natuurlijk… In De Gapende Gans is het heerlijk slapen om daarna wakker te worden in een omgeving vol avontuur. Namens Outdoorinspiratie mocht ik hier logeren en de omgeving ontdekken. In dit artikel neem ik je mee.

-- Dit artikel is geschreven door Leonie Kohl, freelance tekstschrijver uit Zuid-Limburg die namens Outdoor Inspiratie in Nederland op avontuur ging. --

De Achterhoek is alles behalve platgelopen en een ideaal gebied om te verkennen als (micro)avonturier. Hier maak je wandelingen waar je niemand anders tegenkomt, geniet je van de mist over het land (wij waren er in december), word je jaloers van boerderijen en boshuisjes waar je eigenlijk ook zou willen wonen en word je onderweg verrast door uitzichttorens, een wegvliegende buizerd en hobbelige landwegen (weet Google zeker dat dit een ‘echte’ weg is?).

cocoonen-in-de-achterhoek

Dit ontdek je in het vakantiehuisje De Gapende Gans

De Gapende Gans is een bijzonder vakantiehuisje bedacht door de lieve en creatieve gastvrouw Marscha. Ze woont in een 17e-eeuwse boerderij in de Achterhoek en toverde eerder al het bakhuisje om in De Vrolijke Haan, een superschattig vakantiehuisje van maar 12 vierkante meter! Ernaast ligt het nieuwe en grotere huisje, De Gapende Gans, gemaakt van boomstammen, kronkelige takken die Marscha zelf uit het bos heeft gehaald, dikke eikenhouten planken, bundels van wilgentakjes, leemstuc en andere natuurlijke materialen. De ontdekking van dit huisje met alle details is al een lust voor het oog.

gapende-gans-achterhoek

Die ogen laat je vol overtuiging dichtvallen op het matras op de vide. Op de begane grond bevindt zich alles wat je nodig hebt om lekker te cocoonen. Er is een romantisch ingerichte en goed uitgeruste keuken met een aanrechtblad van boerentegels en een ouderwets gasfornuis. Voor het eten hoef je de deur dus al niet meer uit. Aan de boomstamtafel speel je een spelletje of drink je een warme chocomel of een lekker wijntje. Dat kan ook – ultieme aanrader – bij de houtkachel in een van de comfortabele fauteuils. Voor het slapengaan kijk je urenlang naar de dansende vlammen achter het kachelruitje. Een warme douche en hop, het nest in!

gapende-gans-huisje

De hele dag binnenblijven is zeker geen straf, maar dan mis je wel de supermooie omgeving waar De Gapende Gans in ligt. De natuurgebieden rondom zijn makkelijk te bereiken met de auto, met de fiets, maar zelfs ook te voet. De afstanden zijn niet groot. Wij waren met de auto gekomen, dus hebben ons zo verplaatst, maar dat is geen vereiste om te genieten van de omgeving.

gapende-gans-vakantiehuisje

Wat te doen in de omgeving van de Gapende Gans?

We beginnen met de allerbeste tip, die ook leuk is als je gewoon in de buurt bent. Wij vonden het Schaddenpad (12 km) door het Korenburgerveen (dat bestaat uit het Vragenderveen en het Meddose veen) misschien wel een van de mooiste wandelingen tot nu gemaakt in Nederland. Het is enorm afwisselend en je verveelt je geen moment. De veengebieden zijn prachtig met velden van rode grassen, bemoste bomen die mysterieus in het water staan en lange vlonderpaden door riet, bomen en langs plassen. Onderweg kom je langs drie uitkijktorens en kun je zelfs kraanvogels (!) spotten. Er zijn tijdens de wandeling heel wat reigers bestudeerd in de hoop dat het een kraanvogel was… Wil je minder lang wandelen, maar toch langs een mooie uitkijktoren en over die leuke vlonderpaden? Dan is de Wandelroute Korenburgerveen (4,5 km) ook een aanrader. De twee routes overlappen deels.

schaddenpad-uitkijktoren

schaddenpad

Ook wandelden we in het natuurgebied Bekendelle. Hier is de Natuurtocht Bekendelle een goede leidraad, maar wij raden aan om alleen het bovenste deel te lopen en ook de paadjes midden in het natuurgebied mee te nemen, anders loop je er alleen omheen. Het is klein genoeg dat je er niet verdwaalt, maar groot genoeg om allerlei moois te herbergen. Het is (geheel in thema) een sprookjesachtig bos met beekjes en veel omgevallen bomen. Wij hadden hier een echt Achterhoek-gevoel!

natuurtocht-bekendelle

Winterswijk en De Brömmels

Als je in De Gapende Gans slaapt, is het leuk om Winterswijk even te ontdekken. Hier vind je verrassend veel winkeltjes en er hangt een gezellige, vriendelijke sfeer. Ook is er street art te ontdekken en kun je jezelf op allerlei Achterhoeks lekkers trakteren. Die vind je trouwens ook bij Camping & Geitenkaasboerderij De Brömmels, een andere leuke tip in de buurt. Ze hebben een heel leuk streekproductenwinkeltje vol huisgemaakte jammetjes en kazen. De Wolder (wolzolder) is een paradijs als je van kringlopen houdt: boeken, servies, email… alles uit de oude doos. Wij hebben er een hele tijd lekker geneusd tussen de oude spullen. Beneden in het winkeltje namen we een biologisch wijntje en cadeautjes voor de thuisblijvers mee.

de-brommels

winterswijk

Het beste van ons verblijf bij De Gapende Gans waren de gezellige avonden. We kookten eenvoudig maar lekker in de fijne keuken, speelden allerlei spelletjes aan de boomstamtafel en zaten urenlang voor die stralende houtkachel. Marscha legt je trouwens met liefde uit hoe je die gebruikt, dat valt heel erg mee. Zeker in de koudere maanden is zo’n huisje ontzettend gezellig om je lekker in terug te trekken, liefst zonder mobiel, met een boekje of aandacht voor elkaar. Met zoveel te ontdekken in en rond het huisje was logeren hier een warm en gezellig avontuur.

--> Wil je ook eens op avontuur vanuit dit heerlijke plekje? Boek je overnachting via de website van De Gapende Gans.


Reacties
Categorieën