GPS apparaat
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
04/06/2021
5 min

Wandelen met een GPS apparaat

04/06/2021
5 min

Als je overweegt om te wandelen met GPS, zijn er verschillende dingen die belangrijk zijn om te weten. Zoals: wat is een GPS apparaat, hoe werkt zo’n apparaat en waarom zou je zo’n apparaat kopen? Daarnaast vraag je je misschien ook af welk GPS apparaat je moet kopen. Ik vertel je er graag meer over.

Wat is een GPS apparaat?

Voordat je besluit te gaan wandelen met een GPS apparaat, is het handig om eerst te weten wat dit eigenlijk is. Een GPS apparaat is een apparaatje waarmee jij precies ziet waar je je op de wereld bevindt. Dit doet het apparaat door de coördinaten te laten zien in lengte- en breedtegraden of door op een digitale kaart te laten zien waar jij je bevindt. GPS staat voor Global Positioning System. Het is een systeem waarmee je dankzij een stelsel van satellieten je positie bepaalt met een ontvanger, het GPS apparaat. Eind vorige eeuw schoten  Amerikanen satellieten de ruimte in en inmiddels zijn daar Russische (GLONASS) satellieten bij gekomen. In uitvoering zijn de Europese (Galileo) satellieten. GPS apparaten die gebruik maken van zowel de Amerikaanse als Russische satellieten leveren snellere en nauwkeurigere plaatsbepaling. Dit is iets om in overweging te nemen als je gaat kijken welk GPS apparaat je wilt kopen. gps-apparaat

Wandelen met GPS: hoe werkt dat?

Oké met een GPS zie je dus waar je je bevindt. Dat is fijn om te je route te kunnen bepalen en/of je weg terug te vinden door waypoints (herkenningspunten op de kaart) op te slaan. Zo sla je bijvoorbeeld op waar je je auto hebt neergezet of waar je een grote kist met goud hebt begraven (deel je die locatie even met mij?). Je kunt ook een wandelroute volgen door een GPX-bestand in je GPS apparaat te laden. Routes van andere personen zijn online te downloaden en in het apparaat te laden, zodat je niet verdwaald. Als je zelf een route hebt gelopen, leg je deze vast in een tracklog, zodat je hem met anderen kunt delen of hem zelf nog een keer kan lopen. Het is ook een optie om de GPS zelf een route laten bepalen met behulp van waypoints. Je stelt naast een eindpunt diverse tussenstops (waypoints) in, zodat je langs leuke bezienswaardigheden loopt tijdens je wandeling. Mocht je van de route afwijken, dan herberekent het GPS apparaat de wandelroute. wandelen-met-gps-apparaat

Wandelen met GPS apparaat of smartphone?

Nu denk je misschien wel bij jezelf: ja dat kan ik ook allemaal met mijn smartphone, waarom zou ik dan gaan wandelen met een GPS apparaat? Het is waar dat smartphones tegenwoordig een prima GPS ontvanger hebben en ze hebben een vrij groot display dat makkelijk af te lezen is. Het nadeel van de GPS van je  smartphone gebruiken, is dat hij veel stroom gebruikt en bij intensief GPS gebruik binnen de kortste keren leeg is. Daarnaast is een telefoon  veel minder robuust en vaak niet waterdicht. Een smartphone is prima voor kortere wandelingen en minder intensief gebruik. Bij langdurige routes zal een smartphone als snel niet meer voldoende zijn. Wie alleen gaat wandelen doet er verstandig aan om te kiezen voor een GPS systeem met een noodknop. In het geval van nood kun je dan via de satellieten de hulpdiensten oproepen.gps-met-noodknop Ik voel me als solo reiziger extra veilig met mijn GPS met noodknop

De beste GPS-apparaten van 2021

Nu je een idee hebt van wat een GPS apparaat is en hoe hij werkt, hoef je jezelf alleen nog de vraag te stellen welk GPS apparaat je gaat kopen. Ik weet dat er heel veel keuze is en je daardoor vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig voor jou heb ik drie GPS apparaten voor je verzameld die goed geliefd zijn bij wandelaars.

1. Garmin eTrex 10

De Garmin eTrex 10 heb ik op nummer 1 gezet, omdat het een goedkoop instapmodel is. Als je nog moet ontdekken of lopen met GPS echt wat voor jou is, is het een fijne GPS om te kopen. Het is een klein apparaat dat geschikt is voor verschillende outdoor activiteiten, zoals wandelen en bergbeklimmen. Dankzij het formaat stop je hem zo in de heupgordel van je rugzak en heb je hem snel bij de hand wanneer je hem nodig hebt. Hij is waterdicht en schokbestendig. Hoewel het scherm klein is, biedt het wel voldoende leesbaarheid. De Garmin eTrex 10 heeft een batterijduur van 25 uur en moet worden voorzien van twee AA batterijen. Het elektronische kompas van de GPS geeft je richting aan, ook als hij niet helemaal waterpas staat. Via de mini USB laad je kaarten in het apparaat. De bediening van Garmin eTrex 10 gaat via knoppen aan de zijkant. etrex-gps-apparaat

2. Garmin Oregon 750t

Met de Garmin Oregon 750t haal je een geavanceerd GPS apparaat in huis. Hij heeft een 3-inch touch screen dat goed leesbaar is, zelfs in direct zonlicht. Het GPS apparaat ondersteunt staande en liggende weergave. Er zit echter wel een nadeel aan het touch screen: hij is moeilijk te gebruiken met handschoenen aan. Dit maakt het GPS apparaat minder handig als je in koude gebieden gaat wandelen. De Garmin Oregon 750t heeft een ingebouwd kompas, barometrische hoogtemeter, versnellingsmeter en een 8 megapixelcamera voor snapshots. Hij maakt gebruik van zowel de Amerikaanse als Russische satellieten, waardoor hij met zijn hoogwaardige geïntegreerde antenne snel en nauwkeurig je locatie ophaalt. garmin-gps-apparaat

3. Satmap GPS Active 20

De Satmap Active 20 is een eenvoudige, maar effectief GPS-apparaat. Hij is geschikt voor zowel beginners als professionals. Hij heeft een 3,5 inch scherm met hoge resolutie en is makkelijk te bedienen met de grote knoppen. Zelfs met koude vingers of handschoenen zijn de knoppen goed te bedienen. Het is daardoor een goede optie als het grote scherm van de Garmin Oregon 750t je aanspreekt, maar het belangrijk vindt dat je het apparaat ook in koude klimaten kunt gebruiken. De Satmap GPS Active 20 heeft een solide constructie en biedt daardoor goede bescherming tegen schokken. Het scherm is beschermd tegen stoten dankzij het extra stevige glas. Het apparaat kan tot 1,5 meter onder water gedompeld worden en is stofdicht. beste-gps-apparaat