Met de Dreambus op roadtrip rondom het Lauwersmeer
Vriendin Yoshi kwam vanuit de Randstad naar het noorden van het land om samen met mij een roadtrip in onze gehuurde Dreambus camper te maken. Ik kwam als kind al in het Lauwersmeergebied, maar voor haar was het een eerste keer. Samen gingen we op zoek naar de leukste activiteiten, wandelroutes en campings nabij het Lauwersmeer. In dit artikel vind je mijn favorieten.
Met de Dreambus naar het Lauwersmeer
Het was liefde op het eerste gezicht. Het Volkswagen T2 campertje dat wij voor drie dagen bij Dreambus.frl gehuurd hadden, stond ons blinkend op te wachten in de showroom in Drachten. Jordi, die voor deze busjes zorgt, vertelde ons over alle knoppen. Dat zat allemaal net wat anders dan in onze Twingo en Up! en meer zoals je in een speelgoedauto zou verwachten. Na dit vriendelijke ontvangst reden we met het busje de showroom uit en het Groningse platteland tegemoet. Na een tussenstop bij het blotevoetenpad in Opende reden we door schattige dorpjes richting het Lauwersmeer.
Over het Lauwersmeer
Het Nationaal Park Lauwersmeer ligt op de grens tussen Groningen en Friesland, tegen de Waddenzee aan. Het gebied bestaat uit het water van het Lauwersmeer, maar ook uit uitgestrekte rietvelden en weilanden waarop ‘wilde’ konikpaarden en koeien grazen. Ook zijn er bossen en eilandjes waarop vogels in alle rust kunnen broeden. Het Lauwersmeergebied is dan ook een paradijs voor vogels en vogelaars, maar ook liefhebbers van wandelen, fietsen, kanoën en dorpjes bezoeken kunnen er hun hart ophalen.
Het Lauwersmeer ontstond toen in 1969 de Lauwerszee van de Waddenzee werd afgesloten. Eerder stroomde zeewater hier ver landinwaarts en merkte je eb en vloed in de stad Groningen. Dat zorgde ervoor dat er bij een stormvloed honderden doden vielen. Na de watersnoodramp in Zeeland wordt besloten dat er sluizen moeten komen. Dik 60 jaar later is het moeilijk voor te stellen dat de zee die rustig tegen de dijk kabbelt eerder tot in de stad invloed had.
Routevoorstel voor een roadtrip tussen Drachten en het Lauwersmeer
Wil je niet de snelste, maar de mooiste route tussen Drachten en het Lauwersmeer? Dan kun je onze route volgen. Je vindt mijn routevoorstel en mijn favoriete bezienswaardigheden op deze kaart. De ingetekende route komt niet langs alle bezienswaardigheden. Maak zeker uitstapjes naar de plekken die ik op de kaart gemarkeerd heb.
Zoutkamp
Op de zuidelijke grens van het Nationaal Park Lauwersmeer ligt het pittoreske dorpje Zoutkamp. Tot 1960 lag het dorp aan de Lauwerszee en bruisde het dankzij de visserij. Nu ligt Zoutkamp aan diverse rivieren, maar niet meer aan de zee. Nog altijd liggen er vissersboten in de haven en vooral in het visserijmuseum wordt de visserijtraditie nog levend gehouden. Wandel ook naar de vrolijk gekleurde vissershuisjes aan de Reitdiepskade 21.
De Theefabriek
Op een paar minuten rijden van Zoutkamp ligt de Theefabriek. In de voormalige kerk van Houwerzijl kun je nu kiezen uit meer dan 200 theesoorten. Bezoek het theemuseum en de theewinkel en/of geniet van een huisgemaakte thee in de gezellige theetuin. Je kunt hier ook heerlijk (veganistisch) lunchen.
Vogels kijken bij het Lauwersmeer
Het Lauwersmeergebied is dé hotspot voor vogelaars in het noorden van Nederland. Regelmatig wordt hier de zeearend gespot, die hier sinds 2010 ook broedt. In het voor- en najaar is het Lauwersmeer een geliefde tussenstop voor migrerende vogels. In de herfst geven zwermen spreeuwen gratis luchtshows en de weilanden kleuren grijs en zwart met ganzen. Ook zie je hier vaak Neem je verrekijker en vogelgids mee en verstop je in één van de vogelkijkhutten. Fijne hutten zijn:
- Vogelkijkhut Jaap Deensgat
- De uitkijktoren aan de oostkant van het meer
- Uitkijkheuvel De Rug
- Vanaf de dijk bij deze parkeerplaats
- Uitkijkpunt Ezumakeeg Noord
Hier vind je meer vogelkijkhutten.
-> je kunt op deze pagina zien welke vogels er recent gespot zijn in het gebied
Zwemmen in het Lauwersmeer
Ik ga graag zwemmen in het Lauwersmeer. Dat doe ik zelf het liefst vanaf het (honden)strandje bij Lauwersoog. Een stukje verder naar het noorden zijn er geen honden, maar vaak wel meer mensen. Je kunt ook zwemmen vanaf de strandjes bij Oostmahorn.
Let op: in de (na)zomer zit er vaak blauwalg in het water. Controleer voordat je in het water duikt even de waterkwaliteit via internet of via de informatieborden op de strandjes. Bij het bovengenoemde hondenstrandje staat er sowieso één.
Lauwersoog
Het dorpje Lauwersoog zelf vind ik niet echt bezienswaardig, maar de haven is leuk om te bezoeken. Eet een visje en/of patatje in het kleurrijke restaurant Sterkenborg, volgens mijn familie de beste in de regio. Slenter langs de vissersboten in de haven en bezoek Het Informatie Paviljoen HIP. Tussen de haven van Lauwersoog en restaurant het Booze Wief (ook een aanrader) ligt een vlonderpad over een meertje. Je kunt hier ook fijn picknicken.
Schiermonnikoog
Vanuit de haven van Lauwersoog kun je de boot naar Schiermonnikoog nemen. Heb je de tijd? Bezoek dan dit autovrije eiland met eindeloze stranden en schattige dorpjes. Huur een fiets van fietsverhuur Soepboer bij de aanmeersteiger en ontdek het eiland al fietsend. Wil je liever wandelen? Dan kun je met de bus naar je startpunt rijden of eerst een stuk langs de dijk lopen.
Wadlopen
Tijdens een bezoek aan de Waddenzee mag wadlopen natuurlijk niet in de planning ontbreken. Ga niet zelf het Wad op, maar meld je aan voor een excursie. Niet alleen is dat veiliger en legaler, het is ook erg leerzaam. Wij gingen op pad met gids Arno van Wadlopen Pieterburen en dat was echt een feestje. 2.5 uur lang liepen we door de kwelder, over slik en over de bodem van de Waddenzee en onderweg leerden we over alles wat daar leeft.
Schattige Friese dorpjes
Ook aan de Friese kant van het Lauwersmeer valt genoeg te beleven. Volg voordat je na het oversteken van de sluis naar het zuiden rijdt, eerst de dijk een paar kilometer. De dorpjes Moddergat en Wierum zijn erg fotogeniek. Kleine huisjes, monumenten die herinneren aan de kracht van de zee en gezellige restaurantjes. In Moddergat kun je bij Yke-Muoi in huiskamerstijl in een oud huisje genieten van een bakje koffie of thee.
Leuke musea
Ik noemde al eerder het Visserijmuseum in Zoutkamp en de Theefabriek in Houwerzijl. Beide musea zijn leuk om te bezoeken, evenals
- museum ’t Fiskershúske in Moddergat
- activiteitencentrum Lauwersnest
- museum De Anjumer Molen
- vlasmuseum in Ee
Wandelen in het Lauwersmeergebied
Het Lauwersmeergebied is één van mijn favoriete wandelplekken in het noorden van Nederland. Je kunt hier zelf een route uitstippelen met behulp van een app zoals Komoot, of een gemarkeerde wandelroute volgen. Mijn favoriete wandelroutes zijn:
- het Orchideeënpad, 3 km
- het Duindoornpad, 3.1 km (geen honden toegestaan want je loopt tussen de Konikpaarden)
- de Vogelroute, 5.6 km (honden niet welkom)
- de route door de Kollumerwaard, 6 km (geen honden welkom)
Wie liever langer wil wandelen, kan de noordelijke etappes van het Nederlands Kustpad en het Friese Woudenpad volgen. Je kunt ook een rondje om het Lauwersmeer wandelen.
Varen op het Lauwersmeer
Je ontdekt een meer natuurlijk het best vanaf het water. Op een dag met rustig weer moet je dan ook zeker eens gaan varen op het Lauwersmeer. Huur een kano bij camping ’t Ol Gat in Zoutkamp of
Ook de omgeving van het meer, zoals de kern van Kollum, is leuk om vanaf het water te bewonderen. Je kunt daar deze route van Visit Wadden volgen. Bij dierenwinkel Numan in Kollum kun je kano’s huren.
Luxere boten huur je bij bootverhuur Lauwers. Wil je liever varen zonder je zelf in te hoeven spannen? Dan kun je mee op de rondvaartboot. Met de Gebroeders Luden kun je met een boot het Wad op.
Ander transport door het gebied
Ben je op zoek naar een uniek vervoersmiddel tijdens je roadtrip? Parkeer de camperbus en huur een TukTuk of e-scooter. Je kunt ook fietsen over het uitgebreide fietsnetwerk of met een jeep en gids op safari in het gebied.
Kamperen in het Lauwersmeergebied
Mijn favoriete camping in het Lauwersmeergebied is Natuurkampeerterrein It Dreamlan. Hier kun je met je tent, camper en caravan op ruime plekken met uitzicht kamperen. Het terrein is van alle gemakken voorzien en je mag gratis gebruik maken van de kano’s en kajaks. Hier kun je ook e-scooters en fietsen huren als je een dagje wat anders dan de auto wilt. Een paar kilometer verderop vind je Natuurkampeerterrein de Pomp die dichter bij het water ligt.
Vakantieshuisjes nabij het meer
Wil je liever in meer luxe overnachten bij het Lauwersmeer? Dan zijn deze natuurhuisjes iets voor jou:
- logeer met uitzicht op de haven in Anjum
- boek een tiny house op It Dreamlan
- overnacht in het buitengebied van Kollumerpomp
- slaap in de middle of nowhere achter een dijk bij Vierhuizen
Dark Sky Park Lauwersmeer
Het Lauwersmeer en de omgeving van het meer zijn benoemd tot Dark Sky Park. Het is dan ook één van de beste plekken voor sterren kijken in Nederland. Hier is het ’s nachts écht donker en dat kun je legaal beleven, want hier mag je ook na zonsondergang op ontdekkingstocht. Er staan zelfs speciale platformen vanaf waar je op je rug naar de sterren kunt kijken. Dat kan bij Achter de Zwarten en Vlinderbalg. Kijk in de activiteitenkalender van het Nationaal Park wanneer je met een expert op zoek kunt naar (vallende) sterren.
Tip: haal bij een toeristeninformatiepunt een kaart van het Dark Sky Park bij nacht. Hierop staan wandelroutes en uitkijkpunten ingetekend die ook ’s nachts toegankelijk zijn.
Zelf op avontuur in het Lauwersmeer?
Ik kan je van harte aanraden om meer dan één dag uit te trekken voor je avontuur in het Lauwersmeer. Ik vond het geweldig om met het vintage camperbusje rond te touren. Regelmatig zetten we de bus even aan de kant en keken we vanuit onze klapstoelen uit over het meer of de zee.
–> huur hier zelf een Dreambus
Je kunt mijn kaart gebruiken als hulpmiddel bij het uitstippelen van je route.