Leave no trace: hoe doe je dat?

‘Leave no trace’ en ‘leave nothing but foot steps behind’, het internet staat vol met zulke uitspraken. En terecht natuurlijk, want of we nou op klein of groot avontuur gaan, we willen de natuur niet vervuilen of beschadigen. Een paar praktische tips voor leave no trace.

Tip 1: neem je afval mee naar huis

Dat je je afval niet in de natuur achterlaat, lijkt me nogal logisch. Ik hoef jou dat dan ook vast niet meer te vertellen. Ook mandarijnenschillen, bananenschillen en andere fruitschillen die er lang over doen om te verteren, neem je mee naar huis. Zorg dat je altijd een (herbruikbaar) diepvrieszakje of –bakje bij je draagt, zodat je tas en de inhoud niet vies worden. Leer meer over de verteertijden van (voedings)producten die vaak achterblijven in de natuur.

Tip 2: maak een toiletzakje of gebruik een Kula Cloth

Ze zijn me een doorn in het oog, al die wc-papiertjes langs paden en picknickbanken. Laat je wc-papier na het wildplassen en -poepen niet in de natuur achter. Zorg voor een (herbruikbaar) afvalzakje voor je papiertjes of schud wat beter en gebruik er geen. Een andere oplossing: een Kula Cloth. Een uitwasbaar wc-doekje dat je aan je tas te drogen kunt hangen. Wat je ook kiest, zolang je geen wc-papier of ander afval achterlaat vind ik het goed.

(PS. Moet je een grote boodschap doen? Graaf dan eerst een gat en dek het daarna weer goed af. Ook deze papiertjes kun je gewoon mee naar huis nemen).

Wc-papier gebruiken op je wandeling is helemaal prima, maar neem het ook weer mee naar huis

Tip 3: controleer je picknick- of kampeerplek voor vertrek

Het is mij ook wel eens overkomen dat ik achterom kijk en dan een koekjesverpakking rond een picknickbank zie waaien. Tegenwoordig controleer ik zodra ik opsta of er niets achterblijft. (Wild)kampeerplekken controleer ik sowieso voor vertrek, op afval maar ook op achterblijvende haringen, pennen, etc..

Tip 4: sluit je jaszakken

Misschien stop jij je afval heel netjes in de zakken van je kleding of tas, dat is al top! Vergeet daarbij niet je zakken dicht te ritsen, of op een andere manier te zorgen dat je afval niet uit de zak valt of waait. Het kan de besten overkomen.

Tip 5: maak geen vuur waar dat niet toegestaan is

Maak voor het maken van een kampvuur gebruik van plekken die daar speciaal voor bedoeld zijn. Dat iemand voor jou een vuur maakte in een bos, maakt niet dat jij dat ook mag zoek. Zoek plekken waar specifiek aangegeven staat dat vuur maken toegestaan is, of maak gebruik van de aanwezige vuurplaatsen. Veel natuurkampeerterreinen hebben bijvoorbeeld een stookhut.

Zorg ook dat er altijd water in de buurt is en dat je bij droogte niet het hele gebied in de fik steekt.

Maak alleen een vuur in de natuur op plekken die daar speciaal voor bedoeld zijn


Aanvullende tips voor leave no trace?

Wat zijn jouw tips voor leave no trace? Laat ze achter in de reacties!