Xtorm Solarbooster 14W review
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
06/07/2024
5 min

Paulien probeert… SolarBooster 14W zonnepaneel van Xtorm

06/07/2024
5 min

Met de kracht van de zon je telefoon, camera en powerbanks opladen tijdens je meerdaagse wandeltocht met wildkamperen. Ideaal, want daardoor ben je minder afhankelijk van pauzes en stopcontacten in de bewoonde wereld. Ik testte de SolarBooster 14W - Gen24 als mijn eerste zonnepaneellader en deel in dit artikel mijn (goede) ervaring met dat product en mijn mening over zonnepanelen voor hiken in het algemeen.

xtorm-solarbooster-14w

Zo werkt de SolarBooster 14W - Gen24

De SolarBooster 14W - Gen24 is een 14 Watt zonnepaneel bestaande uit twee zonneceloppervlakken. Die flappen kan je tegen elkaar vouwen en met drukknoopjes vastzetten om de cellen te beschermen en het geheel compacter te maken. Via de USB-A en USB-C uitgang kan je de stroom die opgewekt wordt direct in je telefoon, tablet, camera of powerbank laden.

👍 ook zonder stopcontacten opladen

Ik neem de SolarBooster 14W regelmatig mee op mijn meerdaagse wandeltochten. Hoe meer nachten ik achter elkaar kan wildkamperen, hoe blijer ik en mijn bankrekening zijn. Nu werk ik vaak onderweg (foto’s bewerken, mail antwoorden, Instagram update plaatsen, etc.) en moet ik toch regelmatig naar de bewoonde wereld om de boel even op te laden.

Op lange, zonnige dagen lukt het me om mijn telefoon opgeladen te houden met behulp van de SolarBooster. Maak ik lange wandeldagen met weinig pauzes, dan lukt dat me niet en loopt mijn telefoon door gebruik sneller leeg dan ik hem op kan laden. Dat geldt niet alleen voor deze SolarBooster, maar waarschijnlijk voor alle zonnepanelen out there.

Gebruik je je telefoon minder dan ik, omdat je bijvoorbeeld lekker offline en vrij van werk een meerdaagse tocht maakt en je telefoon op vliegtuigstand hebt staan? Dan lukt het je met veel zonnige dagen waarschijnlijk prima om je telefoonbatterij opgeladen te houden met dit paneel.

zonnepaneel-xtorm-solarbooster-14w

Zo snel laadt hij je apparaten op

Ik vond dit handige artikel op de website van Xtorm. Hierin staan de oplaadtijden van verschillende apparaten bij vol zonlicht vermeldt:

  • Telefoon: 2,5 uur
  • GPS Watch: 2 uur
  • Powerbank 10.000 mAh: 5 uur
  • Powerbank 20.000 mAh: 10 uur

Good to know voor de rest van deze review: ik haalde deze oplaadtijden tijdens het lopen niet. Dat komt deels omdat ik vooral op locaties zoals Schotland en het Zwarte Woud wandel. Vaak wolken dus. Bovendien heb ik de panelen op het zonnigste moment van de dag zelden 2,5 tot 5 uur in de juiste hoek tot de zon staan. Ik neem vaak korte pauzes onderweg en tijdens het lopen hangt het paneel niet in de goede hoek. Als ik het beste resultaat wil bereiken, moet ik langere pauzes nemen en meer aandacht besteden aan onze hoek t.o.v. de zon.

👎 gewicht waard of niet?

De SolarBooster 14W - Gen24 weegt 537 gram. Dat is relatief zwaar als je alles in je rugzak zo licht mogelijk wilt hebben. Ter vergelijking: mijn Nitecore NB10000 powerbank weegt slechts 150 gram. Voor het gewicht van de Solarbooster kan ik dus bijna vier van deze powerbanks meenemen. Met elk van die powerbanks kan ik mijn telefoon 1,5 keer opladen. Stel dat ik mijn telefoon elke dag tot 100% wil opladen, zoals me op heel zonnige dagen met veel pauzes met de SolarBooster lukt, dan kan ik met die vier powerbanks dus 6 dagen doen. Ik slaap op mijn tochten vaak sowieso wel elke week in de bewoonde wereld om voorraad aan te vullen en te douchen.

Voor mij is dit SolarBooster dus vooral interessant als ik 6+ dagen niet bij een stopcontact kom. Er van uitgaande dat de zon die acht dagen dan (hard) genoeg schijnt om mijn telefoon elke dag tot 100% op te laden. Dat kan bij volle zon en in de juiste hoek theoretisch in 2,5 uur. In de praktijk lukt dat me - zoals hierboven uitgelegd - niet.

Als je zo lichtgewicht mogelijk wilt hiken, is een zonnecellader (in het algemeen, dit geldt niet alleen voor de Xtorm) misschien niet de meest lonende keuze. Wel vind ik het een fijne vorm van vrijheid om zelf stroom op te wekken in the middle of nowhere en dat is de reden dat ik hem toch vaak meeneem.

xtorm-solarbooster-14w-voor-hiken

👍 makkelijk te positioneren

De SolarBooster komt met een steuntje, zodat je hem makkelijk kan positioneren. Op een digitaal schermpje aan de achterkant zie je de energie-output. Zo kan je de hoek van de SolarBooster veranderen tot het cijfer zo hoog mogelijk is.

Doordat er ringen in de hoeken van de SolarBooster zitten, kan je hem met een veter makkelijk aan je wandelrugzak knopen. Dat heeft alleen zin als je rugzak tijdens het lopen in de zon zit en je de zonnecellen in een gunstige hoek t.o.v. de zon hebt. Midden op de dag zou je hem op de bovenkant van je tas kunnen knopen en zo maximaal zonlicht opvangen.

Dat energie opwekken aan de backpack gaat bij mij niet heel efficiënt. Ik laad daarom vooral tijdens pauzes op. Ik haal de SolarBooster dan van mijn tas en positioneer hem slim richting de zon.

👍 kan tegen een stootje

Ik heb natuurlijk niet expres met de SolarBooster tegen de rotsen geslagen. Maar ik had hem wel open aan mijn rugzak gebonden. Dat vergat ik soms even, waardoor hij tegen de grond of een rots tikte. Dat heeft hij so far fantastisch overleefd. Ik weet van vrienden dat dat niet voor elk merk zo goed gaat, dus dat vind ik een pluspunt van dit Xtorm model. Ook fijn: de zonnepanelen zijn spatwaterbestendig.

xtorm-solarbooster-14w-voor-test

👍 goede keuze onder de zonnepanelen

Ik vond en vind het kiezen van het beste zonnepaneel voor een meerdaagse wandeltocht niet makkelijk. Je wilt een zo groot mogelijke output bij zo weinig mogelijk gewicht. Daarbij wil je ook dat het zonnepaneel stootbestendig is en een lange levensduur heeft.

De Xtorm Solarboosters zijn een goede keuze qua output. Deze panelen hebben een laadefficiëntie van 24%, in tegenstelling tot de 17% van panelen met oudere technologie. De panelen zijn gemaakt van monokristallijn uit één stuk. Ze leveren in hetzelfde zonlicht dus meer op dan veel andere modellen. Bij minder zonlicht doen ze het ook beter dan andere modellen. De Xtorm zonnepanelen zijn wel wat zwaarder dan andere modellen die ik in tests zag, dus dat is weer een afweging om te maken.

Tip: ga je niet backpacken, maar ben je bijvoorbeeld op fietsvakantie of sta je off grid op de camping? Dan kan je voor de 28W SolarBooster kiezen. Deze is groter en zwaarder, maar wekt met meer oppervlakte ook meer stroom op. Ga je echt lang backpacken zonder stopcontacten langs de route, dan is deze ruim 900 gram wegende uitvoering zijn gewicht mogelijk ook waard voor je.

xtorm-solarbooster-14w-voor-aan-rugzak

Aanrader?

Ik zou me eerst afvragen of je het überhaupt de moeite waard vind om het gewicht van een zonnepaneel mee te dragen. Of kies je liever voor hetzelfde (of een kleiner) gewicht in powerbanks? Wil je wel een zonnepaneel mee, dan vind ik de Xtorm SolarBooster 14W - Gen24 een goede keuze. Hij is relatief efficiënt, robuust, spatwaterbestendig en makkelijk te positioneren. En ook niet belangrijk: met nog geen 70 euro relatief betaalbaar.

→ Meer (technische) details lezen? Bezoek de website van Xtorm.

Reacties
Categorieën