Zo laad je je telefoon op tijdens een wandelvakantie
14 maart 2020 
4 min. leestijd

Zo laad je je telefoon op tijdens een wandelvakantie

Hoe laad je je telefoon op tijdens je trektocht, als je niet dagelijks stroom hebt? Vooral als je gaat wildkamperen, kan het lastig zijn de batterij van je telefoon of GPS apparaat of noodknop vol genoeg te houden. Helaas zijn er weinig moderne telefoons die een hele week op één volle batterij kunnen bestaan, en iemand kunnen bellen in een noodsituatie is wel belangrijk. Dit is hoe ik voorkom dat ik onderweg met een lege telefoon-accu komt te zitten:

Het is even zoeken naar een goede kwaliteit powerbank die niet te zwaar is, maar heb je hem eenmaal dan wil je niet meer zonder. Ik laad zowel mijn telefoon als mijn camera op met een powerbank (een soort batterij waaraan je via een USB-kabel apparaten kunt opladen). Die powerbank moet natuurlijk ook opgeladen worden, en dat doe ik overal waar ik toegang tot stroom heb. Ik trek hem nooit helemaal leeg, zodat ik in noodsituaties altijd nog wat over heb om mijn telefoon op te laden.telefoon-opladen-zonder-stroom Gebruik een powerbank om je telefoon op te laden op plekken zonder stroom


In veel landen word je als wandelaar niet gek aangekeken als je vraagt om wat stroom bij je kopje thee. Soms moet je je telefoon/accu afgeven aan de barman omdat er alleen een stopcontact achter de bar zit, soms word je aan een tafeltje gezet waar een stopcontact in de buurt zit. Als je het vriendelijk vraagt is er vaak veel mogelijk. Ik bestel dan ook regelmatig een pot thee als ik tijdens mijn wandelingen langs een gezellig cafeetje kom. Niet omdat ik zelf geen thee kan zetten, maar zodat ik mijn powerbank en telefoon op kan laden. Vaak maak ik van die tijd aan een tafeltje ook dankbaar gebruik om even mijn reisdagboek bij te werken of in alle warmte een boekje te lezen. Tip: vergeet niet een adapter mee te nemen om je telefoon op te laden in landen met een ander stopcontact dan in NL

Sommige wandelaars maken gebruik van een zonnecel of powerbank met zonnecel om hun elektrische apparaten onderweg op te laden. Ik heb zelf de lager geprijsde zonnecellen en powerbanks met zonnecel geprobeerd en was daar niet tevreden over. Ik hoor wel goede verhalen over zonnecellen uit het hogere prijssegment, hoewel deze wel kwetsbaar schijnen te zijn voor barsten in rotsachtig terrein. Een vriend van mij heeft deze zonnecel-powerbank van Xtorm en is daar tevreden over.

telefoon-opladen-wandelreis

Ik wandel vaak in winterse omstandigheden, waarbij de batterij van mijn telefoon snel leeg gaat (ook als ik hem onder mijn jas bewaar). Daar komt bij dat het scherm van mijn telefoon het niet goed doet als hij (licht) vochtig is of ik koude vingers heb. Dat geeft mij niet het idee dat ik echt op mijn telefoon kan vertrouwen, dus ik neem voor de zekerheid altijd een ouderwetse Nokia telefoon (zoals deze van 20 euro) mee. Die batterij gaat dagenlang mee en de toetsen doen het altijd. Ik heb hier een prepaid SIM kaart in zitten waar standaard 10-20 euro op staat.

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft nomadisch als wandelaar, huisoppas en ondernemer. In 2019 zei ze haar baan op om Outdoor Inspiratie op te richten. Ze zet zich sindsdien fulltime in om outdooravonturen toegankelijk te maken voor iedereen. Ze schreef een e-book over trektochten maken en geeft masterclasses en cursussen over wandelen, huisoppassen, (solo)reizen en (outdoor)ondernemen.
Reactie plaatsen