Veganistische wandelkleding: deze afwegingen kun je maken
Outdoorspullen
paulien@outdoorinspiratie.nl
Outdoorspullen
06/01/2021
4 min

Veganistische wandelkleding: deze afwegingen kun je maken

06/01/2021
4 min

Als je vaak de natuur in trekt, is het vanzelfsprekend om ook duurzame keuzes te maken, om die mooie natuur te behouden. Eén van de gebieden waarop je volop duurzame keuzes kunt maken, is je outdoor uitrusting. Maar er zijn zoveel overwegingen die je kunt maken, dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Wat is dan de duurzaamste keuze? Om heel eerlijk te zijn: dat hangt helemaal af van jouw prioriteiten en jouw visie op de wereld.

-- Dit artikel is geschreven door Charlotte Bax. Ze is blogger, natuurliefhebber en zelfbenoemde Hobbit. Met haar blog EcoHobbit.nl wil ze zoveel mogelijk mensen inspireren om duurzaam en natuurlijk te leven door tips en inzichten te delen, en door een inkijkje te geven in hoe ze zelf haar duurzame pad bewandelt. --

veganistische-kleding

Veganistische wandelkleding: leer of vegan leer?

Eén van de meest voor de hand liggende keuzes: kies je voor leren of vegan leren wandelschoenen? Leer is een natuurlijk materiaal, dat na verloop van tijd weer vergaat (hoewel dat lang kan duren, kijk maar naar resten van leren schoenen uit de prehistorie). Leer is flexibel, en als je het goed verzorgt en trouw invet, kunnen je schoenen jarenlang meegaan – je hoeft ze dan alleen af en toe te verzolen. Wil je niet dat er dode dieren in jouw schoenen worden verwerkt, dan kun je opten voor vegan leer. Dit ziet eruit als leer, maar is vaak een kunststof. Kunststof breekt echter niet natuurlijk af, en mijn ervaring is dat in plastic nepleer vaak snel scheurtjes komen bij intensief gebruik, en dan kun je je schoenen weggooien 🙁  Er zijn al wel kleine modemerken die werken met plantaardig leer, maar verder dan handtassen en sneakers gaat dat nog niet. Groot gat in de markt dus! Kan niet wachten tot ik wandelschoenen van appel-, cactus- of ananasleer kan proberen. Persoonlijk vind ik het belangrijker dat mijn schoenen zo lang mogelijk meegaan, zodat ik zo min mogelijk nieuwe schoenen hoef te kopen. Dat is binnen mijn levensstijl en overtuigingen het duurzaamst.

veganistische-wandelschoenen

Veganistische wandelkleding: dons of polyester?

Eenzelfde keuze vind je bij de aanschaf van je slaapzak: kies je voor het natuurlijke dons, of voor een kunststof optie? Dons is lichter, maar synthetisch materiaal houdt je warmer wanneer het nat is geworden. En in beide gevallen kun je duurzame opties vinden: denk aan gerecyclede polyester, of geraapt dons in plaats van geplukt.

 

Veganistische wandelkleding: wol of polyester?

Ook in je thermo-ondergoed, wandelsokkenen warme truien heb je de keuze tussen een natuurlijk materiaal – wol – en polyester. Pure wol slijt wat sneller, maar kan op een natuurlijke manier door de aarde worden afgebroken. Polyester kan je ook goed warm houden, slijt minder snel, maar is niet natuurlijk afbreekbaar. Ook hier: kwestie van prioriteiten. Er zijn prima gerecyclede opties te koop! Waar ik tegenwoordig wel op probeer te letten, is dat ik geen mix van natuurlijke en polyester stoffen koop. Dat een stof gerecycled is, betekent namelijk niet dat hij ook weer recyclebaar is. Gemengde stoffen kun je praktisch niet van elkaar scheiden: ze kunnen dus niet op een natuurlijke manier vergaan, maar je kunt ze ook niet meer recyclen. Koop dus het liefst puur natuur of puur kunststof.

wol-wandelkleding

Alternatieven voor dierlijk materiaal in wandelkleding

Verder zijn er een aantal fijne plant-based materialen die langzaam maar zeker ontdekt worden. Denk bijvoorbeeld aan bamboe: heerlijk zacht, antibacterieel en vochtregulerend. Prima als hikingondergoed wanneer je niet per se thermospul nodig hebt. Of wat dacht je van lyocell (ook wel bekend onder de merknaam Tencel)? Dit wordt gemaakt van eucalyptushout. Is te vergelijken met katoen, maar ook hier: antibacterieel, zacht. Groot voordeel is dat het stukken sneller opdroogt dan katoen! Zo heb ik vaak genoeg in lyocell jeans gewandeld, ook langere afstanden en met vies weer. Daarnaast is het misschien interessant om te kijken naar stoffen van linnen, hennep of brandnetel. Linnen werd historisch gezien veel gebruikt als ondergoed, omdat het net als wol lang gedragen kan worden zonder te gaan stinken. Daarnaast is de productie een stuk duurzamer dan katoen: er is veel minder land en water nodig, geen pesticiden, het kan gewoon in landen als Nederland groeien, en als je het goed doet, kun je zelfs 2x per jaar van oogsten. Tegenwoordig is linnen wel vrij duur, omdat het weinig meer wordt verbouwd en het verwerken tot garen en stof een vrij arbeidsintensief proces is.

veganistische-wandelkleding

Lang verhaal kort

Er is niet per se een goede of foute keuze: het ligt er maar net aan op welke vlakken jij je duurzame keuzes maakt en wat jij zwaarder vindt wegen. En soms is een duurzame materiaalkeuze ook lastig: een katoenen tent is bijvoorbeeld veel te zwaar om mee te nemen in je rugzak, dat is gewoon niet te doen. Je bent dan min of meer gebonden aan polyester, maar je kunt wel kijken naar de rest van het productieproces. Hoe duurzaam gaat dat? Of kies voor tweedehands, huren, delen en lenen. Onthoud: minder consumeren is sowieso de duurzaamste keuze. Verder is het vooral belangrijk dat je weet welke keuzes je kunt maken, dat je keuzes maakt die voor jou haalbaar zijn, en dat je bewust kiest voor wat jij belangrijk vindt op duurzaamheidsgebied.

 

–> Wandel en kampeer jij met oog voor de wereld? Dan vind je misschien mijn blogberichten over veganistisch backpacken en duurzaam kamperen ook interessant. Lees ook het blog van Christine over de dier(on)vriendelijkheid van dons en wol in wandelkleding.

 

Alle foto’s m.u.v. de schapenfoto zijn gemaakt door Orkarin Fotografie 

Reacties