De fijnste wandelbroeken voor vrouwen
Wandelbroeken voor vrouwen shoppen is best een uitdaging. Niet alleen is de pasvorm vaak niet ideaal, zeker niet voor vrouwen met curves, ook zijn ze vaak niet heel modieus. Gelukkig hebben we steeds meer keuze buiten de beige afritsbroeken. Ik kreeg op Instagram veel vragen over wat nou een fijne wandelbroek voor een vrouw is. In dit blog heb ik mijn favorieten en een aantal van jullie favorieten verzameld.
Wandelbroeken voor vrouwen: broek of legging?
Wandelkleding-dragers kun je onderverdelen in twee groepen: de legging-fans en de broeken-fans. Ik droeg zelf altijd wandelbroeken van redelijk stevig materiaal, maar ben een jaar geleden overgestapt op wandelleggings. Een groot voordeel van leggings vind ik het soepele draagcomfort en het feit dat er ook rek in de broekband zit. Ik heb zelf vaak buikpijn na het eten (en ook na meerdere dagen niet naar de wc kunnen tijdens een meerdaagse wandeling), dus dan is die extra ruimte welkom. Probeer voor jezelf, voordat je een lange wandeling gaat maken, wat voor jou het beste zit.
Waarom een wandelbroek dragen?
Misschien vraag je je af waarom je überhaupt een wandelbroek zou kopen, en niet 'gewoon' in je dagelijkse broek kunt wandelen? Wandelbroeken zijn vaak gemaakt van soepeler materiaal, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt. Ook beschadigt het materiaal minder snel en zijn de broeken vaak verstevigd op plekken die het het zwaarst te verduren krijgen (zoals de knieën). Het grootste voordeel van wandelbroeken boven spijkerbroeken is misschien nog wel de soepelheid en plaatsing van de naden. Niets is zo vervelend als twee naden die tussen je bovenbenen herhaaldelijk tegen elkaar schuren, en zo schuurplekken veroorzaken. Wie graag in een legging wandelt, kan ook voor een 'gewone' legging gaan in plaats van een wandellegging. Zelf loop ik in mijn oude hardloopleggings, om die een tweede leven te geven met het oog op duurzaamheid.
Duurzame wandelbroeken voor vrouwen
Duurzame labels zijn een hype op wandelkleding. Zelfs Decathlon riep lange tijd dat ze duurzame outdoor kleding verkopen, terwijl dat voor die prijzen natuurlijk nooit kan. Wie wat verder in die claims duikt, ziet dat ze vaak niet écht duurzaam zijn. Ook ik vind het soms lastig om door de bomen het bos nog te zien. Vaude staat bekend als één van de duurzaamste outdoor merken en is vrijwel altijd één van de betere keuzes. De broeken van Vaude, zoals de Farley IV pants, zijn vooral geschikt voor vrouwen met weinig (grote) rondingen.
Wandelbroeken voor vrouwen met weinig rondingen
De standaard-pasvorm van de meeste wandelbroeken is vrij recht, dus als vrouw met weinig rondingen ben je in de wandelbroeken-wereld in je voordeel. Mijn keuze zou gaan naar broeken van Vaude of Patagonia met het oog op duurzaamheid. Qua materiaal en pasvorm ben ik fan van de broeken van Fjallraven (en dan met name de Keb). Tip voor vrouwen met lange benen: vaak hebben de wandelbroeken voor mannen langere broekspijpen. De broeken van Fjallraven zijn zo ontworpen dat je zelf de broekspijpen nog om kunt slaan en vast kunt naaien, waardoor ze voor elke lengte vrouw geschikt zijn.
Wandelbroeken voor vrouwen met brede heupen
Ik heb relatief brede heupen en een relatief smalle taille, en ik ben jarenlang op zoek geweest naar een broek die niet twee vuisten te breed was op de taille. Vorig jaar vond ik eindelijk een lijn waarvan ik elke curved broek qua verhoudingen paste. De lijn van Fjallraven. De Nikka en Keb broeken zijn daarbij mijn favoriet voor zowel lange als korte broeken. Volgens sommige vrouwen kan het ook helpen om op de mannenafdeling te shoppen, al houd ik daarbij zelf vaak het probleem met een (te) brede tailleband. De broeken van Revolution Race lijken qua modellen wat op die van Fjallraven. Hoewel Revolution Race geen 'curved' line heeft, wordt er wel onderscheid gemaakt tussen 'regular fit' en 'slim' fit (waarbij laatstgenoemende voor vrouwen met weinig rondingen is).
De fijnste wandel-leggings De Fjallraven Abisko trekking tights (leggings) zijn populair onder veel wandelende vrouwen. En niet voor niets, want dankzij de verstevigingen en versoepelingen op de juiste plaatsen zit de legging lekker, terwijl hij ook beschermt. Voor vrouwen met niet teveel curves, heeft duurzaam outdoormerk Vaude ook fijne leggings. Ook een stevige yogalegging kan fijn zijn om in te wandelen. In de winter draag ik het liefst een gevoerde legging, of anders een zomerlegging met daaronder een thermobroek. Zelf wandel ik op dit moment in mijn oude Nike hardloopleggings, die als nadeel hebben dat ze dun zijn, doorschijnen en snel beschadigen door rotsen en takken.
Tips voor het kopen van een wandelbroek
Let bij het kopen van een wandelbroek op de volgende zaken:
- zitten de naden van de broek niet op een schuur-gevoelige plek?
- is de knoop of broekband niet zo dik dat hij in je buik gaat drukken als je er een wandelrugzak op draagt?
- is de broek van goede kwaliteit, of moet je elk jaar een nieuwe kopen? (vaak is het voordeliger en duurzamer om in een duurdere broek te investeren)
- kan ik extra lagen kleding onder de broek dragen in koude omstandigheden?
- mag je de wandelbroek wassen in de wasmachine?
- is de wandelkleding duurzaam geproduceerd?