Wandelen langs de Leuvenumse beek
Afgelopen herfst wandelde ik de Leuvenumse Beek wandelroute in het Leuvenumse bos. Nu heb ik sowieso een zwak voor wandelroutes op de Veluwe, maar deze sprong er voor mij wel echt uit.
De Leuvenumse beek en het Leuvenumse bos
De Leuvenumse beek is de langste beek op de Veluwe. Hij slingert door het Leuvenumse bos, in de omgeving van Hulhorst en Ermelo. Vroeger lag op de locatie van het bos zand en heide en zag het er uit als het naastgelegen Hulshorsterzand. Inmiddels zijn de zandstuifduinen begroeid met bomen en kun je door het glooiende bos wandelen. Het bos is onderdeel van een 3500 hectare groot gebied waar geen verharde wegen doorheen lopen. Je vind hier daarom volop wild en, eenmaal dieper in het bos, een heerlijke rust.
Lang geleden slingerde de beek, maar toen werd hij rechtgetrokken. Natuurmonumenten heeft ervoor gezorgd dat de beek weer net als vroeger door het bos kronkelt. In de beek leeft de zeldzame beekprik, die tot een paar jaar terug niet meer gevonden werd. Dankzij de aanwezigheid van de zeldzame vis, komt de beek in veel Nederlandse natuurdocumentaires voor.
In de herfst wordt de slingerende beek omgeven door oranje kleurende beukenbomen. In de winter mag de beek buiten haar oevers treden, wat voor fotogenieke situaties zorgt.
Geïnteresseerden kunnen hier de geschiedenis van de beek lezen.
Wandelroutes langs de Leuvenumse beek
Ik liep de 15.5 kilometer lange wandelroute vanaf de parkeerplaats net voor het YMCA hostel aan het Hulshorsterzand. Ik kan de route niet op internet vinden, maar op Staatsbosbeheer kaarten staat hij ingetekend en hij is goed gemarkeerd. Vanaf de parkeerplaats beginnen nog twee wandelroutes, waarvan één bruine route die over het zand slingert en een gele die er volgens mij wat tussenin ligt.
De groene wandelroute leidt je eerst het Hulshorsterzand op. Op deze grote zandverstuiving is het verre van stil, met de snelweg die er pal naast ligt, maar het uitzicht is fantastisch. Volg waar de groene en bruine route splitsen even de bruine pijltjes naar een uitzichtpunt (tweede heuvel vanaf de afsplitsing). Loop daarna terug om alsnog de groene route over zand en heide en door beuken- en dennenbos te volgen. De route slingert grotendeels langs de beek, en op de terugweg ook voor een groot deel door sprookjesachtig dennenbos. Halverwege, in Leuvenum, kun je genieten van een welverdiende pauze met een hapje en een drankje.
Voor een korter rondje door het Leuvenumse bos, kun je terecht aan de Poolseweg in Ermelo. Vanaf daar volg je 5.5 kilometer lang de blauwe paaltjes. Er loopt ook een 22 kilometer lange OV-stapper van station Ermelo naar Leuvenum. Je kunt deze uitbreiden met een tweede OV-stapper en zo uitkomen bij het station van Nunspeet.