Wandelen op het Wekeromse Zand
Het Wekeromse Zand ontdekte ik bij toeval toen ik over het Veluwe Zwerfpad wandelde. Ik was direct verliefd op de heuvelige zandverstuiving en gebruikte deze later als locaties voor fotoshoots. Ik vertel je meer over dit gebied en de wandel- en kampeermogelijkheden in de omgeving.
Het Wekeromse Zand
Het Wekeromse Zand ligt nabij het dorpje Wekerom, tussen Otterlo en Barneveld. Het natuurgebied is ruim 110 hectare groot en bestaat naast stuifzand uit bossen en heide. De (dennen)bossen liggen op zandduinen, waardoor ze prachtig glooiend zijn. Er leven vele planten- en diersoorten, waaronder de Moeflon.
–> je kunt hier een podcast luisteren over de geschiedenis van het Wekeromse zand
Parkeren
Voor een bezoekje aan het Wekeromse Zand parkeer ik zelf meestal op deze parkeerplaats aan de Edeseweg vanuit Wekerom. Vanaf hier wandel je binnen een paar minuten naar de zandvlakte. Let op met de aanrijroute: er is één zandpad (aan de kant van Wekerom gezien vanaf de parkeerplaats) die vaak wat rul en dus niet voor elke auto even goed begaanbaar is. Je kunt beter een stukje verder rijden en dan vanaf de kant van Ede de afslag van de Edeseweg nemen.
Je kunt ook bij de IJzertijdboerderij parkeren en dan wat verder lopen.
Mag de hond mee?
Nee, de hond is op het gehele Wekeromse Zand niet toegestaan.
Wandelroutes op het Wekeromse Zand
Over het Wekeromse Zand lopen meerdere gemarkeerde wandelroutes. Zo is er een rode route van 7.5 kilometer en een blauwe route van 2 kilometer. Beiden beginnen aan de Vijfsprongweg.
Ook kun je in het gebied twee Klompenpaden volgen. Zelf vind ik het Valkschepad een aanrader. Een alternatief is het Beek- en Bultpad.
Het Streekpad het Veluwe Zwerfpad loopt over het Wekeromse Zand op de etappe tussen Otterlo en Lunteren.
Tip: wandelen tussen bloeiende heide
Het Wekeromse Zand is het hele jaar door mooi, maar in de nazomer extra indrukwekkend. De heideplanten aan de randen van de zandvlakte kleuren dan felpaars, wat voor nog meer afwisseling in je wandeling zorgt. Ga net na zonsopkomst op pad om een laagje mist boven de bloeiende heide te bewonderen en fotograferen.
Wild kijken
Op het Wekeromse Zand grazen wilde dieren. Ik had er voor het eerst in mijn leven een ontmoeting met een groepje moeflons. Overdag zie je de moeflons en andere wilde dieren weinig, maar ’s avonds heb je meer kans. Er staat een publiek toegankelijke wildobservatiepost met kijkgaten waardoor je naar een veldje kijkt. Geduld loont en een verrekijker is handig.
Voor de uitkijkpost parkeer je op het parkeerplaatsje bij de Robert N. Greene gedenksteen.
Andere bezienswaardigheden in de omgeving
Nabij het Wekeromse Zand staat een replica van een IJzertijdboerderij, omgeven door Celtic fields en grafheuvels in de omgeving. Je kunt de boerderij gratis bezoeken en vanaf een torentje de boerderij en omliggende velden beter zien. Op de bordjes op de toren staat meer informatie over wat je allemaal ziet. Erg leuk om een uitstapje naar te maken. Loop of fiets een stukje over het zandpad en bezoek de Germaanse put die daar midden in een bosje op een akker staat. Ik zou er niet apart heen lopen, maar als onderdeel van een wandelroute is het leuk.
Wandel over het Wekeromse Zand richting Lunteren en je bereikt het Middelpunt van Nederland. Nederland zonder koloniën, dat dan weer wel. Beklim de heuvel en besef je even dat de dichtstbijzijnde Nederlandse grens in alle richtingen even ver weg is.
Overnachten nabij het Wekeromse Zand
Ik kampeer voor een bezoekje aan de zandvlakte het liefst op Natuurkampeerterrein Harskamperdennen aan het Kootwijkerzand. Het is een stukje rijden, maar ik vind deze camping verreweg de mooiste in de omgeving. In Otterlo en Lunteren vind je campings die dichterbij het zand liggen. Een aanrader in Lunteren is Camping de Rimboe, die prachtig in het bos ligt.
Overnacht je liever in een vakantiehuisje? Dan zijn deze plekjes midden in de natuur wat voor jou:
- dit betaalbare snoephuisje bij Lunteren
- deze bungelow met boszicht in Otterlo
- dit comfortabele huisje met tuin in Otterlo
- dit bijzonder gevormde huisje in de weilanden bij Ermelo
Meer zandvlaktes op de Veluwe
Actief stuivend zand komt in Noord-West Europa vrijwel alleen in Nederland nog voor. Dat maakte de stuifzandgebieden op de Veluwe erg speciaal. Naast het Wekeromse Zand vind je er o.a.
- het Kootwijkerzand
- de zandvlakte nabij Otterlo
- de stuifzandvlakte binnen de hekken van Nationaal Park de Hoge Veluwe
- de zandvlakte nabij de Leuvenumse Beek