Wildkamperen in Schotland: dit moet je weten
Wildkamperen in Schotland: mag dat? Yes! Je mag je tent vrijwel overal in het wild opzetten, wat Schotland een geweldig land maakt voor meerdaagse wandeltochten. De regels voor het wandelen over en kamperen zijn vastgelegd in de Scottish Outdoor Access Code. In dit artikel deel ik alles wat je moet weten over wildkamperen in Schotland
De basisprincipes voor wandelen en wildkamperen in Schotland
In Schotland mag je vrijwel overal vrij wandelen en fietsen over openbaar en privéland, mits je je aan de regels houdt. De Schotse Outdoor Access Code is gebaseerd op drie basisprincipes, die gelden voor landeigenaren en bezoekers:
- respecteer elkaars privacy en veiligheid en het levensonderhoud (vee, akkers, etc.) van landeigenaren
- leave no trace: laat het landschap achter zoals je het vond
- gedraag je verantwoordelijk en wees je bewust van de mogelijke gevaren onderweg
Klinkt logisch allemaal, en toch gaat het niet altijd helemaal zoals zou moeten. Nog te vaak worden er niet goed voorbereiden mensen met een helikopter gered. Kies paden uit die passen bij je conditie en vaardigheden en weet hoe je jezelf veilig houdt in verschillende weersomstandigheden. 'Vier seizoenen in één dag' is in Schotland geen grapje.
--> lees hier de hele Outdoor Access Code.
Aanvullende regels voor wildkamperen in Schotland
Ook bij wildkamperen houd je je natuurlijk aan de Outdoor Access Code. Dat betekent dat je onder meer de volgende regels opvolgt:
- kampeer niet in grote groepen
- blijf maximaal drie nachten op één plek staan om de natuur niet teveel te beschadigen
- kampeer niet in velden waar een hek omheen staat en/of waarin vee graast
- zet je tent niet op in een veld vol gewassen die duidelijk door een boer geplant zijn
- neem al je afval (inclusief wc-papier en etensresten) mee naar huis (tip: gebruik een Kula cloth)
- maak geen open vuur als dat niet echt nodig is
- wildplassen en -poepen doe je op minstens 30 meter afstand van water
- laat de plek achter zoals je hem gevonden hebt (of schoner natuurlijk)
Je mag niet overal wildkamperen
Niet overal in Schotland mag je wildkamperen. In het natuurgebied Loch Lomond & the Trossachs heb je met een uitzondering op de regel te maken. Hier zijn speciale camping management zones aangewezen waarin je niet zomaar mag wildkamperen. Deze regels zijn ingesteld nadat er te(veel) grote groepen samenkwamen en vuren maakten. Onder meer aan de oevers van Loch Lomond (ook langs de West Highland Way) mag je enkel op de campings of in een vergunningszone kamperen. Voor die vergunningszone moet je een permit kopen. Hiervoor betaal je vier pond per persoon, waarvoor je op een aangewezen plek in het bos zonder voorzieningen kampeert.
Handig om te weten over deze zones:
- je kunt een vergunning kopen voor maximaal drie nachten
- alleen tussen maart en september heb je een permit nodig. In de rest van het jaar gelden geen beperkingen
- je bestelt je permit tot vier weken van tevoren via deze website. Je hoeft het bewijs niet te printen, zolang hij op je telefoon opgeslagen is.
- bekijk hier campings met prachtig uitzicht over het loch. Houd er rekening mee dat deze niet hele jaar door geopend zijn.
Is wildkamperen in Schotland moeilijk?
Dat wildkamperen in Schotland legaal is, betekent niet dat het altijd makkelijk is. Ja, er zijn heel veel toffe plekken om te overnachten, maar soms moet je een zoeken naar een geschikte plek. Zo heb ik noodgedwongen eens ergens in een soort veen en eens bovenop heideplantjes gestaan.
Er zijn op internet coördinaten van wildkampeerplekken te vinden, maar ik zoek liever mijn eigen plekken om de natuur daar zoveel mogelijk te sparen. Als je de basis van kaartlezen begrijpt is het vinden van plekken op de kaart helemaal niet zo moeilijk.
Is (solo) wildkamperen veilig?
Ik heb me nog nooit onveilig gevoeld tijdens het (solo)wildkamperen in Schotland. Het grootste gevaar zit hem er niet in de mensen die mogelijk kwaad willen doen (maar daar zou ik me niet zo druk over maken), maar in het soms snel omslaande weer. Ik heb in de vele maanden die ik in Schotland verbleef heel zware stormen meegemaakt waarbij ik blij was dat ik in een huis zat. Ik heb ook in de vroege zomer in een sneeuwstorm gekampeerd en in de mist kan het er behoorlijk spoken.
Zorg dat je, net als in andere landen, je wildkampeerplek in Schotland zorgvuldig uitzoekt. Zet je tent niet op onder een helling waar mogelijk stenen vanaf komen rollen en niet aan de oever van een rivier of loch waarvan het waterniveau snel kan stijgen. Houd de weersvoorspelling in de gaten en zoek tijdens stormen beschutte plekken waar de bomen niet teveel blootgesteld worden aan de windstoten.
Duurzaam wildkamperen in Schotland
Ik schreef het al: leave no trace. Je bent te gast in de natuur en op privéland en het is fantastisch dat jij daar gratis in je tentje mag slapen. Laat jij het netjes achter, dan blijft deze vrijheid hopelijk nog lang bestaan.
Met wildkamperen bespaar je een hoop overnachtingskosten. Ideaal, maar niet heel goed voor de lokale economie. Ik probeer de economie daarom op andere manieren te ondersteunen. Ik bestel regelmatig lunch en drinken in horecagelegenheden en maak gebruik van het openbaar vervoer. Verblijf je veel in bothies? Dan zou je een donatie kunnen doen aan de Mountain Bothy Association die ze onderhoudt. Ik ben donateur van Mountaineering Scotland.