14 boeken over de bergen

Met de beentjes op hoog in de zomerzon, of onder een fleecedekentje op een druilerige winterdag. Er is altijd een goede situatie om boeken over de bergen te lezen. Ik deel een berg boekeninspiratie met je!

1. De acht bergen: mijn favoriete boek over de bergen

Mijn all time favoriete boek over de bergen is De acht bergen. Het boek neemt je mee in de levens van twee jeugdvrienden, Pietro en Bruno, die opgroeien in de bergen van Noord-Italië. Schrijver Paolo Cognetti omschrijft de landschappen en het leven in de bergen zo mooi, dat ik het boek met een gevoel van nostalgie las. Lees over het volwassen worden en het uit elkaar groeien van de twee mannen, waarbij de bergen als metafoor gebruikt worden. Ik las dit boek in één middag uit, waarna ik spijt had omdat ik niet langer van die mooie zinnen kon genieten.

De acht bergen van Paolo Cognetti


2. De levende berg

Als Schotlandliefhebbers moest ik De levende berg natuurlijk wel lezen. Nan Shepherd neemt je in dit boek mee op een spirituele ontdekkingstocht door de Cairngorms, een bergketen in Schotland. Ze schrijft poëtisch en filosofisch, waarbij haar liefde voor de natuur duidelijk merkbaar is. Ze ziet de bergen als een levend organisme dat ademt, beweegt en leeft. Als ik tijdens mijn trektochten in Schotland nog niet verliefd was geworden op de landschappen van de Cairngorms, dan was ik dat na het lezen van dit boek wel. Nel filosofeert in het boek ook over onze rol in die natuur en de zin van ons leven.

De levende berg van Nan Shepherd


3. Into Thin Air

Jon Krakauer ken je misschien als schrijver van de outdoorklassieker Into the Wild. Deze man kan waargebeurde verhalen zo fantastisch vertellen. In Into the Wild schrijft hij over een tragische expeditie naar de top van de Mount Everest in 1996. Hij deed zelf mee aan de expeditie en vertelt dus uit eigen ervaring. Je leest over het afzien en de uitdagingen van het beklimmen van de hoogste top ter wereld. Hoe neem je beslissingen in extreme omstandigheden en wat voor gevolgen heeft dat? Een indrukwekkend en realistisch kijkje in de wereld van het bergbeklimmen.

Into Thin Air van Jon Krakauer (Engelstalig)


4. Zuurstofschuld: een Nederlands boek over de bergen

Toine Heijmans schrijft in Zuurstofschuld zo realistisch, dat ik me vaak afvroeg of ik een waargebeurd verhaal las. Nee, dat is het niet. Je krijgt een kijkje in de bergliefde van hoofdpersoon Walter en zijn klimviend Lenny. Reis mee naar toppen in de Alpen en de Himalaya. De ervaringen van de mannen zijn verweven met verhalen over iconische alpinisten en plekken. Hun liefde voor de bergen komt niet zonder kosten (meer ga ik niet spoilen). Ik ben dol op de mooie schrijfstijl van Toine en kon dit boek moeilijk wegleggen.

Zuurstofschuld van Toine Heijmans


5. The snow leopard

Ga mee op trektocht door het ruige Himalayagebergte in Nepal. Schrijver Peter Matthiessen gaat hier op zoek naar de zeldzame en mysterieuze sneeuwluipaard (snow leopard). Niet alleen dat, hij onderzoekt ook de lokale schapen en leert zichzelf steeds beter kennen. Boeddhisme speelt hierbij een belangrijke rol. Zijn mooie beschrijvingen van wat er buiten en binnen hem gebeurt, maken dit boek een echte klassieker.

The snow leopard van Peter Matthiessen (Engelstalig)


6. Overleven op de K2

Een van Nederlands bekendste klimmers, Wilco van Rooijen, neemt je in zijn boek mee naar de K2. Deze 8.611 meter hoge bergtop op de Pakistaans-Chinese grens is de op een na hoogste berg ter wereld. Een op de vijf bergbeklimmers die de top willen halen, overleeft dat niet. Wilco laat zich daar niet door tegenhouden en probeert deze top in 2008 te bereiken. Dat wordt geen sprookjesachtig succesverhaal. In Overleven op de K2 lees je over de ramp en het (nauwelijks) overleven van de schrijven.

Overleven op de K2 van Wilco van Rooijen


7. Bergen aan zee

De hoofdpersoon van Bergen aan zee is getrouwd met een beroepsbergbeklimmer. In dit boek kruip je in haar huid en ontdek je hoe het is om thuis te zitten terwijl je man gevaarlijke expedities onderneemt. Dat levert de nodige struggles op, maar ook dan weet de man niet van stoppen. Ik vind het leuk hoe bekende klimverhalen uit de geschiedenis in het verhaal verweven zijn. Het boek is vooral fijn voor wie van een wat poëtische schrijfstijl houdt.

Bergen aan zee van Pauline Slot


8. In de schaduw van de berg

In de schaduw van de berg is een inspirerend, avontuurlijk en waargebeurd boek over de bergen. Schrijfster Silvia heeft als een van de weinige vrouwen de Seven Summits beklimmen. Ze verliet haar baan in Silicon Valley, waar ze geen gelukkig leven leidde, om te gaan klimmen. Haar nieuwe hobby liep zo uit de hand, dat ze uiteindelijk de hoogste berg van elk continent beklom. In dit boek beschrijft ze haar klim naar de top van de Mount Everest, waarin ze je meeneemt in haar hoofd en haar geschiedenis.

In de schaduw van de berg van Silvia Vasquez-Lavado


9. The Book of the Alps: een koffietafelboek over de bergen

Het Book of the Alps wil je alleen al hebben om met een kop thee in de hand doorheen te bladeren. Ik hou van de illustraties. Het hardcoverboek is geen verhaal, zoals bovenstaande boeken, maar meer een encyclopedie. De 290 pagina’s zijn gevuld met (Engelstalige) informatie over de Alpen. Niet stoffig geschreven, maar juist heel modern en leesbaar. Een must-read voor wie net zo dol is op de Alpen als ik.

The Book of the Alps (Engelstalig)


10. Beyond possible

In Beyond possible lees je het waargebeurde verhaal van de recordbrekende bergbeklimmer Nims Purja. Hij beklom 14 van 's werelds hoogste bergen in slechts zes maanden en zes dagen. Zelfs mensen die meer van klimmen weten dan ik, dachten dat dat onmogelijk was. Je leest over de uitdagingen onderweg, en over zijn inspirerende veerkracht en doorzettingsvermogen. Weer zo’n verhaal dat laat zien dat moeilijke dromen niet per se echt onmogelijk zijn. Tip: bekijk ook de Netflix-docu over dit project.

Beyond possible van Nims Purja (Engelstalig)


11. Mountains of the mind

Mountains of the mind is meer een filosofisch boek dan een meeslepend verhaal. Schrijver Robert Macfarlane gaat op zoek naar de relatie tussen bergen en de menselijke verbeelding. Hij onderzoekt welke betekenis bergen voor mensen van alle tijden hadden. Waarom voelen we ons toch zo aangetrokken tot die hoge pieken? Voor liefhebbers van filosofie, literatuur en psychologie.

Mountains of the mind van Robert Macfarlane (Engelstalig)


12. A Short Walk in the Hindu Kush

Spoiler: A Short Walk in the Hindu Kush gaat niet over een korte wandeling. Nee, dit avontuurlijke reisverhaal neemt je mee op reis door de ruige en afgelegen Hindu Kushbergen in Afghanistan. Schrijver Eric Newby gaat als relatief onervaren bergbeklimmer met zijn vriend op expeditie. Hij schrijft grappig over de uitdagingen onderweg, waarbij het bijna voelt alsof je er zelf echt bij was.

A Short Walk in the Hindu Kush van Eric Newby (Engelstalig)


13. Eiger Dreams

Nog een boek van een van mijn favoriete schrijvers, Jon Krakauer. Eiger Dreams is een verzameling verhalen over bergen van over de hele wereld. Jon is zelf klimmer, wat deels verklaart waarom hij er zo mooi over kan schrijven. Je leest over expedities van verschillende klimmers in verschillende werelddelen. Van de Eiger in de Zwitserse Alpen, tot een bevroren waterval in het Alaskaanse Valdez. De verhalen gaan niet alleen over het klimmen zelf, maar geven ook een kijkje in het hoofd van klimmers.

Eiger Dreams van Jon Krakauer (Engelstalig)


14. Alone on the Wall

Zat je ook op het puntje van de stoel bij Free Solo, de docu/film over klimmer Alex Honnold die zonder touwen tegen een bijna verticale rots klom? Er is ook een boek van deze dappere man. In deze autobiografie neemt hij je mee door zijn carrière en de vele beklimmingen die hij gedaan heeft. Hoe gaat iemand om met de spanning van zonder touwen op zulke grote hoogtes klimmen?

Alone on the Wall van Alex Honnold


Wat zijn jouw favoriete boeken over de bergen?

Deze lijst met boeken over de bergen is absoluut niet compleet. Heb jij een leuke aanvulling? Deel hem in een reactie onder dit blog. Ik blij, andere lezers blij!