15 boekentips voor buitenmensen
Ik breng mijn dagen #stayhome vooral door met het lezen van avontuurlijke boeken. Zo krijg ik toch het avontuurlijke reisgevoel, ondanks dat ik zelf al mijn grote trektocht af heb gezegd. Ik heb met hulp van mijn lieve volgers op Instagram en eigen boekenkast een 15 boekentips voor buitenmensen gemaakt. Er zijn er natuurlijk nog véél meer, dus als jouw favoriet er niet tussen staat mag je hem in de reacties achterlaten voor andere lezers 🙂
PS: Liever film dan boek? Vorige week deelde ik al mijn favoriete outdoorfilms.
Boekentip voor buitenmensen 1: Het Zoutpad – Raynor Winn
Dit boek is mijn favoriet van dit jaar. Ik nam hem mee naar Frankrijk en heb hem in één ruk uitgelezen, waarna ik mezelf moest beheersen mijn spullen in te pakken en naar Zuid-Engeland af te reizen. Het boek gaat over de schrijfster, Raynor, die met de man waarmee ze al 30 jaar getrouwd is, uit hun huis gezet wordt. Daar komt nog bij dat op dat moment blijkt dat de man, Moth, een terminale ziekte heeft. Ze besluiten twee rugzakken vol te stoppen met kampeerbenodigdheden en reizen af naar de Engelse Zuidkust. Daar beginnen ze aan het South West Coast Path, een wandelroute van meer dan 1000 km langs de kust. Raynor schrijft heel beeldend over alles wat ze onderweg tegenkomen en leren.
Boekentip 2: Into the Wild (De Wildernis in) – Jon Krakauer
Dit boek is eigenlijk een lang journalistiek artikel over de jonge Christopher Johnson McCandless die na zijn afstuderen alles achter zich laat en op avontuur gaat. Hij gaf zijn spaargeld aan een goed doel, liet zijn eigendommen achter en trok de wildernis in. Vier maanden later wordt zijn lichaam door jagers gevonden in een oude bus. Jon maakt een reconstructie van wat er in de tussentijd gebeurd is, in vrij journalistieke stijl.
“The trip was to be an odyssey in the fullest sense of the word, an epic journey that would change everything.”
Jon Krakauer – de Wildernis in
Boekentip voor buitenmensen 3: Walden – Henry David Thoreau
Een echte klassieker, dit boek dat in 1854 gepubliceerd werd. Thoreau deelt zijn ervaringen uit de twee jaar waarin hij zich afzonderde in het bos bij het Waldenmeer in Massachusetts. Hij bouwde op 28-jarige leeftijd een hutje voor zichzelf, als een soort experiment. Hij schreef daar zelf over:
“Ik ging de bossen in omdat ik bewust wilde leven, om me alleen met het wezenlijke bezig te houden en te onderzoeken of ik niet kon leren wat het leven me moest leren, zodat ik niet op mijn sterfbed zou moeten ontdekken dat ik niet geleefd had”. Dit boek is een aanrader voor iedereen die worstelt met dingen als een goede work-life balance en ‘wat wil ik met mijn leven’.
“De zwoegende mens heeft geen gelegenheid om van dag tot dag zijn ware zelf te zijn; hij kan zich de menselijkste verhoudingen tot de mensen niet veroorloven; de marktwaarde van zijn arbeid zou erdoor dalen. Hij heeft geen tijd om iets anders te zijn dan een machine.”
Henry David Thoreau – Walden
Boekentip 4: De acht bergen – Paolo Cognetti
Wie zich in de bergen wil wanden moet De Acht Bergen écht lezen. Paolo Cognetti schrijft over Pietro, een jongen die opgroeit met zomers in de bergen. Het boek focust op de relatie tussen Pietro en zijn vader, met wie hij alleen in de bergen echt contact krijgt. De wandelingen in de bergen worden in levendig detail omschreven, zo goed dat je het gevoel krijgt zelf in die bergen te lopen. Dan maakt Pietro een vriend, de lokale Bruno, en gaan ze met zijn drieën de bergen in. Vele jaren later, na de dood van zijn vader, trekt Pietro terug naar het bergdorp, waarbij Pietro zijn vader steeds beter leert begrijpen.
Boekentip 5: Alleen – Tim Voors
Tim Voors liep de PCT, van de Mexicaanse naar de Canadese grens. Hij laat zijn vrouw en kinderen voor een half jaar thuis achter en begint aan zijn grote solo wandeltocht. 4286 kilometer door woestijn en over besneeuwde bergen. 4286 kilometer vol bijzondere ontmoetingen met mens en dier. Het boek is heel fijn opgedeeld in drie delen: de fysieke reis, de mentale reis en de spirituele reis. Ik heb het boek in één middag uitgelezen en besloot daarna dat ik volgend jaar van Groningen naar vrienden op de grens tussen Spanje en Frankrijk wil lopen (je bent gewaarschuwd, dit boek maakt wat bij je los!). Een inspirerend verhaal over alleen zijn, een half jaar pauze te nemen van de gehaaste maatschappij en de mooie inzichten die daar uit ontstaan.
Boekentip 6: Wild – Cheryl Strayed
Ook Cheryl liep net als Tim de Pacific Crest Trail. Haar boek lijkt op die van Tim in de sfeer die ze schetst van de community en de uitdagingen op de trail, maar het deel over haar gedachten en inzichten is natuurlijk heel anders. Cheryl loopt niet de hele route, maar 1700 km, nog steeds een behoorlijke afstand dus. Ze besluit op een dieptepunt van haar leven een rugzak met inhoud te kopen en naar de Mexicaanse grens af te reizen. In het boek leer je over haar jeugd, de dood van haar moeder en de gebeurtenissen die leidden tot haar dieptepunt. Dit boek gaat over de zoektocht naar ‘iets’ (waarbij je vaak niet weet wat je zoekt, maar alleen dat je iets zoekt) en jezelf tegenkomen. Na het lezen van dit boek is mijn drang naar outdoor, wandelen en wildkamperen ontstaan (ja, weer een waarschuwing hier!)
“How wild it was, to let it be.”
Cheryl Strayed – Wild
Boekentip 7: Mijn leven in de wildernis – Miriam Lancewood
Misschien heb je de aflevering van Floortje naar het Einde van de Wereld wel gezien, waarin Floortje op bezoek gaat bij Miriam in de wildernis van Nieuw-Zeeland. Miriam komt oorspronkelijk uit de Achterhoek, maar woont sinds 2010 met haar oudere man in de wildernis van Nieuw-Zeeland. Ze zijn volledig zelfvoorzienende nomaden en leven zoals de mensen vele duizenden jaren geleden ook deden. Ze leven van de jacht, van planten en bessen, een groot verschil met hoe wij mensen hier in de beschaving leven. Het boek geeft je een inspirerend kijkje in het leven van Miriam.
Boekentip 8: Vagabonding – Rolf Potts
Dit boek is misschien een beetje een vreemde eend in het rijtje… Maar omdat dit boek een groot effect op mijn leven had, zet ik hem er toch tussen. Dit boek is meer een praktische gids voor iedereen die minder vastigheid in zijn leven wil. De ondertitel luidt dan ook ‘An uncommon guide to the art of long-term world travel’. Zaken als hoe betaal je een lange reis, waar wil je naartoe, werken in het buitenland, etc. komen allemaal aan bod. Een inspirerend boek die je op ideeën brengt en laat inzien dat je niet hoeft te wachten met reizen tot je duizenden euro’s op je bankrekening hebt staan.
Boekentip 9: De Paardenjongen – Rupert Isaacson
Wil je graag vanaf je bank de wildernis van ruig Mongolië beleven? Dan is dit boek er voor jou. Op tweeënhalf jarige leeftijd krijgt de zoon van Rupert, Rowan, de diagnose ‘autisme’. Vanaf dan wordt het leven met Rowan een stuk uitdagender voor zijn ouders. Op een dag komt Rowan thuis in contact met een paard en dat pakt goed uit. Geïnspireerd door deze ontmoeting brengt Rupert zijn zoon vaker in contact met paarden, wat uiteindelijk leidt tot een trektocht te paard door Mongolië, langs wijze mannen van nomadenstammen.
Boekentip 10: Liefde in de wildernis van Miriam Lancewood
Ook het tweede boek van Miriam Lancewood vind ik echt een aanrader. Ik ben groot fan van de leefstijl van Miriam en de manier waarop ze daar over vertelt. Liefde in de wildernis gaat over de tijd die Miriam en haar man Peter twee jaar doorbrengen in de Europese natuur. Ook hier leven ze van wat zich aanbiedt. Helaas wordt Peter aan het eind van het avontuur ziek, waarover Miriam ook schrijft in haar boek.
Boekentip 11: A walk in the woods (terug in Amerika) – Bill Bryson
Bill Bryson is mijn favoriete reisboeken schrijver. Hij kan de omgeving zo levendig omschrijven, zijn verhaallijnen lezen lekker en hij heeft geweldige humor. Hij verhuist naar 20 jaar terug naar zijn geboorteland Amerika en besluit het landschap te voet te herontdekken. Hij wandelt de Appalachian Trail, een trail van meer dan 3000 kilometer van Georgia naar Maine. Hij neemt zijn soms wat humeurige oude schoolvriend Katz mee op pad en Bill analyseert hun relatie op een grappige manier. Echt beste vrienden worden ze niet, maar stiekem genieten ze wel van elkaars gezelschap en ontstaat er een speciale band.
There is no point in hurrying because you are not actually going anywhere. However far or long you plod, you are always in the same place: in the woods. It’s where you were yesterday, where you will be tomorrow.
Bill Bryson – A Walk in the Woods
Boekentip 11: Niet de race, maar de reis – Jolanda Linschooten
Een boek van Nederlandse bodem, geschreven door reis schrijver Jolanda Linschooten. In haar eentje rent ze in zes weken 2000 kilometer door Engeland, Wales en Schotland. Als je wel eens op vakantie geweest bent in deze landen, dan weet je dat het weer daar soms ongenadig koud en nat kan zijn. Ook emotioneel was deze reis een uitdaging. Het boek gaat dan ook over je verleden leren accepteren en jezelf overwinnen.
Ik ervaar een gevoel van zorgeloosheid, ook al heb ik geen idee van wat allemaal nog voor me ligt. Maar ik voel me als een kind dat, bij het horen van de schoolbel, opspringt en de klas uit sprint, holderdebolder naar buiten. Want buiten betekent vrijheid. Vrijheid is dit blauw boven me, is deze rugzak en dit slingerpaadje.”
Jolanda Linschooten – Niet de Race maar de Reis
Boekentip 12: The doorstep mile – Alastair Humphreys
Mijn bijbel, dit boek. Je kunt hem ook als podcast beluisteren op Spotify, waarbij Alastair (de koning van avontuurlijk leven) de verschillende hoofdstukken voorleest. Voor wie toch liever een fysiek boek in handen heeft is er gelukkig ook een betaalbare paperback versie. Alastair heeft altijd avontuurlijk geleefd, maar is nu als vader vaker thuis. Toch leeft hij een avontuurlijk leven. Hoe hij dat doet, omschrijft hij in dit boek. Het boek is tegelijkertijd een zelfhulpboek, met vragen die je tot denken en actie aanzetten.
“The Scandinavians have a phrase the “doorstep mile”, meaning that the first mile away from your front door is the hardest of all.”
Alastair Humphreys
Boekentip 13: Mini Expedities – Claar Talsma
Zoals je op mijn website wellicht gelezen hebt, ben ik groot fan van microavontuur. Ook Claar en haar familie zijn fan, en hebben hun kleine avonturen dicht bij huis vastgelegd in dit boek. Een boek vol inspirerende teksten en foto’s om ook wanneer je weinig geld en tijd hebt op avontuur te kunnen.
Boekentip 14: Wild guide Schotland
Mijn favoriete reisgids ooit. Niet echt een leesboek, meer een praktische gids vol prachtige foto’s. Ook wanneer je niet op korte termijn naar Schotland kunt afreizen vind ik dat dit boek op je koffietafel thuishoort. Het boek laat met foto’s en tekst per provincie de mooiste bezienswaardigheden zien en geeft daarnaast top 10 lijstjes voor wildkamperen, bothies, wandelroutes, etc..
Boekentip 15: Wanderlust – Gestalten
Nog zo’n boek voor op je koffietafel: Wanderlust. Zoals de naam al doet vermoeden geeft dit boek in beeld en woord een uitgebreid overzicht van de mooiste wandelroutes in Europa en daarbuiten. Nu staan mijn favorieten er helaas niet in en heb ik precies 0 wandelroutes uit dit boek gelopen. Alleen maar goed want zo word ik er elke dag aan herinnerd hoeveel moois daarbuiten nog op mij ligt te wachten. Lekker wegdromen over verre wandelroutes vanuit je tuinstoel.
Meer boekentips voor buitenmensen
Ik blijf mijn blog continu aanvullen met nieuwe boekentips. Lees deze blogs over vier boeken over avontuur en het tijdschrift Salt.
Deze pagina bevat affiliate links. Dat betekent dat ik, als jij een boek via de link in mijn tekst bestelt, een deel van de opbrengst krijg uitbetaald van de verkoper. Dit kost jou niets extra, en je help mij ermee deze website in de lucht te houden 🙂