arrow_drop_up arrow_drop_down
Warm blijven in de winter met het lagensysteem voor je kleding
21 december 2019 

Warm blijven in de winter met het lagensysteem voor je kleding

Wie veel buiten is, moet zich slim kleden om warm te blijven in de kou, en koel te blijven in de zomer. De oplossing: draag je kleding volgens het lagensysteem. Ik leg je uit hoe dit in zijn werk gaat.

 

Zo werkt het lagensysteem

Trek om warm te blijven liever meerdere dunne laagjes aan, dan één dikke. Niet alleen kun je dan makkelijk wat uittrekken als het te warm wordt (voorkom zweten!), meerdere laagjes houden ook nog eens je warmte beter vast.

Jouw lichaam geeft warmte af. Je wilt die warmte zo goed mogelijk vasthouden, zodat je zo warm mogelijk blijft. Je wilt dat de lucht gevangen blijft tussen je laagjes kleding en jou zo langer warm houdt. Er bestaat een opbouw van laagjes die je zo effectief mogelijk warm houdt:

  1. BASISLAAG: deze laag zit dicht tegen je huid aan en voert je zweet af. Zorg dat deze laag bestaat uit (merino) wol of synthetisch materiaal, omdat dat niet nat wordt. Katoen is af te raden omdat katoen juist vocht opneemt.

Tip: lees voor het aanschaffen van kleding mijn tips voor het kopen van duurzame outdoorkleding.

lagensysteem-winter

Door meerdere lagen kleding volgens het lagensysteem over elkaar heen te dragen, heb ik het zelfs in de winter nog lekker warm

 

Andere kleding om je warm te houden

Het lagensysteem geldt voor zowel je bovenlichaam als je onderlichaam. Draag bijvoorbeeld een lange (thermo)onderbroek voor extra warmte aan je onderlichaam. Draag tevens warme wandelsokken en waterdichte schoenen.

Vergeet ook niet (waterdichte) handschoenen en een muts te dragen. Vaak is een Buff fijn om je hals warm te houden.

Tip: ik schreef een blog over warm blijven tijdens het winterkamperen, waar je misschien ook iets aan hebt.

lagensysteem

Ik draag meerdere lagen kleding volgens het lagensysteem, en heb daardoor als buitenlaag slechts een dunne regenjas nodig

 

Tip: toch koud geworden? Doe deze leuke oefeningen om weer snel warm te worden!

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht, om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen gebruiken aan doen waar ik écht blij van word.
Reactie plaatsen

Vond je dit blog nuttig?

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!

- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een webinar over avontuurlijk leven

Ik gebruik cookies