Malerweg wandelen
Meerdaagse hike
paulien@outdoorinspiratie.nl
Meerdaagse hike
07/14/2025
22 min

De Malerweg in Sächsische Schweiz wandelen

07/14/2025
22 min

Volgens velen is het de mooiste meerdaagse wandelroute van Duitsland. Voor mij is het vooral de route van de rotsen, kloven en trappen. De Malerweg ligt in de regio Sächsische Schweiz, ten zuidoosten van Dresden. Hier slingert de Elbe onder grillige rotsen en beboste heuvels langs gezellige dorpen. De Malerweg trakteert je 116 kilometer lang op fantastische uitzichten, stille bossen en terrassen wanneer je smacht naar een koud drankje. Op deze pagina lees je een combinatie van mijn reisverslag en mijn praktische reisgids voor het wandelen van de Malerweg.

malerweg-duitsland-wandelen

De Malerweg: 116 km wandelen in Sächsische Schweiz

De Malerweg, vertaald de 'Schilderweg' of 'Painter's Way' is 116 kilometer lang. Hij loopt hoog over de rotsen aan de rechteroever van de Elbe. Bij Schmilka, aan de Tsjechische grens, steekt hij de Elbe over. Op de linkeroever loopt hij door meer open terrein en over tafelbergen. Zo rijgt hij enkele van de beste bezienswaardigheden van Saksisch Zwitserland aan elkaar.

Vele trappetjes omhoog en omlaag leiden je over en langs immense rotsformaties. Op mijn foto's zie je vooral veel weids uitzicht en ruige rotsen, maar een groot deel van de route loopt ook door het bos. Je spot er met een beetje geluk hazelwormen, slangen, zwarte specht en - voor mij dé vogel van deze route - zwarte roodstaarten. En roofvogels en raven die boven de velden en langs de rotsen vliegen.


De Malerweg in 8 etappes

Dit is de meestgebruikte 8-daagse etappe-indeling voor de Malerweg:

  1. van Liebethal naar Stadt Wehlen: 11,5 km, 110 hoogtemeters stijgen en 141 hoogtemeters dalen
  2. van Stadt Wehlen naar Hohnstein: 10,9 km, 499 hoogtemeters stijgen en 345 hoogtemeters dalen
  3. van Hohnstein naar Altendorf: 14 km, 449 hoogtemeters stijgen en 440 hoogtemeters dalen
  4. van Altendorf naar Neumannmühle: 18,3 km, 553 hoogtemeters stijgen en 662 hoogtemeters dalen
  5. van ccc naar Schmilka: 13,6 km, 587 hoogtemeters stijgen en 676 hoogtemeters dalen
  6. van Schmilka naar Kurort Gohrisch: 17,3 km, 641 hoogtemeters stijgen en 442 hoogtemeters dalen
  7. van Kurort Gohrisch naar Weißig: 16,6 km, 568 hoogtemeters stijgen en 639 hoogtemeters dalen
  8. van Weißig naar Pirna: 13,8 km, 256 hoogtemeters stijgen en 360 hoogtemeters dalen

Getrainde wandelaars kunnen etappe 1 en etappe 2 samenvoegen tot één. Er zijn ook mensen die de route in 5 of 6 dagen lopen.

8-etappes-Malerweg

Mijn reisverslag

Het vervolg van mijn praktische tips voor het wandelen van de Malerweg vind je onder dit reisverslag.

Dag 1: van Liebethal naar Stadt Wehlen

Dreigende luchten vergezellen me op de eerste etappe van de Malerweg. Ze vormen een schilderachtig contrast met de graanvelden die baden in het zonlicht dat tussen de wolken door piept. Aan twee kanten klinkt zwaar onweer, maar er vallen slechts een paar druppels waar ik loop. Deze eerste etappe is relatief vlak en kort, dus ik doe het rustig aan. De velden gaan over in bebost gebied en een donkere kloof. Zonnestralen zetten frisgroene varens in een spotlight en de heerlijke geur van vochtig grond volgt me tot aan de burcht boven Stadt Wehlen. Vanaf de heuvel zie ik het dorpsplein - mijn eindpunt van vandaag - en de Elbe liggen.

malerweg-reisverslag

Dag 2: van Stadt Wehlen naar Hohnstein

Een steil pad heuvelop leidt me van Stadt Wehlen naar de bekendste bezienswaardigheid in Saksisch Zwitserland: de Bastei. Het wemelt van de mensen bij het panoramarestaurant. Wat is hier te zien, dat er zóveel mensen in wandelkleding en in jurkjes boven smalle hakken op af komen? Een fotogenieke natuurstenenbrug tussen hoor de lucht in torende rotsen. Je kan er beter niet midden op de dag zijn, maar zelfs dan is het er mooi. Na een meer met roeiboten in de kloof hebben we het pad weer grotendeels voor ons alleen. Het bospad wordt een zonnig pad langs een glooiend graanveld. Eenmaal terug in het bos bereiken we de eerste trappen van velen. De buitenspeeltuin voor volwassenen begint hier! Ik hups van de smalle trappen tussen de rotsen af en zet de kuiten aan het werk voor de laatste kilometers naar Hochstein. Op een rots bij dit dorp ligt een oud kasteel dat verbouwd is tot hotel/jeugdherberg. We slapen als koningen.

Bastei-Malerweg

Dag 3: van Hohnstein naar Altendorf

Nog even achterom kijken naar onze logeerplek en dan lopen we het loofbos in. De vallei naast het pad ligt bezaaid met naaldbomen die de vraat van een kevertje niet overleefd hebben. Het is alsof een reus hier mikado met boomstronken heeft gespeeld. Verderop lijkt dat reuzenkind met rotsblokken torentjes gebouwd te hebben, om die vervolgens tot een willekeurige hoop om te stoten. Onder overhangende rotsen en over een breed bospad wandelen we naar Brandbaude. Een berghut met restaurant, waar we met uitzicht op de Lilienstein-tafelberg een taartje eten. Op deze etappe stijgen en dalen we over nog veel meer trappen en komen we regelmatig uitkijkpunten op rotsen tegen. We wandelen langs het spoor - zonder hek en met toeterende treinen - het groene Sebnitzdal in. Armen afkoelen in het kabbelende stroompje en omhoog naar het officiële etappe-eindpunt Altendorf. Wij dalen af naar het nog veel groenere Kirnitzschtal, waar we in een blokhut overnachten en na het eten voor de lol nog even een ritje met een historische tram over de Kirnitztalbahn maken.

Malerweg-wandeltocht

Dag 4: van Altendorf naar Neumannmühle

Deze vierde etappe is mijn absolute favoriet van de Malerweg. Zoveel leuke trappen, ladders, bruggen, uitkijkplatforms en doorgangen. Rotsen in alle vormen en maten, van begin tot eind. Als jonge honden stevenen we af op elk uitkijkpunt dat niet te ver van de route verwijderd is. Die jonge honden zijn we vooral in ons hoofd, want bij temperaturen boven de 30 graden gaat het fysiek wat zwaarder. We volgen een stukje 'Gratweg' om de spectaculaire Schrammsteine van dichterbij te bekijken. We wandelen tussen rotsblokken die met wat fantasie op ballonnen lijken door. En na een lunch op het terras lopen we onder een grote rotspoort door. Hoogtepunt na hoogtepunt, waar we nog dagen nostalgisch op terugblikken.

De Neumannmühle biedt accommodatie in hostel-stijl, maar heeft bedrijfsvakantie als wij er zijn. We nemen daarom de bus naar Ottendorf, om daar in de Ottendorfer Hütte te overnachten. Daar houden we de volgende dag een rustdag, waarop we lezen, (toch wel) een wandeling maken en boodschappen doen in het nabijgelegen Sebnitz.

schrammsteine-malerweg

Dag 5: van Neumannmühle naar Schöna

Met hernieuwde kracht starten we de wandeling naar het hoogste punt van de Malerweg. Voordat we de 553,8 meter hoge Großer Winterberg bereiken, wandelen we eerst door het bos. Een uitstapje leidt ons naar een ui-vormige opening in de rotsen. Ik snap wel dat die schilders ('Malers') zo dol waren en zijn op deze regio. Tussen de bomen door spotten we de tafelbergen aan de andere kant van de Elbe. We stijgen en stijgen door het bos, en bereiken dan de beboste top van de Großer Winterberg. Uitzicht heb je er niet, maar dat wordt op het Kipphorn-uitkijkpunt goedgemaakt. Hier zien we de Elbe, met aan de ene kant velden en tafelbergen en aan de andere kant rotsen en bos. We dalen af naar het bio-dorpje Schmilka en trakteren onszelf op Kuchen van de bio-bakker. Het pontje brengt ons naar de overkant van de rivier, waar onze benen nog even aan het werk moeten om ons naar Burg Schöna te brengen. Ja ja, we slapen alweer in een kasteel(hostel)!

rotsformaties-malerweg

Dag 6: van Schöna naar Kurort Gohrisch

Ik moet even omschakelen, nu we op de linkeroever van de Elbe lopen. Het landschap is hier vlakker en meer open. Minder in elkaar overlopende rotspartijen, maar tafelbergen en glooiende velden. Meer dorpjes ook, waar weinig lijkt te gebeuren maar wel een automaat met streekproducten staat. We bezoeken een kerkje met boerenbarok interieur en spotten de zoveelste roofvogel. Later op de etappe worden we toch nog getrakteerd op rotspartijen. Mét fantastisch uitzicht vanaf de Papststein en koude drankjes op de top. De Falkenschlucht door, de Gohrischstein op en dan naar Parkhotel Margaretenhof. Daar wacht ons een verrassing. Door het open raam komen exotische klanten naar binnen. 'Is dat Mongoolse keelzang? Hier op het platteland?' Google komt met een antwoord: de Mongoolse band The Hu speelt vanavond in de nabijgelegen Vesting Königstein. Prima muziek om bij in slaap te vallen, zo blijft, of misschien eisen 6 wandeldagen hun tol.

Malerweg-trappetjes

Dag 7: van Kurort Gohrisch naar Weißig

Bizar gevormde rotspilaren en een vesting op een moeilijk te beklimmen berg (maar: lift) zijn de hoogtepunten van de 7e etappe. Natuurlijk mochten ook hier de trappen niet ontbreken. Een uitstapje door een wel heel smalle kloof kon alleen als we onze tassen achterlieten, wat zowel mijn claustrofobie als mijn kinderlijke ontdekkingsdrang triggerde. Het is altijd weer een verrassing welk uitzicht op je wacht, maar het stelt nooit teleur. Na een klim naar de top van de Pfaffenstein en een lus over de flank van de volgende berg, kopen we een kaartje voor Vesting Königstein. We mogen gelukkig met een lift omhoog, want de vroegere bewoners zijn met de verticale rotswanden wel erg efficiënt in mensen buitenhouden. Zoals verwacht zijn we niet de enige bezoekers, maar erg druk is het niet. Ik hoef al die oude gebouwen met tentoonstellingen ook niet in (ja, ben een barbaar). Ik wil langs de muren wandelen en neer- en uitkijken op Saksisch Zwitserland. Na wat voelde als een dag aan indrukken, hadden we nog een paar uur wandelen te gaan tot we in ons hotel arriveerden. Lekker eten en languit op bed, die avondwandeling doen we een andere keer wel.

Vesting-Konigstein-aan-Malerweg

Dag 8: van Weißig naar Pirna

De achtste etappe begint met de laatste rotspartij van de Malerweg. En wat voor een: met trappen en bruggen en smalle doorgangen. Dat wat ik zo ben gaan waarderen en waarmee ik het kind in mij dagenlang vermaakt heb. Vanaf het uitzichtpunt zien we Pirna al liggen, met aan de horizon ook de hoogbouw van Dresden. We dalen af, lopen over de flank van een beboste heuvel en bereiken de Elbe. Hier lopen we een paar kilometer over asfalt langs de Elbe, waarbij we regelmatig de berm in moeten om auto's of snelle fietsers langs te laten. 'Dit vind ik niet echt een leuke afsluiting, na 7 dagen in de natuur,' meld ik mijn gezelschap. De laatste kilometers naar Pirna lopen we gelukkig onverhard door het bos, maar ook dat deel had er van mij uit gemogen. Die dikke rots, dat was een fantastische finish geweest. Maar als je dan toch naar Pirna wandelt, dan heb je in ieder geval genoeg keuze uit gezellige terrassen om te proosten op een geslaagd avontuur.

Malerweg-Pirna

--> Bekijk de etappes zoals ik die liep, voorzien van nog veel meer foto's, in mijn Komoot-collectie Malerweg. Let op: deze routebestanden zijn op basis van de accommodaties waar ik overnachtte, en wijken om daar te komen vaak af van de originele route (zie hier het origineel)

  

Dit vind ik de mooiste etappes van de Malerweg

Heb je geen tijd om de hele Malerweg te lopen? Etappe 4 is mijn absolute favoriet. Gecombineerd met etappe 2 en etappe 3 maak je zo een mooie 3-daagse tocht over de Malerweg.

Aan de linkeroever vond ik het stuk van Pötzscha naar Pirna een anticlimax (sorry routemakers!). Hier wandel je veel door bos zonder uitzicht en een aantal kilometer over asfalt langs de Elbe. Terugkijkend had ik liever daar (station Stadt Wehlen) de trein willen nemen en dan meer tijd in Pirna door willen brengen.

mooiste-etappe-malerweg

Zo reis je naar startpunt Pirna / Liebethal

Ik reisde met de trein naar Dresden en nam vanaf daar de trein naar Pirna. Je bent vanuit Nederland zo'n 9 uur onderweg met de trein. Je plant je reis het best met de Deutsche Bahn routeplanner. Met de auto doe je er zonder files zo'n 7,5 uur over.

Ik raad je aan om een nacht in Pirna door te brengen. Pirna heeft een gezellig oud centrum en een buitensportwinkeltje en supermarkten om last-minute voorraad in te slaan.

Vanaf het busstation van Pirna reis je met bus G/L in maximaal een half uur naar het startpunt in Liebethal: Liebenthaler Grund. Heb je toeristenbelasting betaald in Pirna? Dan kan je je Gastenkaart gebruiken als buskaartje. Hier vind je de bustijden.

Malerweg-transport

Parkeren voor de Malerweg

Ik las voor vertrek in andere reisblogs over betaald (lang)parkeren in Pirna. Ik deed navraag bij de VVV in Pirna en de medewerker vertelde me dat je op elke P+R gratis kan parkeren zo lang je wilt. Mijn wandelmaatje liet de auto op de P+R bij het station van Pirna staan. Deze staat op doordeweekse dagen soms vol met auto's van locals die de trein nemen. Plan B is parkeren op één van de wandelparkeerplaatsen in Liebethal, of de P+R in bijvoorbeeld Bad Schandau. Deze plekken hebben een goede OV-verbinding met Pirna.

Dit is een fijne routegids

Ik gebruikte deze wandelgids van Conrad Stein Verlag. In de Duitstalige gids staat de route stap voor stap beschreven. Ik vond vooral de opsomming van accommodaties en horeca erg fijn. De kaartjes hebben schaal 1:75.000 en zijn niet gedetailleerd genoeg voor navigatie. Voor navigatie met kaart kan je beter deze wandelkaart kopen.

malerweg-fijne-routegids

De Schildersweg is grotendeels goed gemarkeerd

De Malerweg is in twee richtingen goed gemarkeerd. Meestal staat 'Malerweg' volledig uitgeschreven op een wegwijzer, met daarbij de wandeltijd tot de volgende stop. Waar geen wegwijzers staan is de route gemarkeerd met een zwarte 'M' op een wit vierkant. Op sommige plekken ontbreekt de markering, of is het net niet helemaal duidelijk welk van de twee paden je moet hebben. Neem als back-up navigatiemethode dus een (digitale) kaart mee.

Zie je een rode stip op de Malerweg markering? Dan weet je dat de route daar overlapt met de historische variant van de Malerweg.

malerweg-markering

Komoot en gpx-bestanden van de Malerweg

Ik maakte een Komootcollectie van de etappes zoals ik die liep. Deze bekijk je hier. Deze etappes zijn aangepast aan mijn accommodaties. De standaardetappes heb ik voor je uitgewerkt in deze Komootcollectie. Je vindt op de Malerweg-website ook informatie over de etappes. Gebruik je andere routesoftware? Download het GPX-bestand van de Malerweg.

Is de Malerweg druk?

Ik werd voor vertrek door mensen gewaarschuwd dat de Malerweg heel druk en toeristisch zou zijn. Ik wandelde in de laatste dagen van juni en de eerste week van juli en kwam misschien 6 andere wandelaars tegen op een dag. Het hielp daarbij waarschijnlijk ook dat we niet op zaterdag begonnen, zoals de meeste mensen lijken te doen.

De drukte vond ik dus wel meevallen, behalve bij populaire bezienswaardigheden zoals de Bastei en Vesting Königstein. Dat zijn prachtige plekken die ook met de auto makkelijk bereikbaar zijn en dus ook veel niet-wandelaars aantrekken. Zorg dat je vroeg op die plekken bent om piekdrukte te vermijden.

is-de-malerweg-druk

De beste richting om de Schildersweg te lopen

De route staat in de routegids met de klok mee beschreven. Dat is - daardoor? - ook de richting waarin de meeste mensen de route lopen. Zou je hem andersom lopen, dan bouwt het landschap op in hoe ruig het is, en eindig je met mijn favoriete etappes aan de rechteroever. Je loopt dan wel tegen de populaire richting in, waardoor je veel meer mensen tegenkomt.

Let op: uitstapjes niet missen

Volg niet overal klakkeloos de bordjes 'Malerweg', want dan mis je heel mooie uitzichten. Kijk liever op de (Komoot)kaart naar uitkijkpunten die een klein stukje van het pad liggen. Ik gebruikte hiervoor de highlights in Komoot. Vooral op en tussen de ruige rotsen zijn deze uitstapjes de moeite waard. Aan de linkeroever van de rivier kan je een uitstapje maken naar Vesting Königstein. Dat kost 15 euro per persoon, en je kan met de lift omhoog. Boven kan je tentoonstellingen in oude gebouwen bezoeken en vanaf de muren uitkijken op de hoogtepunten van de Malerweg.

schildersweg-malerweg

Overnachten in hotels langs de Malerweg

Ik overnachtte elke avond in andere accommodatie. De ene nacht in een kasteel, dan in een blokhut en dan in een berghut. Het vinden van fijne accommodatie langs de Malerweg is niet moeilijk. Boek voor de maanden juli en augustus wel minstens een paar weken van tevoren om keuze te hebben.

Lang niet alle accommodaties langs de route hebben een online boekingspagina of zijn aangesloten bij een platform als AirBnB of Booking.com. Daardoor zijn ze soms moeilijk vindbaar en mis je heel fijne plekken. De routegids die ik hierboven tip geeft een handig overzicht.

Dankzij het heel goed georganiseerde lokale openbaar vervoer kan je ook prima meerdere nachten in dezelfde accommodatie verblijven. Dan hoef je ook niet met je bagage te slepen. Met de Gästekarte, die je in alle officiële accommodaties krijgt, kan je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en de pontjes langs de Malerweg.

malerweg-overnachten

Accommodatietips

Dit zijn de accommodaties langs de route waar ik zelf verbleef, of waar ik van andere wandelaars heel goede dingen hoorde. Er zijn in de meeste van deze plaatsen nog vele andere opties. Zie ook routegids en dit overzicht van accommodatie.

  • etappe 1 - Stadt Wehlen: Manufaktur Hotel of budgetoptie Hostel Schützenhaus Wehlen. Let op: aan de linkeroever van de Elbe heb je veel geluidsoverlast van goederentreinen die 's nachts vlak langs de huizen komen.
  • etappe 2 - Hohnstein: Burg Hohnstein (betaalbaar slapen in een kasteel - restaurant is niet erg goed, dus liever ergens anders eten) of Meschkes Gasthaus. Of Pension und Gasthaus Polenztal voor de beklimming naar Hohnstein.
  • etappe 3 - Altendorf: Ferienhaus Müller of na de afdaling in het Kirnitzschtal deze leuke blokhut of (budgetoptie) Ostrauer Mühle
  • etappe 4 - Neumannmühle: de Neumannmühle. Of de bus naar Ottendorf nemen en logeren in de Ottendorfer Hütte-berghut (een van mijn favorieten).
  • etappe 5 - Schmilka: Biohotel Schmilka of Burg Schöna (fancy hostel).
  • etappe 6 - Kurort Gohrisch: Parkhotel Margretenhof of Pension Waldidylle
  • etappe 7 - Weißig: Laasenhof of Bergpension Laasen Perle Rathen. Er is ook veel accommodatie in Königstein, mocht je de laatste twee etappes anders willen indelen.

malerweg-accommodaties

Bagagetransport voor de Malerweg

Ik kwam veel wandelaars tegen die gebruik maakten van bagagetransport. Zij liepen met een kleine wandelrugzak met water, eten, extra kleding en EHBO. Hun koffer werd door een vervoerder van hotel naar hotel gereden. Zo hadden ze bijvoorbeeld wel elke dag schone kleding. Bagagetransportbedrijven vind je op deze pagina.

Kant-en-klaar arrangement

Je kan natuurlijk ook alle planning uit handen laten nemen en een kant-en-klaar arrangement boeken. Dat kan bijvoorbeeld via Bookatrekking. Je betaalt dan (vanaf) 1355 euro per persoon.

SNP heeft een wandelarrangement vanuit één hotel uitgezet, waarbij je enkele van de hoogtepunten van de route bezoekt.

bagagetransport-malerweg

Campings langs de Malerweg

Wildkamperen is langs de Malerweg niet toegestaan. Wel liggen er relatief veel campings waar je betaalbaar je tent op kan zetten. Campings langs de route:

Let op: er is in de zomer een vergroot brandrisico in het gebied. In 2022 zijn er verwoestende bosbranden bij Schmilka over de grens geweest en zo'n post-apocalyptisch landschap wil je niet op je geweten hebben. Geen kampvuur maken en voorzichtig zijn als je eten kookt.

Tip: wil je heel graag toch 'wildkamperen'? Kijk eens naar de ongeveer even lange Forststeig. Deze route aan de linkeroever ligt langs bivakplekken en onbemande berghutten.

campings-malerweg

De Malerweg is niet erg hondvriendelijk

Je hond is welkom op de paden van de Malerweg, maar ik zou mijn (oppas)hond zelf niet meenemen. Er zitten veel trappen met nageltjesvangende 'gaten' in de treden en er zijn ladders waar je een zwaardere hond niet makkelijk over naar boven krijgt. Er zijn alternatieven voor de meest hond-onvriendelijke stukken, maar dan mis je wel mijn favoriete uitzichtpunten. Accommodatie vinden waar je hond ook binnen mag slapen is mogelijk ook een hindernis. Neem je wel je hond mee? Houd er dan rekening mee dat hij in bussen en treinen in heel Duitsland een muilkorf om moet.

--> Hier lees je het reisverslag van iemand die de route met haar hond liep.

malerweg-met-hond

Beginnervriendelijk, maar wel trainen

De Malerweg is qua afstanden en hoogtemeters voor de gemiddelde wandelaar vrij pittig. Een goede wandeltraining vooraf maakt het wandelen aanzienlijk plezieriger. De paden zijn technisch nergens moeilijk. Er zijn heel veel ladders en trappen en her en der smalle doorgangen tussen de rotsen. Houd je niet van klauteren en avontuurlijke paadjes? Dan kan je misschien beter een andere route zoeken. Ik zag dat juist als een fantastisch avontuur en mijn innerlijke kind beleefde de route als een grote speeltuin, maar ik zag ook mensen die het vooral zwaar leken te vinden. Ik schrijf dit niet om je af te schrikken (niet nodig), maar om je een realistisch beeld te geven van de uitdaging die je te wachten staat.

 Ik heb flinke hoogtevrees en stond her en der met trillende knieën me af te vragen waarom ik dit ook alweer deed, maar hoogtevrees hoeft je absoluut niet tegen te houden. De smalle stukken en trappen hebben vaak een stevige leuning, waardoor ik minder 'valangst' had. Spannende trappen achteruit af en op de spannendste uitkijkpunten bij de rand wegblijven, dan denk ik dat het ook voor jou wel goedkomt.

schildersweg-beginnervriendelijk

De Malerweg solo wandelen

Ik maak veruit mijn meeste meerdaagse wandeltochten solo. De Malerweg liep ik met iemand samen, maar ik had me er ook fijn gevoeld als ik alleen was. Ik kwam meerdere vrouwen tegen die de route alleen liepen. Je hoeft met name aan de rechteroever zelden lang alleen te zijn als je dat niet wilt. Telefoonbereik is langs de route redelijk goed, maar je kan ook een GPS-apparaat met noodknop meenemen als dat je een veiliger gevoel geeft. Wordt dit je eerste solowandeltocht en vind je het nog wat spannend? Bekijk mijn masterclass Solo op Avontuur, waarin ik je help met meer zelfvertrouwen op pad te gaan.

Veel accommodaties langs de Schildersweg bieden eenpersoonskamers, die goedkoper zijn dan de tweepersoonsopties waar wij solowandelaars vaak 'toe verplicht' zijn.

malerweg-solo-wandelen

De beste periode voor de Malerweg

Ik zou de Malerweg tussen april en eind oktober lopen. Zo zit er blad aan de bomen en heb je redelijk veel daglichturen om de etappes af te leggen. Probeer (Duitse) vakantieperiodes te vermijden als je van rust op de paden houdt. In hartje zomer kan het behoorlijk pittig zijn om honderden trappetjes te beklimmen bij 30+ graden (ja, ik spreek uit zweterige ervaring). De smalle paden en trappen zijn in de wintermaanden vooral geschikt voor wandelaars die van een uitdaging en veel avontuur houden.

In juli en augustus kan je last hebben van muggen, dus dan zijn lange mouwen en pijpen, een muggennet en muggenspray je beste vrienden. Ik had daar begin juli gelukkig nog geen last van, maar de omstandigheden verschillen natuurlijk per jaar.

Pas bij harde wind op met vallende bomen. Op een paar stukken loop je langs en onder dode bomen die bij verstoring kunnen vallen. Er staan hier waarschuwingsbordjes langs het pad.

beste-periode-malerweg

Supermarkten onderweg

Niet elke etappe leidt je langs een supermarkt. Pirna heeft een grote supermarkt, evenals Bad Schandau (met bus goed bereikbaar) en Königstein (stukje van route af). Op zondag zijn ook de meeste supermarkten - in ieder geval die in Pirna - gesloten.

Entenfarm, Ostrauer Mühle en het kasteel van Schöna hebben een miniwinkeltje voor gasten.

Bakkerijen vind je in Lohmen, Stadt Wehlen, Schmilka (aanrader!) en Gohrisch. Controleer de openingstijden voordat je ze opneemt in je maaltijdplanning. Je kan niet overal pinnen, dus neem voldoende cash mee.

Er staat automaten met drankjes, snacks, eieren, pasta, saus, kaas en wat andere basisingrediënten in onder meer Stadt Wehlen, Schöna en Pfaffendorf. Op deze website zie je hun precieze locaties en actuele voorraad. Je kan er pinnen.

malerweg-supermarkten

Horeca langs de Malerweg

Wie houdt van een verfrissend drankje en huisgemaakt stuk taart met panoramisch uitzicht komt op de Schildersweg niets tekort. Op vrijwel elke etappe kom je fijne horecagelegenheden tegen. Ik zal mijn niet-te-missen favorieten voor je opsommen:

  • etappe 1: Gasthaus Waldidylle, houten hut net na de prachtige kloof
  • etappe 2: Bastei, als het niet heel druk is
  • etappe 3: Brandaussicht
  • etappe 4: Kuhstall (Lichtenhainer Wasserfall is relatief duur en toeristisch, stel je lunch liever uit tot op de volgende heuvel)
  • etappe 5: Altes Zeughaus en de bakkerij met terras van het biohotel in Schmilka
  • etappe 6: Bergwirtschaft Papststein
  • etappe 7: Thürmsdorf chocolademaker bij het slot (chocolaaaa!!)
  • etappe 8: Rauenstein

horeca-malerweg-schildersweg

Niet vergeten mee te nemen

  • een flinke hoeveelheid contant geld, want pinnen is hier nog lang niet zo normaal als in Nederland. In hotels, modernere restaurants en supermarkten kan je vaak wel pinnen, maar in veel horeca onderweg was dat niet mogelijk. Reken op 3-5 euro voor een drankje of een stuk taart, en 16-25 euro voor lunch of diner.
  • toeristenbelasting moet bij veel kleinschalige accommodaties contant betaald worden (2,50 tot 3,50 p.p.p.n.).
  • wil je fooi geven? Zorg dat je daarvoor extra contanten meeneemt, want op veel plekken was het niet mogelijk een hoger bedrag te pinnen dan het totaal van je bestelling.
  • muggenspray en zonnebescherming.
  • voldoende water, want de enige vulmogelijkheden onderweg zijn de horecagelegenheden. Er zijn vrijwel geen stroompjes om water uit te filteren.
  • wandelstokken, als je snel last van de knieën hebt met stijgen en/of dalen.
  • download mijn gratis stappenplan voor je meerdaagse wandeltocht, waar je gratis een aanpasbaar paklijst-template bij krijgt.

Tip: bezoek voor vertrek de officiële Malerweg-website met route-updates. Zie ook een Nederlandse informatiepagina op Saksen.info.

tips-trektocht-route-schotland

Meer wandelen in Sächsische Schweiz

Inspiratie voor kortere wandelroutes vind je in mijn blogbericht De mooiste wandelroutes in Saksisch Zwitserland (coming soon). Een wilder en meer afgelegen alternatief voor de Schildersweg is de Forststeig (coming soon). Op Saksen.info vind je de beste dingen om te zien en te doen in de regio, evenals tips voor overnachten, horeca en transport..

Mijn Malerweg-avontuur werd gesponsord door de regio Saksen

Reacties