Mijn apparatuur voor reisfotografie
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
11/13/2022
6 min

Met deze apparatuur maak ik mijn reisfoto's

11/13/2022
6 min

Ben je benieuwd welke apparatuur ik gebruik om mijn reisfoto's te maken? Ik heb het in dit artikel voor je op een rijtje gezet.

Mijn kleine camera: de Osmo Pocket

Jarenlang had ik alleen mijn DJI Osmo Pocket camera mee op mijn wandelreizen. Hij is compact en licht en maakt prima kwaliteit foto's. De batterij gaat langer mee dan die van mijn smartphone en door deze camera te gebruiken bespaar ik flink wat telefoonbatterij. De camera is geschikt voor zowel fotograferen als filmen. De ingebouwde stabilisator (gimbal) zorgt ervoor dat je beelden niet misselijkmakend schudden als je ze al lopend opneemt. De Osmo is echt een goede actioncam en ik vind hem makkelijker in gebruik dan de GoPro. Het bedienen van de Osmo Pocket is supersnel en de automatische instellingen volstaan meestal prima voor foto's voor mijn blog en social media accounts. De kwaliteit van de foto's is goed genoeg om ze te kunnen printen. Een nadeel van deze camera is dat je niet echt in kunt zoomen en dat handmatige instellingen niet heel snel te kiezen zijn (maar de automatische instellingen zijn vaak prima). Het allergrootste voordeel van deze camera is de gewicht-en-formaat-en-kwaliteitsverhouding. 

--> lees mijn uitgebreidere blog over de Osmo Pocket

mijn-apparatuur-osmo

Mijn grote camera: de Sony a7 iii

Mijn nieuwste grote liefde is de Sony a7 iii. Hij is behoorlijk veel groter en zwaarder dan de Osmo Pocket, maar hij voldoet wel beter aan mijn eisen. Ik heb jarenlang als fotograaf gewerkt en geniet ervan om de volledige controle over mijn camera en het resultaat te hebben. De Sony a7 iii is heel gebruiksvriendelijk en de kwaliteit is echt om van te smullen. Het relatief grote lcd-scherm laat je tijdens het fotograferen zien hoe het eindresultaat eruit komt te zien. Dankzij de automatische oogdetectie kun je op (zelf)portretten snel goed focussen. De focus is sowieso razendsnel, ook in situaties met weinig licht. De kwaliteit van de foto's in donkere situaties is stukken beter dan die van alle camera's waar ik eerder mee werkte. Ik ben zo verliefd op deze camera, dat ik hem nu ook meeneem op mijn backpack-tochten. Wél met de cameraclip, zodat ik hem aan mijn rugzak kan hangen.

--> lees mijn uitgebreidere blog over de Sony a7 iii

Goed leren fotograferen? Ik volgde de online cursus Basisfotografie van Sunfield Academy en vond dat 100x leuker dan alle suffe 'bejaardencursussen' die in het buurthuis gegeven werden ;)

mijn-apparatuur-sony

Onmisbaar: de cameraclip voor aan mijn backpack

Ik heb één vakantie lang met de Sony a7 iii aan mijn nek hangend gelopen en ik had daar twee weken later nog nekklachten van. De camera steeds in mijn backpack stoppen en voor elke foto mijn backpack af moeten nemen begon snel te irriteren. De oplossing: een speciale cameraclip van Peak Design. Deze Peak Design Capture Camera Clip schroef je om een van de schouderbanden van je rugzak. De bevestigingsclip schroef je in de onderkant van de camera (in hetzelfde 'gat' waarin je ook een statief zou bevestigen). Je schuift de camera zo met gemak in de cliphouder aan je schouderband. Je hoeft niet bang te zijn dat hij er zomaar af valt, want hij zit stevig vast. Om de camera weer los te maken, druk je het veiligheidspinnetje in. Ik ben dolblij met deze accessoire en heb de clip zowel aan mijn trektochtrugzak als mijn dagwandelrugzak bevestigd gehad. Geen gewicht meer aan je nek en geen gebungel voor je borst.

mijn-apparatuur-cameraclip

Handig: verwisselbare camerastraps

Het is niet zo handig om je camera met een normale, lange strap (die band om je nek) aan je cameraclip te bevestigen. Helemaal zonder die nek-strap wil ik het niet doen, want soms komt hij juist heel handig uit. Steeds de strap van de camera los moeten maken om hem later weer te bevestigen, is langzaam en irritant. Daarom heb ik een pols-strap en een nek-strap van Peak Design. Dankzij de speciale klipjes aan je camera kun je heel snel wisselen van band. Je kunt de band er ook snel helemaal van loskoppelen, zodat je camera zonder strap aan je clip hangt. 

--> ik heb deze nek-strap en deze pols-strap. Ze zijn er in verschillende kleuren.

mijn-apparatuur-straps

Ik vind het wat lastig schrijvend uit te leggen hoe dit systeem werkt, maar dat wordt in deze video helder:


Mijn lichtgewicht statief

Mijn Sony a7 iii doet het heel goed bij weinig licht, dus daarvoor heb ik niet per se een statief nodig. Toch neem ik vaak een lichtgewicht statief mee. De reden is dat ik foto's beter vind met een mens erin voor schaal. Ik reis meestal alleen en als ik een mens in mijn foto wil, dan moet ik dat zelf zijn. Ik gebruik mijn statief dan ook vooral om mezelf op de foto te zetten ;)   Nu zijn veel statieven veeeel te zwaar om in je rugzak mee te nemen. Mijn lichtgewicht statief is lichter dan gemiddeld, maar nog steeds relatief zwaar (als je bedenkt dat ik mijn kleding weeg en dure lichtgewicht maaltijden koop om gewicht te besparen ;) ). Ik kijk per reis of ik het statief meenemen het extra gewicht meedragen waard vind. Ik heb de Sirui Traveller 5CX.

--> Handig: het bevestingsplaatje van de bovengenoemde cameraclip kan ook gebruikt worden om mijn camera op mijn statief te bevestigen! Dat scheelt een hoop plaatjes wisselen (is best een gedoe als ze goed vastzitten, wat wel de bedoeling is).

Wil je je Osmo Pocket camera op een statief bevestigen om jezelf al wandelend te kunnen filmen? Dan heb je een speciale adapter nodig. 

mijn-apparatuur-statief

Voor zelfportretten: mijn Sony afstandsbediening

Ik schreef al dat ik graag mensen in mijn foto's heb voor schaal en dat ik daarvoor meestal zelf model sta. De Sony camera is vanaf mijn telefoon te bedienen, maar alleen als ik binnen een paar meter afstand blijf. Ik hoef niet altijd mezelf zo groot/dichtbij in beeld te zien, dus ik maak voor mijn zelfportretten gebruik van een afstandsbediening. Ik gebruik een originele van Sony die compatibel is met de Sony a7 iii (let op: niet elke afstandsbediening werkt voor elke camera!). Deze werkt met bluetooth en functioneert daardoor ook als er iets tussen hem en de camera in staat. Je kunt de afstandsbediening ook gebruiken om scherp te stellen. Een lampje geeft aan wat de status is van het scherpstellen en fotograferen. 

mijn-apparatuur-afstandsbediening

Het vervoer van mijn camera

Ik vervoer mijn camera en accessoires in mijn wandelrugzak. Daar zijn twee redenen voor. De belangrijkste: ik vind camerarugzakken voor een lange wandeling echt vreselijk slecht zitten. Met als gevolg schuurplekken en schouderpijn. De andere reden is dat ik geen zin heb om geld uit te geven aan wéér een nieuwe rugzak.

Mijn 24-liter-rugzak is te klein om alle apparatuur én eten en drinken én (regen)kleding in te kunnen vervoeren, dus ook voor dagwandelingen gebruik ik mijn Vaude Brenta 36+6. Op meerdaagse trektochten prop ik alles in mijn Osprey Aura 50 of 65 liter rugzak, afhankelijk van in welk seizoen ik op pad ga en wat ik allemaal mee moet nemen. Ik bescherm mijn camera met een drybag en vervoer hem in het bovenste vak van mijn tas. Wanneer ik de ruimte heb, vervoer ik mijn camera in een lichtgewicht 'camera case' van Osprey. Hij is lange tijd uit de handel geweest, dus ik kan niet garanderen dat deze nog te krijgen is.


Reacties
Categorieën