Polar Grit X Pro horloge
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
03/18/2022
4 min

Getest: het Polar Grit X Pro horloge

03/18/2022
4 min

Ik loop op technologisch gebied vaak wat achter op mijn leeftijdsgenoten. Een half jaar geleden had ik geen idee wat een smartwatch was, maar toen ik hoorde dat die er ook speciaal voor outdoormensen zijn, was mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Ik ging op onderzoek uit, raakte enthousiast en loop inmiddels al maanden rond met een Polar Grit X Pro horloge om mijn arm.

Het Polar Grit X Pro horloge

Ik kon me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een horloge gedragen had. De reden dat ik besloot toch weer één te gaan dragen, was de vele keren per dag dat ik mijn telefoon in handen had om te kijken hoe laat het was. Als een ware telefoonverslaafde werd ik vervolgens meegezogen in de notificaties die in beeld stonden en zo was ik vaker online dan ik zou willen. Tijd voor een horloge dus en waarom dan niet direct één die op meer vlakken mijn leven makkelijker maakt. Ik koos voor het Polar Grit X Pro outdoorhorloge. In dit artikel licht ik mijn favoriete eigenschappen en functies voor je uit.

polar-grit-x-pro-horloge

Geschikt voor ruige omstandigheden

Eén van de redenen dat ik geen armbanden of horloges droeg, was dat ik die dingen vroeg of laat per ongeluk zou slopen. Na enige tijd vergeet ik dat ik iets draag en op een avontuur blijf ik dan opeens ergens achter haken of ram ik tegen een rots. Einde armband of horloge. Gelukkig hoef ik daar bij de Polar Grit X Pro niet bang voor te zijn. Sterker nog, binnen een week na aanschaf ging ik onderuit op een rotspad. Geen krasje op het glas, dankzij het krasbestendige en stevige saffierglas.

Het horloge is verder erg goed waterdicht en overleeft tot honderd meter onder water. Je kunt hem dus gewoon blijven dragen tijdens het douchen of zwemmen. De functies doen het ook allemaal gewoon als het regent, iets wat ik over mijn telefoon helaas niet kan zeggen. Ook voor kou hoef je niet bang te zijn, want het horloge kan temperaturen tot -20 graden aan. Boven de -10 graden heeft de batterij zelfs geen last van de kou.

 

Navigeren via Komoot en andere navigatieapps

Ik maak veel gebruik van de gratis navigatieapp Komoot om mijn routes uit te stippelen, te volgen en op te nemen. Hiervoor had ik eerder mijn telefoon nodig en dat is niet heel handig op een meerdaagse trektocht met wildkamperen. Dankzij het navigeren ging de accu sneller leeg dan wanneer de telefoon op batterij-spaarstand in de tas zat. Niet zo’n fijn idee als je je telefoon ook nodig hebt voor noodgevallen. Bovendien is navigeren met je telefoon in de hand tijdens een regenbui niet zo’n goed idee.

De Polar Grit X Pro kan gebruikt worden om te navigeren met Komoot en andere navigatieapps. Maak gebruik van turn-by-turn navigatie, waarbij je horloge trilt als je een nieuwe richting op moet. Ook zie je op het scherm de hoogteverschillen op je route, zodat je weet wat je nog te wachten staat. Je kunt je activiteit ook tracken voor deze apps of Strava en het horloge gebruiken om terug naar je beginpunt te navigeren.

polar-grit-x-pro-komoot

De batterij gaat lang mee

Zoals ik al schreef, navigeer ik liever niet via mijn telefoon omdat dat de batterij sneller leegtrekt. De batterij van het Polar-horloge houdt het gelukkig veel langer vol. Volgens de verkooppagina heeft het horloge tot zeven dagen batterijduur per oplaadbeurt, maar mijn ervaring is dat hij het langer volhoudt. Hoelang het duurt voordat je je horloge weer op moet laden, hangt natuurlijk af van wat je ermee doet. Heb je hem op de batterijspaarstand staan, dan hoef je hem minder snel weer op te laden dan als je alle functies volop gebruikt. Het opladen gaat gelukkig ook erg snel en kan met een powerbank onderweg.

 

Informatie voor onderweg

Het horloge geeft je alle informatie over de plek waar je je bevindt. Gebruik het kompas en de GPS-coördinaten voor het navigeren en bekijk hoe hoog je je bevindt. Ook kan het horloge je je alles vertellen over de weersvoorspelling en de zonsopkomst- en zonsondergangtijden. Superhandig als je aan het wandelen bent en wilt weten wanneer je tent moet staan en als je net als ik een liefde hebt voor ontbijten terwijl de zon opkomt.

polar-grit-x-pro-outdoorhorloge

Slaap bijhouden

Voordat ik dit horloge had, lachte ik stiekem om mensen die hun horloge lieten vertellen hoe goed ze geslapen hebben. Maar toen ik zelf eenmaal die functie ontdekt had, werd de wetenschapper in mij wild en hoorde ik mezelf ook over mijn slaapresultaten vertellen tegen wie het maar wilde horen. Vind ik dit een onmisbare tool in mijn leven? Nah, maar het is wel érg interessant om zo meer te weten te komen over je nachtrust.


Ook nog modieus 

Ik loop er al vaak bij in een wandelbroek vol zakken en een thermoshirt, wat behoorlijk lomp voelt ten opzichte van de jurken en hakken die eerder mijn ‘normaal’ waren. Daar zou ik niet direct een lomp outdoorhorloge aan toe willen voegen. De Polar Grit X Pro is dan wel geavanceerd en behoorlijk groot, maar nog wel stijlvol. Je hebt keuze uit meerdere kleuren, zoals een stoerder zwart en een vrouwelijker ‘arctic gold’ zoals die van mij. 

polar-grit-x-pro-horloge

Mijn oordeel over de Polar Grit X Pro

Ik heb het horloge nu vier maanden lang dagelijks gedragen en gebruikt en ik wil niet meer zonder. Ik heb de smartphonemeldingen uitgezet en gebruik het horloge tijdens mijn wandelingen als vervanger van mijn telefoon. Zo kan ik écht even offline, ook tijdens het navigeren met Komoot. Ook op meerdaagse wandeltochten gebruik ik het horloge intensief voor navigeren, de weersvoorspelling checken en mijn wandeluren plannen. Ik weet meer over mijn slaappatroon dan ooit tevoren en het blijkt dat ik in een tent inderdaad veel alerter ben dan in een bed. De hartslagfuncties heb ik nog niet veel gebruikt, maar wil ik in de toekomst zeker inzetten voor mijn wandeltraining.

 

Meer functies

Ik heb in dit artikel alleen de functies benoemd die ik regelmatig gebruik. Het horloge kan echter nog veel meer, zoals je trainingen en herstel bijhouden en prestatietests te doen. Ook kun je via je horloge je smartphonemeldingen bekijken en je muziek bedienen. Wil je meer weten over wat je allemaal met de Polar Grit X Pro kunt doen? Bekijk dan deze pagina (of deze pagina, als je meer details wilt over elke functie).

Reacties
Categorieën