Remote werken
Nomadisch leven
Paulien
Nomadisch leven
01/08/2022
5 min

Remote werken: zo pak je dat aan

01/08/2022
5 min

Zes tot acht maanden per jaar werk ik vanuit het buitenland in mijn Nederlandse bedrijf. De andere maanden leef ik nomadisch binnen Nederland en werk ik vanuit mijn tent, vanuit een vakantiehuisje in het bos of vanuit een logeerkamer bij vrienden of familie. Ik kan werken waar ik wil en dat is ge-wel-dig. Ik vertel je in dit artikel meer over remote werken.

Remote werken: wat houdt dat in?

Remote werken betekent dat je vanaf afstand werkt. Je werkt niet op het kantoor van je bedrijf, maar vanaf de camping, vanuit Australië of vanuit een koffietentje. Je kunt het zo remote maken als je zelf wilt. Remote werken wordt ook wel locatie-onafhankelijk werken genoemd. Thuiswerken is ook een vorm van remote werken als je normaal op kantoor zou werken.

Paulien


Kun je ook remote werken als je geen ondernemer bent?

Als er één positief iets is aan alle coronaregels, dan is het dat directeuren en managers gemerkt hebben dat veel werknemers prima vanuit huis kunnen werken. En als je vanuit je huis in Nederland kunt werken, dan kun je waarschijnlijk overal op de wereld waar je een goede internetverbinding hebt prima werken. Remote werken is daardoor ook voor niet-ondernemers een mogelijkheid geworden. Werk je in loondienst en zou je graag vanaf een andere plek van je kantoor of huis werken? Ga in gesprek met je leidinggevende en kijk wat mogelijk is.


Kan iedereen remote werken?

Helaas is remote werken niet voor iedereen te doen. Werk je in een fysieke winkel, in een verzorgingstehuis of in een fabriek, dan wordt het moeilijk je werkzaamheden vanaf een andere plek uit te voeren. Vooral kantoorbanen zijn daardoor geschikt voor remote werken. Wil dat zeggen dat je nul kans hebt op remote werken als je op dit moment zo'n functie hebt? Nee, denk liever in mogelijkheden. Misschien kun je een andere functie gaan doen waardoor je (deels) remote kunt werken?

remote-werken-buitenland


De voordelen van remote werken

Het allergrootste voordeel van remote werken is natuurlijk de vrijheid die dat brengt. Je hoeft niet langer van negen tot vijf in een geestdodende ruimte met fel TL-licht te zitten, maar kunt werken vanuit een sfeervol koffietentje in je wijk of vanuit de zon in winters Zuid-Frankrijk. Ik heb niet voor niets mijn baan in loondienst opgezegd (ik werkte in een winkel en dat kan niet remote) en mijn baan opgezegd. Die vrijheid om te werken waar je maar wilt is ge-wel-dig. Ik schrijf dit artikel bijvoorbeeld in de zon aan de Côte d'Azur in Frankrijk.

Een ander voordeel van je eigen werkplek kunnen kiezen is dat je waarschijnlijk productiever werkt. Ik ben heel gevoelig voor licht en geluid en functioneer in een kantoor veel minder goed dan in een stille ruimte. Zo ben ik minder snel overprikkeld, veel creatiever en heb ik meer energie over na een dag werken. 

remote-werken-koffiehuisje


De nadelen van remote werken

Remote werken is niet voor iedereen de beste situatie. Misschien is collega's om je heen hebben erg belangrijk voor jou. Je kunt dan beter remote werken vanuit een kantoor of coworking space dan vanuit een huisje op een heuvel. Ik spreek regelmatig ondernemers met een eenmanszaak die dit het grootste nadeel van niet op een kantoor werken vinden. Je mist door op locatie te werken ook de gesprekjes bij het koffiezetautomaat. 

Een ander nadeel is dat je zelf altijd op zoek moet naar goed internet. Doet het internet op kantoor het niet, dan is dat het probleem van jouw baas. Zit jij in the middle of nowhere en heb je geen internet, dan wordt je baas niet blij en moet je zelf stappen ondernemen om toch goede wifi te vinden. Waar Nederland bezaaid is met wifi-hotspots, moet je in het buitenland vaak meer moeite doen. Ik heb om die reden een telefoonabonnement met veel GB data, zodat ik mijn telefoon als hotspot kan gebruiken als er geen wifi beschikbaar is.

Tenslotte heb je, vooral als ondernemer, meer zelfdiscipline nodig als je in je eentje werkt. Er is niemand om je te motiveren als je een dag geen zin hebt en is geen kantoorhumor om je pesthumeur op te vrolijken.

nadelen-remote-werken


Zo haal je het meest uit een dag remote werken

Alle bovengenoemde nadelen kun je goed compenseren door je remote werken slim aan te pakken. Functioneer jij beter als je (af en toe) tussen mensen werkt? Zoek een coworking space of een koffietentje waar meer mensen zitten te werken. Ik vind het zelf ook fijn om zo nu en dan tussen de studenten in een stadsbibliotheek te werken.

Verder kun je je dag standaard beginnen met een ochtendroutine die bij je past. Zo heb je meer invloed op je humeur (begin met een dansje), je inspiratie (begin met een ochtendwandeling) en/of je motivatie (geef jezelf een motiverende talk). Ik begin mijn dagen zelf met verzorging, een uurtje intensief sporten of yoga, buiten ontbijten en dan nog even lezen. Weet je niet waar te beginnen? Lees het boek The miracle morning.

remote-werken-tips


Zo voorkom je dat je altijd maar doorwerkt

Remote werken maakt veel mensen productiever. Dat betekent dus dat je minder uren op een dag zou hoeven werken. Toch is de valkuil om juist meer uren te gaan werken voor veel mensen groot. Er is tenslotte niemand die roept dat het kantoor zo gesloten gaat worden. Werk daarom met een heldere planning, waarin je ook je pauzes en vrije tijd inplant. Dat je overal en altijd kan werken wil niet zeggen dat je dat ook moet gaan doen.


Mijn ervaringen met remote werken

Ik zegde in 2019 mijn baan in een winkel op om me volledig op mijn bedrijf te kunnen focussen. Ik was eerst van plan om fulltime fotograaf te zijn, maar kwam er al snel achter dat dat niet matchte met mijn drang naar 's winters in het zuiden wonen. Ik probeer zo duurzaam mogelijk te leven en voor elke opdracht in Nederland heen en weer vliegen is dan geen optie. Ik besloot het over een andere boeg te gooien en heb in twee jaar tijd een bedrijf opgericht dat ik van overal ter wereld kan runnen. Zo heb ik de afgelopen jaren elke herfst, winter en lente in het buitenland gewoond. In de sneeuw op een berg in de Auvergne, in de zon aan de voet van de Pyreneeën en tussen de paarden in de voorheuvels. Ik wissel lange dagen werken af met lange dagen vrije tijd waarin ik lange wandelingen maak. Zolang ik internet heb en (min of meer) in dezelfde tijdzone leef als mijn klanten, kan ik echt overal werken. Ik zou niet meer anders willen!

hoe-remote-werken

Meer leren over remote werken?

Ik heb veel inspiratie opgedaan tijdens de online events van Meetings in the Sun, dé cheerleaders voor remote werken in Nederland. Zij hebben onder andere een heel fijn online programma waarin ze je stap voor stap begeleiden naar remote werken.

Reacties
Categorieën