De leukste spelletjes voor op de camping

Ik vind het heerlijk om na een lange dag wandelen of fietsen voor mijn tent te zitten en een (bord)spelletje te spelen. Kaarsjes aan, fleecedekentje over en dan bloedfanatiek aan het spelletje beginnen. In dit blog vind je een overzicht van mijn favoriete spelletjes voor op de camping.


Spelletjes voor op de camping

De spelletjes die ik geselecteerd heb als 'geschikt voor op de camping' kunnen uitgevoerd worden op een (kleine) campingtafel, zijn compact mee te nemen en veroorzaken niet teveel lawaai (zoals 'bingo' schreeuwen wel zou doen). Heb je meer ruimte in de auto of rugzak en een tafel die genoeg oppervlakte biedt, dan kun je natuurlijk ook klassiekers zoals Rummikub en Kolonisten van Catan meenemen. Onderstaande spelletjes zijn compacter voor zowel transport als op tafel.



1. Yahtzee

Wie kent het niet: het dobbelspel Yahtzee. Lekker simpel, goed voor het trainen van je hoofdrekenen en makkelijk mee te nemen. Ik neem op mijn trektochten met een reismaatje vaak vijf dobbelstenen en een paar van het blog losgescheurde scorevellen mee. Weegt weinig, neemt weinig ruimte in en is zelfs op ongelijk oppervlak in de tent te spelen.


2. Keer op Keer

Keer op Keer is mijn verslaving op de camping. Je gooit met drie dobbelstenen met nummers en drie dobbelstenen met kleurtjes. De speler die gooit kiest een combinatie van beide typen stenen en mag vakjes afstrepen die horen bij de gekozen kleur en aantal ogen. Vervolgens mag de andere speler uit de overgebleven stenen een keuze maken. Niet ingewikkeld, maar net even anders dan Yahtzee en zeer verslavend ;)


3. Qwixx

Ik weet eigenlijk niet waarom ik dit spel in dit lijstje zet, want ik heb volgens mij nog nooit een spelletje Qwixx gewonnen. Ook dit spel is niet ingewikkeld en heeft een groot kanselement omdat je met dobbelstenen gooit. Ook hier ondernemen beide spelers actie per worp, waardoor je het gevoel houdt samen een spelletje te doen. De bedoeling is dat je de getallen in vier gekleurde rijen op oplopende of aflopende volgorde wegkruist. Wie de meeste kruisjes zet wint.


4. Clever

De eerste keer dat ik de scorevellen van Clever zag, dacht ik: veel te ingewikkeld. Clever verdween weer in de kast tot ik genoeg tijd en rust had om de gebruiksaanwijzing goed te lezen. Het bleek allemaal niet heel moeilijk als je eenmaal weet wat de regels zijn. Er zijn zoveel tactieken mogelijk dat dit spel zelfs na 20 keer spelen nog uitdagend en aantrekkelijk blijft. 



5. Lost cities (reisvariant)

Ik kende Lost Cities alleen als bordspel, maar er blijkt ook een reisvariant van dit unieke spel te zijn. Er zijn vijf kleuren kaarten met mooie illustraties en verschillende nummers. Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk kaarten van één kleur verzameld en dan bij voorkeur van een andere kleur dan je tegenspeler. Het spel wordt extra spannend van weddenschapskaarten waarmee je je winst (of verlies) extra veel waard maakt.


6. Regenwormen

Het reisspel Regenwormen is weer compleet anders dan bovengenoemde spellen. Je legt 16 stenen met nummers en punten naast elkaar op tafel en gooit met zes dobbelstenen met de getallen 1 tot en met 5 en een regenworm. Gooi minimaal één worm en verzamel punten met andere ogen uit de worpen. Heb je meer dan 20 punten bij elkaar geworpen, dan 'win' je een steen met dat getal en bijbehorende punten. Een lekker snel en niet al te moeilijk spel.


Wat zijn jouw favoriete spelletjes voor op de camping?

Deze lijst bevat mijn favoriete reisspellen, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer! Deel je je favoriete spelletjes voor op reis in de comments?