Wat is een natuurkampeerterrein?

Ik kampeer in Nederland het liefst op een natuurkampeerterrein: een rustige camping midden in de natuur. Ik post hier vaak foto’s van op mijn blog en social media, en krijg regelmatig de vraag wat een natuurkampeerterrein nou eigenlijk is en hoe het zit met de natuurkampeerkaart. Ik leg het je in dit bericht allemaal uit!

Wat is een natuurkampeerterrein?

Met natuurkamperen in Nederland kom je het dichtstbij wildkamperen, iets wat in Nederland verboden is. Alle natuurkampeerterreinen hebben met elkaar gemeen dat ze midden in de rust van de natuur liggen. Ze behoren tot de groenste kampeerterreinen in Nederland. Daarnaast moeten de campings die zich als natuurkampeerterrein willen aanmelden voldoen aan de volgende eisen:

  • de campings zijn klein, maar hebben ruime kampeerplaatsen zodat je wel je privacy hebt
  • er zijn weinig luxe voorzieningen, maar ze zijn wel uitgerust met toiletten en douches
  • rust op de camping is belangrijk
  • er zijn geen seizoensplekken beschikbaar, alleen plekken voor mensen die een dag, een paar dagen, een week of een paar weken komen en dan weer vertrekken
  • de campings houden (meestal) tot 19:00 uur een paar plekken vrij voor wandelaars en fietsers die spontaan aankomen (vaak op zogenaamde trekkersplekken)
  • vaak moeten auto’s op de parkeerplaats in plaats van naast de tent geparkeerd worden

De overnachtingskosten en voorzieningen verschillen per kampeerterrein. De camping eigenaren mogen ook zelf besluiten of huisdieren toegestaan zijn op het terrein. Op de  terreinzoeker van natuurkampeerterreinen.nl kun je de terreinen hier op filteren.

 

Hoe vind je een natuurkampeerterrein?

Via de  terreinzoeker van natuurkampeerterreinen.nl kun je alle natuurkampeerterreinen bekijken. De meeste liggen in Nederland, maar er worden ook steeds meer over de grens toegevoegd. Je kunt in de terreinzoeker de terreinen filteren op o.a. voorzieningen en hondvriendelijkheid.
Je kunt ook de  Kamperen app gebruiken om campings via je telefoon te vinden.

Wat is een natuurkampeerkaart?

Om op een natuurkampeerterrein te mogen kamperen, moet je in het bezit zijn van een  natuurkampeerkaart. Deze kun je  online aanschaffen en vaak ook last-minute op de natuurcamping waar je je overnachting boekt.

Om een kampeerplek te boeken, moet ten minste één persoon op die plek (vaak degene die de plek ook boekt) in het bezit zijn van de kampeerkaart. De kaart staat op naam en is niet overdraagbaar. De website zegt hierover: “de kaart is één kalenderjaar geldig en geeft je het recht om met je gezin óf het met jou kamperende gezelschap van max. 4 personen (inclusief jezelf) samen gebruik te maken van een kampeerplek op de terreinen”.

De kampeerkaart kost eens per jaar 16 euro. Daarnaast betaal je per overnachting de tarieven van de camping waar je overnacht.

Je kunt de natuurkampeerkaart bestellen met of zonder gidsje waarin alle natuurkampeerterreinen staan. Verwacht je toch je overnachtingen online op te zoeken? Bestel de kaart met het oog op duurzaamheid dan zonder het boekje.

Het natuurkampeerterrein in Borger is ook in de winter geopend

Mijn favoriete natuurkampeerterreinen in Nederland

Ik heb een aantal van mijn favoriete natuurkampeerterreinen in Nederland voor je op een rijtje gezet:

  • Camping Thyencamp in Laaghalerveen (Drenthe)
  • Staatsbosbeheer camping in Borger (Drenthe, hele jaar geopend)
  • Campings Harskamperdennen en Zanderdennen aan het Kootwijkerzand (Veluwe)
  • Kampeerbosje in Leerdam (Utrecht)
  • Kamperen aan de waterleidingduinen (Noordwijk)
  • Natuurkampeerterrein Quadenoord in Renkum (Veluwe)
  • Natuurkampeerterrein de Cokse Heide

—> Bekijk ook eens deze drie unieke campings in Nederland.