Waar mag je wildkamperen in Europa?

Gratis in je tentje overnachten op de meest unieke locaties. Wakker worden en de zon op zien komen vanaf je bergtop. Je kopje koffie drinken met uitzicht over de kustlijn. Wildkamperen is voor veel mensen een droom, die gelukkig in Europa legaal werkelijkheid kan worden. Dit zijn de plekken waar je in Europa mag wildkamperen.

Is wildkamperen in Europa legaal?

De regels met betrekking tot wildkamperen verschillen per land. Wildkamperen is in Europa toegestaan in:

  • Schotland
  • Engeland: alleen in het Dartmoor National Park
  • Noorwegen
  • Zweden
  • Finland
  • IJsland
  • Zwitserland
  • Denemarken (specifieke plekken)

Wildkamperen in Schotland

Schotland is voor mij HET land om wild te kamperen. In principe mag je overal je tentje opzetten, mits je je aan de Outdoor Access Code houdt. Wildkamperen in Schotland mag als je de privacy van lokale bewoners respecteert en leave no trace hanteert.

 

Wildkamperen in Scandinavië

In Scandinavië gelden weinig regels voor wildkamperen. Je mag niet kamperen op landbouwgrond waar boeren gewassen kweken. Ook mag je niet binnen een straal van 150m rondom een woonhuis kamperen. Kamperen in een natuurgebied mag alleen als je lopend, fietsend, varend of skiënd bent. In Noorwegen geldt dat je maximaal twee dagen op één plek mag overnachten. Je kunt hier  de regels voor wildkamperen in Scandinavië doorlezen.

Wildkamperen in IJsland

IJsland is natuurlijk ook echt een droomland om in wild te kamperen en vaak ontkom je er als wandelaar niet aan. Je mag je tent in het wild opzetten als er geen camping in de buurt is. In gebieden waar mensen wonen, mag je niet meer dan drie tenten naast elkaar zetten en niet op landgouwgrond kamperen. Wildkamperen is in de nationale parken niet toegestaan.

Wildkamperen in de Alpen

De regels voor wildkamperen in de Alpen verschillen per land en per provincie. Vaak kun je sowieso boven de boomgrens, uit het zicht van berghutten, maximaal één nacht legaal wildkamperen. Ik raad je aan om voor vertrek research te doen naar de regels die gelden op jouw bestemming, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Bivakkeren in Frankrijk

Wildkamperen is volgens de Franse wet niet toegestaan. ‘Bivakkeren’ (le bivouac) dan weer wel. Dit betekent dat je tussen 7 uur ’s avonds en 9 uur ’s morgens als het op minstens een uur lopen van de dichtstbijzijnde weg is, én met toestemming van de landeigenaar. Hoe je er achter komt van wie dat land op een uur lopen van de weg is, is even de vraag.

Wildkamperen in Denemarken

Wildkamperen in Denemarken is over het algemeen niet toegestaan, maar zonder tent mag je op veel plekken in de natuur wél slapen. In 278 bosgebieden mag je ook met je tent kamperen in de natuur.  


‘Wildkamperen’ in Nederland en België

Wildkamperen is in Nederland en België niet toegestaan. Wel heb je in Nederland een aantal particuliere paalcampings (o.a. langs het Twentepad) waar je gratis je tent op kunt zetten en geen voorzieningen behalve een waterpomp hebt. De paalkampeerplekken van Staatsbosbeheer zijn vanaf 2020 gesloten. In België hebben ze soortgelijke plekken, die ze bivakzones noemen, waar je legaal mag 'wildkamperen'.