Beste films over avontuur
Lees- en kijktips
Paulien
Lees- en kijktips
02/02/2024
5 min

15 films over avontuur

02/02/2024
5 min

Het allerfijnste is natuurlijk om zelf in de buitenlucht op avontuur te gaan. Zit dat er even niet in, of heb je gewoon zin in een chille avond op de bank? Dan zijn er gelukkig vele fijne films over avontuur. Van wandelen tot zeilen tot klimmen. In dit blog deel ik 15 films over avontuur die mij inspireerden en/of aan het lachen maakten.

films-over-avontuur

Mijn favoriete film over avontuur: Wild!

Het boek en de film Wild inspireerden mij om zelf eens op meerdaagse wandeltocht te gaan. De film Wild is gebaseerd op het autobiografische boek van Cheryl Strayed. Zij besluit op een dieptepunt in har leven om totaal onervaren de Pacific Crest Trail te gaan lopen. Deze route loopt van de Mexicaanse grens in noordelijke richting naar de Canadese grens en is 4286 km lang. Cheryl loopt 1.700 kilometer van de route en komt onderweg allerlei uitdagingen en vooral zichzelf tegen. Vaak vind ik de verfilming na het lezen van boeken tegenvallen, maar dat was bij Wild zeker niet het geval.

De grappigste film over avontuur? A Walk in the Woods

Ik ben groot fan van de reisschrijver Bill Bryson. Bij het lezen van zijn boek A Walk in the Woods lag ik al dubbel van het lachen, want zijn schrijfstijl is fantastisch. De verfilming van zijn verhaal over zijn wandeltocht op de Appalachian Trail valt niet tegen. Ook de Appalachian Trail is een lange afstandswandeling in de Verenigde Staten en loopt 3500 km door de Appalachen in het oosten van het land. Bill moet  moeite doen om gezelschap te vinden en gaat uiteindelijk met de hilarische Katz op pad. Een film vol avontuur en humor die laat zien dat je nooit te oud bent om op avontuur te gaan.

De klassieke film over avontuur: Into the Wild

Zelfs niet-buitenmensen kennen vaak dé klassieke film over avontuur: Into the Wild. Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van Christopher McCandless, die na zijn afstuderen besluit ver van de maatschappij de wildernis in te trekken. Hij kan zich niet vinden in onze wereld van materialisme en prestatie en neemt een radicaal besluit. Hij geeft al zijn spaargeld aan een goed doel, laat zijn beslissingen achter en gaat verder als zwerver door het leven. Vier maanden na vertrek wordt hij door jagers dood gevonden in een oude bus. De film vertelt wat daar aan vooraf ging.

Met de familie op avontuur in de film Captain Fantastic

Captain Fantastic gaat over een stel dat met hun zes jonge kinderen in de wildernis in de Verenigde Staten woont. De kinderen krijgen thuisscholing, het eten komt uit de natuur en zo nu en dan overvallen ze een winkel omdat ze zich afzetten tegen het kapitalisme. De kinderen hebben het niet slecht, maar missen sociale vaardigheden, zoals blijkt als ze door een grote gebeurtenis opeens in de bewoonde wereld moeten leven.


Klimavontuur in The Dawn Wall

In The Dawn Wall krijg je een kijkje in de wereld van rock climbing. Klimmers Tommy Caldwell en Kevin Jorgeson hebben de ambitie om gladde zijde van El Capitan, de Dawn Wall genoemd, te beklimmen. Deze route is nog niet eerder geklommen en dat is niet zo gek want het lijkt echt onmogelijk steil en glad. Na jaren van trainen en plannen gaan ze ervoor en leven ze zes weken op deze muur.

films-over-avontuur-tips

9 maanden solo door de Australische woestijn: Tracks

Tracks gaat over nog een dappere vrouw die in haar eentje een megalange afstand (meer dan 2.700 km) gaat wandelen. Robyn loopt negen maanden met een hond en vier dromedarissen door de woestijn van Australië. Een avontuur vol emoties en bijzondere ontmoetingen. Een film over jezelf verliezen en jezelf weer terugvinden.

Over vanlife: Expedition Happiness

Dit is misschien meer een documentaire dan een film, maar daarom niet minder inspirerend. Dé documentaire voor iedereen die droomt van van life. Felix en Selima bouwen een oude schoolbus om tot woonhuis op wielen en rijden daarmee over de Pan-American Highway van Alaska naar Mexico. Ze houden onderweg een videodagboek bij, waaruit later deze film gemaakt is.


Winter wonderland in The Great Alone

Een film die in Nederland niet heel bekend is, maar in Amerika vele prijzen gewonnen heeft. Lance Mackey doet mee aan de Iditarod Trail Sled Dog Race, een jaarlijkse sledehondenrace in Alaska. De race loopt over een parcours van 1700 kilometer (ja kilometer!) lang en de recordsnelheid is 9 dagen. Onderweg komt Lance allerlei uitdagingen tegen in de winterse wereld waar de temperatuur al snel voelt als -75 graden Celsius. Een kijkje in een heel andere wereld dan die waar wij in leven.

Van Nederlandse bodem: Maidentrip

De naam Laura Dekker doet vast een belletje bij je rinkelen… Op 13-jarige leeftijd begint Laura aan een soloreis rondom de wereld, iets wat in Nederlandse media veel besproken werd. Beeldmateriaal dat Laura maakte tijdens haar 518 dagen op zee is samengevoegd tot deze documentaire/film. Misschien niet de mooiste film van het rijtje op deze pagina, maar zeker fijn om te kijken als je net als ik nieuwsgierig bent naar het verhaal van deze dappere tiener!
(deze film kun je o.a. kijken via Amazon)

Angstaanjagend: 127 hours

Oké, deze filmtip is niet voor mensen met een zwakke maag. Klimmer Aron Ralson daalt af in een smalle spleet in een gebergte in Utah. Hij pakt een steen vast, die steen komt los en valt samen met Aron naar beneden. Aron komt met zijn rechterhand klem te zitten en moet zorgen dat hij loskomt om te kunnen overleven. Een spannend verhaal met een wat misselijkmakende maar dappere ‘oplossing’.

Speelfilm: Hunt for the Wilderpeople

Tiener Ricky wordt door jeugdzorg bij een pleeggezin ondergebracht. Dit is geen standaard gezin, de pleegmoeder heel zorgzaam, de pleegvader vooral humeurig. Nadat er iets erg gebeurt, loopt Ricky weg van huis, de Nieuw-Zeelandse wildernis in. Uiteraard blijft dat niet ongemerkt door zijn pleegvader en de autoriteiten en een hilarische klopjacht volgt.

Film over een avontuur op de muur: Free Solo

Hierboven vertelde ik je al even over twee jongens die El Capitan wilden beklimmen. Deze film gaat over dezelfde berg, maar een andere route. Maak kennis met Alex Honnold, een echte waaghals. Hij wil ook de Amerikaanse berg El Capitan beklimmen… maar dan zonder touw en zekering. Een levensgevaarlijke onderneming, maar ik kon niet stoppen met kijken. Oh en… don’t try this at home!

Chasing Mavericks is een film gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de jonge surfer Jay Moriarity. Jay ontdekt Mavericks (enorme golven) in Californië en besluit dat hij daar op wil surfen. Hij vraagt een beroemde surfer om hem te trainen. Ze bouwen een bijzondere vriendschap op.

Meer klimmen: Meru

Ik ben zelf geen klimmer (hallo hoogtevrees!), maar bij het zien van de trailer van Meru wist ik: die film moet ik zien. Want oh, die beelden van de bergen! Deze documentaire-achtige film is opgenomen in de Himalaya. Drie bergbeklimmers proberen hier de Shark's Fin-route op de Meru-top te beklimmen.

Over de Camino: The Way

Wandel in deze film mee met Tom Avery, een Amerikaan wiens zoon op de  Camino de Santiago in Spanje overlijdt. Tom besluit zijn zoon te eren en zichzelf 'terug te vinden' door met de as van zijn zoon bij zich de pelgrimsroute te gaan lopen. De film gaat over zijn ontmoetingen onderweg, zijn inzichten en de route zelf.


Wat zijn jouw favoriete films over avontuur?

Dit lijstje van films over avontuur is natuurlijk niet compleet! Heb jij een favoriet die niet in dit lijstje staat? Deel hem in een reactie onder dit blog!

Reacties
Categorieën